Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Kilakoltatás helyett megvennék

Tegnap kellett volna kiköltöznie bérelt házából a makói Handl családnak. Az ingatlant a várostól vették bérbe, ám közben kiderült: a ház a vasúttársaságé. Ha lehetne, megvennék az otthonukat – a MÁV nyitott a megállapodásra.
Handl László és élettársa, Kolompár Kitti, valamint a férfi bátyja, Handl Jenő bizonytalanságban él. Fotó: DV
Nem biztatott a makói Handl László azzal, hogy elsőre megtaláljuk a házukat. A makói Fűrész utca legvégén, a vasúti töltés aljánál várt. Innen jó kétszáz méteres földúton kanyarodtunk a lakóházak mögé, és a sínektől alig pár méternyire léphettünk be a portára. Egy közel százesztendős, kicsiny ház az otthona a fiatal párnak és négyesztendős kisfiuknak – a bírósági végzés szerint tegnap kellett volna kiköltözniük.
– Sehova sem mehetünk, az utcára kerülünk, ha tényleg kilakoltatnak bennünket – panaszolta az édesanya, Kolompár Kitti. Elmondta: már mindent megpróbáltak, szociális bérlakást is igényeltek – sikertelenül. A család mindkét ágon nehéz körülmények között él, így nem fogadhatják be őket. A párt a szétszakadás veszélye is fenyegeti, hiszen a kisfiúval az édesanya csak az átmeneti szállóra mehetne, ahova az apa nem követhetné őket. Ezért úgy döntöttek: amíg hivatalos intézkedés nem történik, maradnak a családi fészekben.

– Nagyon kacifántos a történet – kezdett bele a bírósági határozat előzményeinek magyarázatába László bátyja, Handl Jenő, aki számos hivatalt megjárt már az ingatlan ügyében. – A házat édesanyámnak és élettársának utalta ki a város 1979-ben, minden rendben is ment, fizettük a bérleti díjat anyukám halálát követően is. A baj akkor kezdődött, amikor 1995-ben úgy döntöttünk, hogy megvásároljuk az ingatlant. Ekkor ugyanis kiderült: a ház nincs az önkormányzat tulajdonában, sőt úgy tudom, hogy helyrajzi számmal sem rendelkezett, a hivatalos térképre sem jegyezték be, csak egy katonai feljegyzés tudott róla, mint titkos objektumról. Öt év bizonytalanság után 2000-ben végzést kaptunk róla: az ingatlan a MÁV tulajdonában áll. A házat felértékelték, közel 1 millió 400 ezer forintot ér, de ezt nem tudnánk kifizetni. Mint kiderült, nem is tehetjük, ugyanis a tulajdonos árverezésre bocsátaná. A bíróság rendelkezett az ingatlan kiüríttetéséről is, szerdát jelölve meg végső határidőnek.

Megtudtuk, a bizonytalan jogi állapot idején Jenő családja más helyre költözött, ám korábban befogadta testvérét és élettársát, ők végül – kisgyermekükkel – hármasban maradtak a házban. Szeretnének továbbra is itt élni, ezért eldöntötték: megkeresik a vasúttársaságot, hogy megegyezhessenek az ingatlan megvásárlásában. Megtakarított pénzük nincs, de vásárlás esetén igénybe vehetnék a szociálpolitikai kedvezményt, és a fennmaradó összeg visszafizetését részletre vállalnák. A MÁV illetékeseitől megtudtuk: nyitottak a tárgyalásokra, várják a család megkeresését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kollégiumi szigorúság

Négy iskola diákjainak ad szállást szeptember eleje óta a makói Pulitzer-kollégium. A tanulók… Tovább olvasom