Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Környezetbarát rezsicsökkentés

Pitvaros - Milliókban mérhető az utóbbi néhány év energiatakarékossági beruházásainak haszna Pitvaroson – újabbra is készülnek.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Beszámoltunk róla: Pitvaros a nyáron Klímasztár-díjas lett, amit egyebek mellett azzal érdemelt ki, hogy intézményeinek rezsiköltségét megújuló energiaforrások felhasználásával igyekszik mérsékelni. Két évvel ezelőtt a művelődési ház és az alsó tagozatos iskolaépület fűtési rendszerét cserélték le, a meleget immár napkollektor és földhőszivattyú biztosítja, tavaly pedig biomasszakazánt kapott a községháza és az óvoda. Ezeket a beruházásokat kiegészítették azzal is, hogy lecserélték az ajtókat-ablakokat, illetve egyéb hőszigetelő technikákat alkalmaztak.

A polgármester, Radó Tibormost elmondta: a pitvarosi környezetbarát rezsicsökkentés eredményei most már milliókban mérhetők. A vezetékes földgáz fogyasztása az önkormányzati intézményekben a korábbi tizedére esett vissza, a fűtés és világítás éves összköltsége pedig 10-ről 3,2 millióra csökkent – igaz, az iskolai spórolás haszna már az államé mint új fenntartóé. Az energiaköltségek mérsékléséhez az is hozzájárult, hogy noha a földhő- és napkollektorrendszer a szivattyúk működtetése miatt komoly, 34 ezer kilowattnyi energiát igényel éves szinten, ezt a mennyiséget már napelemek termelik meg.

A művelődési ház energetikai korszerűsítését két éve végezték el.
A művelődési ház energetikai korszerűsítését két éve végezték el.
Archív fotó: Karnok Csaba

A falu első embere azt is elmondta, hogy további hasonló beruházásokban gondolkodnak. Ezek egyike, hogy biobrikett-gyártósort fognak beszerezni, amire 5 millió forintot már meg is nyertek. Így a biomasszakazánt a feldolgozott helyi zöldhulladékkal tudják majd fűteni – azaz gyakorlatilag ingyen.

Olvasóink írták

 • 3. radotibor 2013. október 10. 20:06
  „A lakóknak abból hogy lesz előnye, ha a bérlemények díját felemeljük??? Sajnos ez nekem nem áll össze.
  Polgármesterségem idején már felülvizsgáltuk a bérlemények díjazását. A törvényi szabályozás az infláció mértékű emelést teszi lehetővé egyoldalú emelés esetén. Ezt beépítettük a rendeletünkbe és így január elsején automatikusan emelkedik a díj az infláció mértékével.

  Az önkormányzati kiadások (spórolás) csökkentésével lehet előteremteni a segélyezésre, munkahelyteremtésre és egyéb a lakosság igényeit kiszolgáló beruházásokra költeni. Ilyen lehet a szociális tűzifapályázat. Akár nézhetjük, hogy a temetkezési díjtételek a legalacsonyabbak az egész környéken. Egy elöregedő településen ez is fontos szempont lehet, hiszen sokan nincsenek/nem tudnak felkészülni a halálesettel járó kiadásokra. Sorolhatnám még, de kevés a hely.
  Ettől függetlenül a megvalósítható ötleteket szívesen fogadom.”
 • 2. HAJDÚKFOKOSA 2013. október 10. 19:11
  „" A vezetékes földgáz fogyasztása az önkormányzati intézményekben a korábbi tizedére esett vissza, a fűtés és világítás éves összköltsége pedig 10-ről 3,2 millióra csökkent"

  és a lakóknak hol lesz ebböl előnye, mert csak az önkormányzati intézmények vannak említne. lehetne hasznot hajtani azzal is hogy a bérleményeket kicsit megemelni mert elég kicsi pénzért vannak kiadva, ezzel a bérlök nagyon jol járnak de csak ők az amugy is gazdag emberek , jobban utánna kéne nézni ki bérel és mennyiért ))”
 • 1. radotibor 2013. október 10. 17:27
  „Kiegészítésként le kell írnom, hogy ezen beruházások legnagyobb mozgatórugója a műszakis kollégám, aki összefogja és levezényli a pályázatokat.
  Meg kell említenem, hogy sokat köszönhet Pitvaros a közfoglalkoztatási programoknak és ez által a Munkaügyi Központnak is, hiszen az energetikai beruházási elképzelésinket támogatták és korrekt segítséget adtak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MNKSE: megvan az első vereség

Szarvason szenvedte el idei első bajnoki vereségét a Marosmenti Női Kézilabda Sportegyesület felnőtt… Tovább olvasom