Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Rejtélyes szórólapok Makón: a város híres szülöttéről vitáznak

Rejtélyes szórólapok Makón: a város híres szülöttéről vitáznak Puszta János személyesen is ismerte Erdei Ferencet, vállalhatatlannak tartja személyét. Fotó: Szabó Imre
Makó - Rejtély, hogy ki adta ki azt a szórólapot, ami a napokban minden makói háztartásba eljutott, és a város szülöttéről, Erdei Ferencről szól. A tudós-politikusnak a városban tér viseli a nevét, szobra kettő is van, a szórólap szerint viszont Rákosi rajongója, Kádár kiszolgálója volt.
– Tudósként, szociológusként elismerem a munkásságát, politikusként azonban nullára, vagyis inkább mínusszal értékelném – mondta a makói főtéren a nyugdíjas népművelő, Puszta János. Személyesen is ismerte Erdei Ferencet. Hozzátette, 56-os szerepe, részvétele a padlássöprésekben elfogadhatatlanná teszi személyét.
 
 Puszta János személyesen is ismerte Erdei Ferencet, vállalhatatlannak tartja személyét. Fotó: Szabó Imre
Puszta János személyesen is ismerte Erdei Ferencet, vállalhatatlannak tartja személyét. Fotó: Szabó Imre

 
Tudta?

A makói születésű Erdei Ferenc (1910–1971) szociológus, a népi írók csoportjának tagja, egyúttal politikus is volt. Makón korábban középiskola viselte nevét, de mindmáig van Erdei Ferenc tér, ahol a szülőháza is áll, rajta emléktáblával, és ugyancsak itt található két szobra közül az egyik – a másik a Posta utcán. Emlékét a Hagymaház homlokzatán dombormű is őrzi. A Magyar Tudományos Akadémia nem javasolja, hogy közterület viselje a nevét. A változtatásról ugyanakkor helyi civil kezdeményezésre dönthetne a képviselő-testület, ilyen kérelem azonban információink szerint eddig nem érkezett. A városháza lapunknak nem kommentálta a szóró-
lapot.

Ezzel ellentétes véleményen van a jelenleg munkanélküli Mándoki Ferenc, akivel épp az egyik Erdei-szobornál találkoztunk. – Kommunista volt, de sok emberrel jót tett. Nagyapám mesélte, hogy ugyan be kellett vinnie a téeszbe négy lovat, de az ára gyorsan visszajött. Akkoriban lehetett boldogulni – mondta. Szerinte többen jártak jól Erdei tevékenysége nyomán, mint rosszul. Úgy gondolja, bár a szórólapon nincs feltüntetve, de biztosan a Fidesz áll a hátterében.

Ez utóbbi mondatát Czirbus Gábor alpolgármester, a párt helyi szervezetének elnöke – bár maga sem tekint pozitívan Erdeire – cáfolta nekünk. Hangsúlyozta: ha ők szórólapot adnak ki, azon feltüntetik, hogy tőlük származik.
 
A név nélküli szórólap szerzője gyávaságáról is árulkodik. Fotó: Szabó Imre
A név nélküli szórólap szerzője gyávaságáról is árulkodik. Fotó: Szabó Imre


Az tehát továbbra is rejtély, ki adta ki a napokban minden makói háztartásba eljuttatott szórólapot, amelyben többek között azt olvasni Erdeiről: Rákosi rajongója volt, abban a korszakban többször is kormányzati tisztséget viselt. Belügyminisztersége idején hurcoltak sokakat málenkij robotra, agrárminiszteri tevékenységéhez köthető az erőszakos téeszszervezés. Elvtelen politikus volt, gátlástalanul kiszolgálta a Rákosi- és a Kádár-diktatúrát – írják róla.

Szabó Lajos, aki az időközben már megszűnt Erdei Ferenc Társaság titkára volt, nem látta a szórólapot, tőlünk értesült róla. Nem ért egyet azzal, ami ott olvasható. – Erdei munkássága a kor viszonyainak megfelelt, és a makói hagymás parasztokért mindent megtett, amit lehetett – mondta. Azt is hozzátette, tudományos tevékenységéről nem szabad megfeledkezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendet vágnak a táblaerdőben

Rendet vágnak a táblaerdőben
Nekiláttak tegnap a makói városgazdálkodás szakemberei annak a munkának, amelyről a közlekedésbiztonságról indított városi konzultáció, vagyis elsősorban lakossági észrevételek alapján döntöttek. Tovább olvasom