Ország-világ

2017.08.18. 08:33

Barcelona: egy 12 fős terrorista sejt szervezhette meg a merényleteket amely már 14 áldozatot követelt

A barcelonai merénylet fő gyanúsítottja a Cambrilsban lelőtt terroristák egyike

Összefoglaló

 

  • A barcelonai merénylet fő gyanúsítottja a Cambrilsban lelőtt terroristák egyike
  • Amerikai áldozata is van a terrortámadásnak
  • A katalán rendőrség szerint egy 12 fős terrorista sejt szervezhette meg a merényleteket
  • Elhagyta a kórházat a magyar sérült - számolt be a Külügyminisztérium államtitkára, Magyar Levente
  • 14-re nőtt az áldozatok száma, miután egy elgázolt nő a kórházban életét vesztette
  • 13 ember meghalt, több mint 100-an sérültek, amikor egy furgon a tömegbe hajtott Barcelonában
  • a rendőrség terrortámadásként kezeli az esetet, a furgon vezetője továbbra is szökésben
  • az Iszlám Állam magára vállalta a merényletet
  • öt embert lelőttek a Barcelonától 120 kilométerre található Cambrils tengerparti üdülőhelyen, ahol szintén egy furgon hajtott a tömegbe, heten megsérültek
  • három gyanúsítottat tartóztattak le eddig
  • 24 országból vannak külföldi áldozatok
  • egy magyar sérültje van a támadásnak, a nő kartörést szenvedett
  •  

    Barcelona a terrortámadás másnapján. Fotó: MTI - GALÉRIA


    21:53 - Különleges mezfelirattal emlékeznek meg Messiék

    Az FC Barcelona labdarúgócsapatának játékosai vasárnap a Real Betis elleni spanyol bajnoki mérkőzésen a mezükön viselt Barcelona felirattal emlékeznek a terrorcselekmény áldozataira.


    A katalán klub pénteki közleménye szerint a hétvégi összecsapáson a játékosok hátán a nevük helyett egységesen "Barcelona" felirat lesz olvasható.

        

    A spanyol szövetség és a liga vezetősége is engedélyezte, hogy ezzel, valamint a mezek elején látható 'TotsSomBarcelona' (magyarul: 'mi mind Barcelona vagyunk') felirattal fejezzük ki tiszteletünket az áldozatok iránt - jelentették be.


    Korábban arról is döntés született, hogy hétvégén valamennyi spanyol és német bajnoki mérkőzés egyperces gyászszünettel kezdődik.


    18:39 - A barcelonai merénylet fő gyanúsítottja a Cambrilsban lelőtt terroristák egyike

    A barcelonai gázolásos merénylet feltételezett értelmi szerzője a Cambrilsban lelőtt öt terrorista egyike  - jelentette az El Periódico című katalán napilap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.


    Eszerint ugyanarról a személyről van szó  -  Moussa Oukabirról -, aki a katalán rendőrség feltételezése szerint a furgont vezette a barcelonai merényletben.

     


    17:55 - Amerikai áldozata is van a terrortámadásnak

    Egy amerikai halálos áldozata is van a barcelonai terrortámadásnak - erősítette meg Rex Tillerson amerikai külügyminiszter pénteken Washingtonban.


    Az amerikai diplomácia vezetője sajtótájékoztatón jelentette be a hírt. A miniszter hozzátette: egy másik amerikai állampolgárt könnyebb sérülésekkel az egyik barcelonai kórházban ápolják.


    Donald Trump Twitter-bejegyzésében azt tudatta, hogy a belbiztonsági és a rendfenntartó erők "szorosan figyelemmel kísérnek minden zavaró jelet". Az elnök hangsúlyozta: az amerikai határok biztonságosak. "Határaink sokkal szigorúbbak, mint korábban".


    Az amerikai elnök a Twitter-bejegyzés közzététele után közleményben tájékoztatott arról, hogy megváltoztatta a Pentagonhoz (védelmi minisztérium) tartozó Kiberhadviselési Parancsnokság státuszát. A szervezetet mostantól Egyesített Harci Parancsnokságnak nevezik, annak elsődleges feladata a kibertér hadműveleteinek irányítása. Trump a parancsnokság feladataként kiemelte a kiberfegverek fejlesztésének fontosságát, a kibertámadások elkövetőinek megbüntetését és a potenciális ellenségek megállítását.


    Pénteken a Fox televízió - egy spanyol lapra hivatkozva - arról adott hírt, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) két hónappal ezelőtt értesítette a barcelonai hatóságokat a terrorveszélyről, kiemelve, hogy az az utca lehet egy terrortámadás színhelye, ahol csütörtökön tényleg bekövetkezett a terrorakció.


    17:42 - A katalán rendőrség szerint egy 12 fős terrorista sejt szervezhette meg a merényleteket


    Egy 12 fős, többnyire 17 és 24 év közötti fiatalokból álló terrorista sejt szervezhette meg a Barcelonában előző nap és Cambrilsban péntek hajnalban elkövetett gázolásos merényleteket - jelentette az El País című spanyol napilap az előzetes nyomozási eredményekre hivatkozva.


    A 12 gyanúsított közül ötöt a cambrilsi támadást részben meghiúsító rendőrség lelőtt, további négyet, köztük három marokkói állampolgárságút pedig őrizetbe vett. A katalán rendőrség és biztonsági erők tagjai jelenleg is nagy erőkkel keresik a további három gyanúsítottat, köztük Moussa Oukabirt, aki a rendőrség legújabb feltételezései szerint a barcelonai merényletben használt furgon vezetője.


    A spanyol biztonsági erők korábban Moussa testvérét, Driss Oukabirt tartották a merénylet fő gyanúsítottjának, miután a fivér papírjait megtalálták abban a furgonban, amellyel a barcelonai merényletet elkövették. A katalán rendőrség ezért közzétette Driss fényképét, aki, meglátva saját fényképét a különböző híradásokban, elment a ripolli rendőrségre, ahol bejelentette, hogy ellopták a papírjait.


    A katalán rendőrség ugyanakkor nem zárta ki az arra vonatkozó híreket, amelyek szerint a lelőtt gyanúsítottak között van Moussa is. Habár az öt feltételezett dzsihadistát már azonosították, személyazonosságukat nem fedték fel, így még nem tudható biztosan, hogy Moussa is köztük van-e.


    14:01 A merényletekkel összefüggésben már négy gyanúsítottat vettek őrizetbe.


    A barcelonai önkormányzat szerint péntek délben mintegy 100 ezer ember vett részt a város szívében található Catalunya téren tartott megemlékezésen, amelyen a résztvevők egyperces néma csenddel emlékeztek a barcelonai és cambrilsi merényletek áldozataira. Közel 30 ezer ember a téren, további 70 ezer ember a környező utcákban emlékezett meg hallgatásával az áldozatokról. A résztvevők között volt VI. Fülöp király és Mariano Rajoy miniszterelnök is.


    A spanyol biztonsági erők keresik Moussa Oukabirt, az egyik elfogott személy 17 éves öccsét, akit a barcelonai gázolás kitervelésével gyanúsítanak.

    Korábban testvérét, Driss Oukabirt tartották a merénylet fő gyanúsítottjának, miután a fivér papírjait megtalálták abban a furgonban, amellyel a merényletet elkövették. A katalán rendőrség ezért közzétette Driss fényképét, aki, meglátva saját fényképét a különböző híradásokban, elment a ripoll-i rendőrségre, ahol bejelentette, hogy ellopták a papírjait.


    A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy Driss valóban részt vett-e a merényletben, vagy öccse felhasználta személyes dokumentumait. Moussa Oukabir Facebook-oldalán azt állította, hogy Ibizán született, Ripollban él, a Barcelonai Egyetemen tanul, és a Coca-Colának dolgozik. Az adatok hitelessége megkérdőjelezhető.


    Csütörtök délután Barcelona központjában egy feltételezett dzsihadista kisteherautójával gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. Az elkövetőnek sikerült megszöknie.

    A merényletet az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vállalta magára a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül.


    Péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el. Joaquim Forn katalán belügyi tanácsos azt mondta: a hat civilt és egy rendőrt megsebesítő gázolásos merényletet ugyanúgy hajtották végre, mint a barcelonait, és kapcsolatot feltételeznek a két terrorcselekmény között. A támadást részben meghiúsító rendőrség nyomába eredt a terroristáknak, négyet agyonlőtt, egy ötödiket megsebesített, aki később belehalt sérüléseibe. Az elkövetőkön robbanómellények voltak, de Carles Puigdemont katalán vezető az RAC1 helyi rádióadónak később azt mondta, hogy ezek hamisítványok voltak.


    13:30 - Tizennégyre nőtt az áldozatok száma, miután az egyik elgázolt nő a kórházban belehalt a sérüléseibe

    A szomorú hírt  a katalán sürgősségi szolgálat osztotta megTwitter-profilján.


    Antoni Comín katalán egészségügyi tanácsos péntek kora délután elmondta, hogy a barcelonai merénylet sebesültjeinek száma 130, köztük 16 súlyos állapotban van.


    A katalán polgári védelmi főigazgatóság pénteki tájékoztatása szerint 34 országból vannak áldozatok a két merényletben. Az egyik sérült magyar.


    A Jornal de Notícias című portugál napilap szerint a halálos áldozatok között van egy portugál állampolgár, az RTP portugál televízió szerint további két portugál állampolgár eltűnt a merényletet követően Barcelonában. Azt nem tudni, hogy az eltűntek egyik-e a halálos áldozat.


    11:01 - Magyar sérültje is van a támadásnak


    Egy magyar nő könnyebben sérült, már el is hagyhatta a kórházat, a halálos áldozatok között nincs magyar - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján.


    A sérült nő kartörést szenvedett, a barcelonai főkonzulátus munkatársai személyesen is felvették vele a kapcsolatot, de konzuli segítséget nem kért - közölte.


    Az államtitkár kiemelte: a főkonzulátus folyamatos ügyeletet biztosít, a külképviselet a +34 629745593-as számon érhető el.


    A terrortámadás túlélői között van Chris Pawley is. A brit férfi fél év alatt két merényletet élt túl: ott volt Manchesterben, most pedig Barcelonában is.


    10:56 - Letartóztattak egy harmadik személyt a merényletekkel kapcsolatban


    Elfogott a katalán rendőrség péntek reggel egy harmadik személyt a barcelonai és a cambrilsi merényletekkel kapcsolatban a katalóniai Girona tartománybeli Ripollban. 


    A spanyol rendőrség a barcelonai gázolás után átfogó műveletet indított a felelősök kézre kerítésére. Az eddig őrizetbe vett három embernek állítólag a szerda éjjeli alcanari robbanáshoz is köze volt. Ebben egy ember meghalt, egy pedig megsebesült. Josep Lluís katalán rendőrfőnök úgy tudja, hogy az alcanari ház bérlői éppen robbanóeszközök készítésével kísérleteztek.


    Az elfogottak egyike az észak-afrikai spanyol exklávéból, Melillából származik, és közvetlenül érintett az alcanari robbanásban. Egy másik embert Ripollban vettek őrizetbe, ő lehetett az, aki kibérelte a barcelonai gázolásban használt járművet. Harmadik társukat szintén Ripollban kapták el.


    A főgyanúsított Moussa Oukabir, aki még be sem töltötte a 18-at. A fiút még keresik a hatóságok - írta a BBC híre alapján az Index.


    A halálos áldozatokat péntek reggel átszállították a helyi Orvosszakértői Intézetbe boncolásra - írta honlapján a La Vanguardia című spanyol napilap. A holttesteket hozzátartozók segítségével azonosítják. Egyelőre csak egy belga állampolgárságú áldozat személyazonosságát sikerült meghatározni.


    9:45 - Kövér László részvétét fejezte ki a szenátus és a képviselőház elnökének


    Az Ana Pastor képviselőházi és Pío García-Escudero szenátusi elnöknek címzett, az MTI-nek pénteken megküldött részvétnyilvánító levélben Kövér László azt írta, mély megdöbbenéssel értesült a terrorista merényletről, amely számos ember életét követelte és sokakat megsebesített.


    Leszögezte: Magyarország határozottan elítéli az ilyen értelmetlen és embertelen cselekedeteket, és messzemenő támogatásáról biztosítja Spanyolországot a terrorizmus ellen folytatott közös harcban.


    A házelnök a magyar Országgyűlés valamennyi tagja nevében mély részvétét fejezte ki a merényletben elhunytak hozzátartozóinak, és a sérülteknek mielőbb teljes felépülést kívánt.


    Spanyolország átfogó terrorellenes műveleteket indított azután, hogy egy feltételezett dzsihadista a tömegbe hajtott egy kisteherautóval Barcelonában csütörtökön, 13 embert halálra gázolva. A támadás elkövetőjeként a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet jelentkezett.



    9:14 - Több mint húsz francia állampolgár sérült meg


    Huszonhat francia állampolgár sérült meg a barcelonai merényletben csütörtökön, közülük legalább tizenegy állapota súlyos - közölte a francia külügyminisztérium pénteken.


    A közlemény szerint Jean-Yves Le Drian, a francia diplomácia vezetője pénteken Barcelonába utazik, és meglátogatja a sérülteket.


    A barcelonai francia konzulátus folyamatos kapcsolatban áll a spanyol hatóságokkal a történtek után - tette hozzá a külügyminisztérium.

     

    9:00 - Egy amerikai állampolgár így számolt be az esetről a BBC-nek


    "Hallottam ahogyan egyszerre sikítanak az emberek... és aztán elnéztem balra, láttam ahogyan közeledik felénk egy fehér furgon [...] először azt gondoltam, hogy ez csak egy szervízkocsi, aztán észrevettem, hogy túl gyorsan közeledik, és úgy nézett ki, az embereknek akar hajtani. Aztán az emberek sikítottak és futni kezdtek."


    7:17 - A cambrilsi merényletnek köze van a barcelonaihoz


    Joaquín Forn katalán belügyminiszter azt mondta: a hét embert megsebesítő gázolásos merényletet ugyanúgy követték el, mint a barcelonait. Azt nem árulta el, hogy a hatóságok mi alapján látnak kapcsolatot a két eset között. Megerősítette, hogy a barcelonai merényletben gázoló kisteherautó sofőrje még mindig szökésben van.

    Gázolásos merénylet Cambrilsban. Fotó: MTI - GALÉRIA


    Közben meghalt a cambrilsi merénylet ötödik gyanúsítottja is, akit meglőttek a rendőrök. A rendőrség nyomába eredt a terroristáknak, négyet agyonlőtt, az ötödiket súlyosan megsebesítette. Mint korábban közölték, az illetőkön robbanómellény volt. Ezeket a rendőrök felrobbantották.


    A helyi média szerint a cambrilsi gázolók nekihajtottak egy rendőrautónak is, amellett, hogy járókelőket gázoltak el.

    Terrortámadás Barcelonában. Fotó: MTI - GALÉRIA

     

    Több mint húsz országból vannak áldozatok


    A legfrissebb hivatalos tájékoztatás szerint 13-an haltak meg, és 88-an sebesültek meg Barcelonában a csütörtöki gázolásos merényletben, több mint húsz országból. Magyar áldozatról nem tudni.


    A katalán régió belügyminisztériuma közölte, hogy a spanyolokon kívül franciák, németek, hollandok, argentinok, venezuelaiak, belgiumiak, peruiak, írek, kubaiak, görögök, macedónok, britek, osztrákok, pakisztániak, tajvaniak, kanadaiak, ecuadoriak, amerikaiak, kuvaitiak, törökök, kínaiak és filippínók is vannak az áldozatok között. Azt nem pontosították, hogy ki halt meg és ki az, aki csak megsebesült közülük. Tizenötnek súlyos az állapota, 23-nak kevésbé súlyos, 50-nek kisebb sérülései vannak. Gyerekek is vannak köztük.


    Újabb információk szerint ausztrálok és hongkongiak is vannak a barcelonai merénylet halálos és sebesült áldozatai között - közölték, bár nem lehet tudni, hogy a hongkongit vagy hongkongiakat a kínaiak közé sorolták-e az előző listán.


    Az áldozatok azonosítása végett a belügyminisztérium tájékoztatja a feltehetőleg érintett országok barcelonai konzulátusát. A holttestekből DNS-mintát vesznek a törvényszéki orvostani intézetben. A külföldiek holttestét csak jogilag megalapozott azonosítás után fogják repatriálni, bírói ítélet birtokában. A sérültek pszichiáteri segítséget kapnak, a külföldieknek tolmácsot biztosítanak.


    A spanyol kormány péntektől háromnapos nemzeti gyászt hirdetett meg az áldozatok emlékére.

    Agyonlőttek négy feltételezett terroristát


    A katalán rendőrség tájékoztatás szerint az illetők szintén gázolásos merényletet követtek el a Barcelonától 120 kilométerre délre fekvő Cambrils tengerparti üdülőhely központjában, és hét embert megsebesítettek, kettőt közülük súlyosan. A rendőrség a nyomukba eredt, rajtuk ütött, és lelőtte őket. Az életben maradt személy állapota súlyos.


    A rendőrség azt is közölte, hogy a gyanúsítottak robbanó övet hordtak a testükön. Azt még vizsgálják, hogy van-e összefüggés a csütörtöki barcelonai és ezen merénylet között. A város lakóit felszólították a hatóságok az interneten, hogy maradjanak otthon, ne menjenek ki az utcára, ne kockáztassák az életüket.

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában