Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Sárkánytojás, Sikoly, Bomba - makói tűzijátékmustra

Makó - Bombatelepeket csak 20 ezer fölött, kisebb durrogtatókat akár 100 forintért is vásárolhatunk a makói tűzijátékárusoknál. Tűzijátékot a jogszabályi előírások szerint az idén december 28-31 között vásárolhatunk.
Minél hangosabb és minél színesebb legyen!- van, akinek ez a lényeg. Mások csak az unokák kedvéért viszik az egyszerűbb kis pattogókat. A Makón kapható tűzijátékoknak se szeri se száma. Az egyik árusnál csaknem 30 félét számoltunk meg. A legnépszerűbb a Római Gyertya, a Sárkánytojás és a Sikoly- ezek az olcsóbb, párszáz forintos tűzijátékok. A legdrágábbakat, a bombatelepeket szabadtéri tűzijátékoknál is szokták használni.

Sárkánytojás, Sikoly, Bomba - makói tűzijátékmustra - GALÉRIA

A tűzijátékokat szigorú szabályok betartása mellett pirotechnikusok árulhatják. Ők segítenek abban is, hogy mit, hogyan kell biztonságosan használni. Nagyon fontos tájékozódni, arról, hogy mit is viszünk haza. Három kategóriában válogathatunk magunknak durrogtatni valót. Az elsőbe a kisebb, egyszerűbbek tartoznak, azonban ezeket is csak 14 év felettiek vásárolhatják. A második kategóriába tartozóakat 16, a harmadikat 18 évesek vehetik meg. Utóbbit csak Szilveszter este lehet használni, az első kettőt az év többi napján is. A fel nem használt termékeket köteles visszavenni az eladó januárban. Pénz viszont nem jár vissza.

Makón a könyvtár előtti téren árul Zsolt és munkatársa. Elmondták, ez a 4. évük Makón, eddig az egyik áruház parkolójában voltak, most először költöztek el. Vannak visszatérő vásárlóik. Azt mondták, általában az olcsóbb 100-200 forintos darabokat viszik, de a 27 ezrees bombatelepből is fogy. Ott jártunkkor egy nagypapa az unokájának vásárolt durrogtatót, ő is a kisebbeket vette. Egy másik fiatal bombatelepet vásárolt. Egy apuka a kisfiával válogatott, 3 ezerért vegyesen.

Sárkánytojás, Sikoly, Bomba - makói tűzijátékmustra - GALÉRIA

Az egyik helyi áruház parkolójában Jakab Emese kínálta a tűzijátékot, elmondta, náluk teljesen vegyes a kínálat és a vendégkör is. Átlagosan 3000-5000 forint között költenek a makóiak náluk. Vannak rakétáik, durrancsaik, telephelyeik. Kézből és földről indítható tűzijátékok nagy választéka van náluk is. A legfontosabb persze a biztonság, ők is szakszerűen elmagyaráznak mindent, ami a használathoz szükséges. Tűzijátékot a jogszabályi előírások szerint az idén december 28-31 között vásárolhatunk.

Olvasóink írták

 • 10. vip007 2013. január 05. 11:26
  „9. Zoki30 2013.01.04. 09:26

  Köszönöm, ezt nem tudtam. Akkor ezek szerint akár 114 db-el is működhetnek ezek a rakéták, amitől végül is ugyanúgy felébred a gyerek és megkergül a kutya, mint a petárdától.”
 • 9. Zoki30 2013. január 04. 09:26
  „A petárda csak erős fény és hanghatást vált ki, a tűzijátékkal ellentétben. A petárdáknál jellemző, hogy nagyon hangosak, ami azt bizonyítja, hogy a tűzijátékokat decibel-mérő segítségével elemzik, ha 115 decibelnél nagyobb hanghatást vált ki a terméktől 4 méterre, akkor az a termék Magyarországon illegálisnak minősül, ilyen a petárda is.
  Ezek a termékek veszélyeztethetik mások testi épségét, életét, vagyonát. Remélem tudtam segíteni! Bármi kérdésed van, szívesen válaszolok! :)”
 • 8. vip007 2013. január 03. 09:43
  „Valaki, aki ért hozzá, magyarázza már el nekem, legyen szíves, hogy mi az a lényegi különbség a petárda és a tűzijáték között, ami miatt az egyik illegális, a másik pedig legális. Köszönöm.”
 • 7. WSS 2013. január 02. 17:04
  „Az árakkal viszont jól el szálltak, mert a 49 lövéses telep Szegeden kb. 10eFt-al olcsóbb volt.”
 • 6. elinvest 2013. január 02. 08:43
  „Az nem igaz, hogy csak dec 28.-31. között tűzijáték termékeket vásárolni. 2011. szeptember 1.-én jött ki egy új kormányrendelet(173/2011 VIII. 24) , amely a pirotechnikát szabályozza és az ki mondja , hogy az 1. és a 2.-es pirotechnikai kategóriába tartozó termékeket magánszemélyek egész évben szabadon vásárolhatják, birtokolhatják és fel is használhatják egész évben szabadon, DE CSAK MAGÁNTERÜLETEN, KÖZTERÜLETEN TILOS.
  A 2. kategóriába tartoznak bele a bombetta telepek nagy része és a rakéta csomagok.

  Az a probléma ezt az infót el halgatja csak nem tudom miért.
  Olyan mint ha ezt az infó le lenne tiltva a médiában.”
 • 5. makovaros 2013. január 01. 16:32
  „2. Ígyvan, de én még soha nem mondtam hogy minek tart a város én mindig megtartanám :D”
 • 4. deszkás 2013. január 01. 11:54
  „És van olyan kategória ami év közbe se tiltott.”
 • 3. cfgorlaci 2013. január 01. 09:45
  „Én olyan pletykákat halottam...... hogy évek óta egy bizonyos nagyvállalkozó fizette a város tűzijátékát! Köze nem volt a városi vezetésnek hozzá!”
 • 2. makoilakos86 2012. december 31. 16:30
  „1. - senki nem viszi vissza, vagyis hülye aki igen ! aztán jövőre újból megvegye?! na ne...
  a városi ismét elmarad:
  Ha meglenne tartva akkor az lenne a probléma. Jó, hogy van aki mindenben a hibát látja”
 • 1. makovaros 2012. december 31. 15:31
  „"A fel nem használt termékeket köteles visszavenni az eladó januárban. Pénz viszont nem jár vissza."

  És arra lennék kíváncsi hogy hányan viszik így vissza :D

  Énis szoktam venni, kis szórakozás nem árt, főleg hamár a városi megint elmarad :@”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újévi hangverseny Makón – duplán

Két hangversennyel pótolja a Magán Zeneiskola koncert-fúvószenekara a sportcsarnokbeli hagyományos újévi koncertet. Tovább olvasom