Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Nagyüzem a maroslelei tökföldön

Maroslele - 27 hektár helyett 60 hektár földet bérelne az államtól jövőre Maroslele tökmagolajüzeme. Most takarítják be a növényt, karácsonyra kész a saját termésből készült, palackozott áru.
Az idei 27 hektár helyett jövőre 60 hektár állami földön tervezi a gazdálkodását a maroslelei Kereskedelmi és Gazdainformációs Központ. Az erről szóló pályázatot elkészítette, be is nyújtotta az önkormányzat a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez, várható, hogy a jövő évi költségvetés elfogadásáig eldől, támogatják-e az igényt – tudtuk meg Martonosi Györgytől, Maroslele polgármesterétől. A terület növelése a vetésforgó miatt lenne fontos: az olajtök és a fokhagyma mellett később fűszerpaprikát, gabonaféléket, olajlent is termesztenének. A 60 hektár már 50 ember foglalkoztatását tenné lehetővé a jelenlegi 30 helyett.

A 95 százalékos uniós támogatással, 65 millió forintból fölépített és a START munkaprogram által finanszírozott maroslelei központ hidegen sajtolt tökmagétolajat, fokhagymás ízesítésű étolajat és tökmagolajban eltett fokhagymagerezdeket fog palackozni, saját termését feldolgozva. A cél az, hogy az üzem mintát adjon a helyi vállalkozóknak, ezt a község később szívesen átadná a gazdák szövetkezésének. Az augusztus 15-i avatás idején még napraforgóval mutatták be a sajtológépek működését, és most is vettek a szegedi gabonakutatótól 15 mázsa alapanyagot. Közben viszont elkezdődött a tök szedése, a magvak szárítása.

Ez a munka – mivel nem csak egy fajtát vetettek – elhúzódik, egy hónapig is eltart. A hétvégi lelei falunapon már bemutatták a próbatermékeiket, az igazi debütálás azonban a polgármester szerint novemberben várható, akkor tudnak a maguk által termelt tökmagból sajtolni. Martonosi arról számolt be, hogy bár a projekt fő célja egyelőre nem a profit volt, hanem az, hogy munkát adjanak 30 embernek és elindítsák a vállalkozást, már többen érdeklődtek a tökolaj iránt. A lelei önkormányzat cége várhatóan nem áruházláncokkal, hanem bioboltokkal, kisebb üzletekkel fog szerződni Csongrád megyében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Návay-nap a földeáki iskolában

Az intézmény névadójának tiszteletére Návay-napot tart csütörtökön a Návay Lajos Általános Iskola. Tovább olvasom