Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Takaréklángon a makói gázkutatás

Makó - Nem kidobott pénz az a több mint 75 milliárd forint, amit a makói gázkutatásokra költöttek eddig – a Falcon szerint. A kanadai cég, amelyet pénteken magára hagyott az ExxonMobil és a Mol is, új befektetőt keres, és nem adja föl a kutatást.
– Vannak terveink az idei évre, és folytatjuk a rétegvizsgálatokat – válaszolta a folytatás módját firtató kérdésre tegnap Szabó György, a Falcon Oil igazgatóságának elnöke. A cég nem volt még ilyen nehéz helyzetben, amióta a Makói-árok nem hagyományos gázlelőhelyeinek feltárásába fogott. Hiszen mindkét üzleti partnere magára hagyta. Pénteken előbb az ExxonMobil, majd azonnal a Mol is bejelentette: nem folytatja tovább a kutatást; a hírre 25 százalékot esett a Falcon árfolyama a tőzsdén. Az ExxonMobil szóvivője, Patrick McGinn a „csalódást keltő eredményekre" hivatkozott.

A Falcon, az ExxonMobil és a Mol eredetileg úgy tervezte, 2012-től elkezdődhetne a kitermelés. Együtt ráköltöttek a kutatásra több mint 400 millió dollárt, azaz mintegy 75 milliárd forintot. Szabó György szerint mégsem lehet azt mondani, hogy ez kidobott pénz lenne. A nem hagyományos gázmezők kiaknázása ugyanis még gyerekcipőben jár, ami Makó környékén zajlott, egyben tudományos kutatás is. Ez a válasz arra a kérdésre is, hogyan lehet, hogy az egyik cég szerint érdemes tovább keresni, a másik szerint pedig nem.

– Jól írta a Financial Times az esetről, hogy most bebizonyosodott, a nem hagyományos lelőhelyek kutatása, föltárása nem az óriásoknak való – mondja Szabó György. – Az ilyen kutatás eredménye nem biztos, hogy a várt időpontban megjön, így pedig nem lehet tervezni. Vannak érdeklődők a programunk iránt, és azért bízom benne, hogy üzletet is köthetünk, mert az a munka, amit eddig végeztünk, megalapozott, jól dokumentált, és folytatható.

Szabó azért nem titkolta, hogy csalódott. Amikor a megállapodás létrejött az ExxonMobillal, ő is, a Mol vezetése is arra számított, hogy az amerikaiak hozzák a technológiájukat is, de ez a várakozás nem teljesült. Novemberben már lehetett sejteni, hogy az ExxonMobil felmondhatja a termelési és kutatási szerződést, a Falcon igazgatóságának elnöke ekkor tárgyalt a Mollal. Szabó fölajánlotta, hogy indítsanak közös kutatási programot. A Molnak az ExxonMobil bejelentése után lett volna még 30 napja, hogy ezt az ajánlatot megfontolja, de azonnal, még aznap visszalépett az együttműködéstől. A Mol hétfőn az MTI-nek azzal indokolta a döntést, hogy „a partnerek által kutatott területen ugyan található szénhidrogén a medence középső részén, de a gáz kereskedelmi és gazdaságos kitermelésének valószínűsége alacsony".

Olvasóink írták

 • 7. doktorbotor 2010. február 27. 08:18
  „Van gáz, mégpedig nagyon sok. Lehet tartalékolni, amikor az ár az egekbe szökken, lehet kitermelni. A vezetékeket vajon miért építették ki? Csak tán nem hagymateát akarnak rajta szállítani?”
 • 6. 3évesférfi 2010. február 26. 10:22
  „5: Szóval akkor nincs is ott semmiféle gáz? Csak hogy tisztában legyünk a "tényekkel".”
 • 5. mszp2009 2010. február 26. 05:21
  „"3évesférfi" nincs itt semmi össze esküvés, itt tényleg tőzsdei csalás volt!:) Egyébként Buzás Péter győzni fog, hajrá Hajrá Buzás Péter, Hajrá Mszp!”
 • 4. 3évesférfi 2010. február 26. 00:07
  „Összeesküvés-elmélet bajnokság van már megint? Gyerünk gyerekek, találjatok ki még újabbakat!”
 • 3. Kezdo 2010. február 25. 15:30
  „Nem is fogják itt hagyni,és most jön az igazán fontos,a Mol ki szált.gondolom ez volt a cél hogy még csak véletlen se maradjon egy forint sem itthon a kitermelt gázból.”
 • 2. sunyifigyelő 2010. február 24. 14:32
  „Patrick McGinn, majd elismerte volna, bocs csináltunk egy több 100-millió dolláros tőzsdei manipulációt, a sok jó ember meg aki itt vitatkozok a gázon jól át lett verve, vagy mire számoltatok, nevetséges az egész ha ki lehetne termelni nem hagynák itt, természetes hogy valamit hazudniuk kell!”
 • 1. favágó 2010. február 24. 14:25
  „Mi köze ennek a makói gázhoz??? :-((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyár elején indulhat a kebabgyár Makón

Nyár elején indítanák a törökök a termelést a makói húsfeldolgozó üzemben. Erről kedden Akteke Yunus, a Duna-Döner Kft. ügyvezető igazgatója beszélt Makón. Tovább olvasom