Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Kajak-kenu vb, szétlövés: négyből négy szegedi siker!

Vajda, Janics, Gyökös és Fürdök is nyert a Maty-éri szétlövésen, így mindannyian utazhatnak az augusztusi poznani kajak-kenu vb-re.
11.51: kurta-furcsa módon ért véget a szétlövés: a nők K-1 5000 méteres versenyszámában az utolsó kör előtt Faldum és Folltáh lapátja összeütközött, amely után előbbi a vízbe borult, Folláth így egyedül evezte végig az utolsó 700 métert. 

11.06: a befutót már Janics Natasa is civilben nézi a lelátón.  A kanyarban Fürdök két hajóval vezet, ezt nem lehet elvenni tőle. Négyből négy szegedi siker? Igen! Fürdök is utazhat a világbajnokságra, ahol összesen öt szegedi lesz. Bravó!

10.57: - Rendkívül boldog vagyok. Bár megvolt a taktikám a versenyre, változtatnom kellett rajta. Az utolsó 1500 méteren éreztem, nyerhetek, igyekeztem kifárasztani ellenfelemet. Csodás érzés, hogy egyesben képviselhetem hazámat a világbajnokságon - mondta a partraszállás után Gyökös Lajos.

10.40: Gyökös Lajos utazhat Poznanba! Az EDF Démász-Szeged csupaszív kajakosa 4800 méterig együtt ment Paumannal, majd robbantott, és magabiztosan behúzta a győzelmet. Lajos így hosszú idő után végre mosolyoghatott a célban, ha az 1000 négyesben nem is, de 5000 egyesben indulhat a vb-n.

10.02: - Kicsit fáradt voltam a hétvégi válogató után, nem is fizikálisan, hanem inkább fejben. Éppen ezért örülök ennek a győzelemnek, amit nagyon szerettem volna. 500-on rég arattam ilyen sikert - fogalmazott Janics Natasa.

09.52: K-1 200 méteren Boros Gergely nyert Karsai Gergely ellen, így ő is utazhat Poznanba.

Natasa nagy ugrása. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

09.46: - Natasa nagy álma volt, hogy az athéni olimpia után ismét 500 egyesben indulhasson világversenyen. Nem csak ő, én is megsínylettem a versenydömpinget, alig maradt hangom a bíztatás után - mondta Kovács László, Janics edzője.

09.40: - Egy sportolónak vannak jobb és rosszabb időszakai. Örülök, hogy az utóbbiakból építkezni tudtam, és ismét bizonyítottam. Most ezen volt a hangsúly, a következő két év pedig az olimpiára való felkészülésé lesz - mondta a parton Vajda Attila olimpiai bajnok.

09.35: C-1 500 méteren hatalmas csatában dőlt el a poznani indulás sorsa: Korisánszki Péter szoros hajrában előzte meg Nagy Pétert, 
így ő vehet részt a vb-n.

09.21: elrajtolt a K-1 500!  Janics a 4-esen, Kozák a 6-oson. "Gyerünk Nati!" - hallatszik a partról. És Natasa elindul. Nincs kérdés, a háromszoros olimpiai bajnok a végén kiengedve is egy hajóval veri Kozákot. Jelen állás szerint Nati a 200 egyes és páros mellett 500 egyesben indul Poznanban, az 500 páros Kozáké és Szabóé.

09.11: hatalmas taps volt Attila jutalma, a szegedi versenyző láthatóan megkönnyebbülten ért partot. Beváltotta ígéretét, harmadszor is szétlövésben jutott ki világversenyre.

Utaznak. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

09.01: elindultak. Féltávnál úgy tűnik, Vajda van elöl. A szegedi klasszisnak a helyszínen drukkol Lukács János megyei rendőrfőkapitány és Szentgyörgyi Pál alpolgármester is. A hajrában Attila van előrébb. Meglesz!  Hú, de simán! Vajda egy hajóval nyert, C-1 1000 méteren utazhat a poznani vb-re. "Megvan!" - kiáltotta a befutó után. Szegedi sikerrel indult a nap.

08.53:
tucatnyi médium érkezett a mai szétlövésre. Hihetetlen izgalmak várhatók, 1000 méteren Vajda kezd Sarudi ellen. Hajrá, Szeged!

Korábban írtuk

Kezdődött az egész még májusban a szolnoki rangsorolóval, folytatódott – még mindig májusban – a szegedi világkupával, majd az első (Európa-bajnoki) válogató jött a sorban, amelyet az Európa-bajnokság követett. Legutóbb a világbajnoki (második) válogató volt soron, ám aki azt hinné, vége, az téved. Mert újabb, hatodik fejezetéhez érkezett a magyar kajakosok és kenusok idei versenyszezonja: a vb-szétlövéshez. A Lengyelországba utazók utolsó csoportjáról dönt hét számban a ma 9 órakor a Maty-éri olimpiai vízicentrumban kezdődő esemény, amelyen az EDF Démász-Szegedi VE-ből négyen lesznek érdekeltek: Janics Natasa, Vajda Attila, Gyökös Lajos és Fürdök Gábor.

A világbajnokságért hajt Janics Natasa és ...
A világbajnokságért hajt Janics Natasa és ...
Fotó: Karnok Csaba

Bár 500 méteren a női párosoknál is kellene a szétlövés, de nem lesz. Hogy miért? Mert olyan kettősök érdekeltek, amelyeknek egyik tagja ezen a távon egyesben is érintett, a vb-program pedig nem igen teszi lehetővé egyesben és párosban az ismétlést. Azaz ha Janics nyer K1 500 méteren, nagy valószínűséggel az Európa-bajnok Kozák Danuta, Szabó Gabriella duóé a vb-indulás, ha pedig Kozák nyer, a Janics, Kovács Katalin egység rajtol e számban. Janics tehát három számban indul Poznanban. A két sprintszám (K1 és K2 200 m) biztos, hogy mi a harmadik, az kiderül ma. Annyit azért elárulhatunk, Natasa nagy álma, hogy ötszáz méteren újra egyesben startolhasson.

A férfiak közül Vajda szétlövésben szerzett rutinja – eddig már kétszer harcolt ki részvételt így – sokat érhet Sarudi Pál ellen, talán ez is a szegedi javára billentheti a mérleg nyelvét. Gyökös igen rázós, az őt érintő negatív szövetségi döntésektől sem mentes szezon közepette kapott egy esélyt a két válogatógyőztes hiányában a vb-szereplésre – reméljük, és ahogy ismerjük, él vele. Ha Vajdánál rutinról beszéltünk, mit mondhatunk Fürdökre? Neki azonban komoly és szintén rutinos ellenfele akadt Györe személyében. Egy az egy elleni csatájuk ötezer méteren látványos lesz.

Vajda Attila is. Fotó: Karnok Csaba
...Vajda Attila is.
Fotó: Karnok Csaba

Janics mellett még a kenus Horváth Gábor, aki már poznani utazónak vallhatja magát. Abban azért bízunk, nem csak ketten képviselik majd augusztusban az EDF Démász-Szegedi VE-t.

A mai program

9 óra, C1 1000 m: Sarudi Pál (6-os pálya)–Vajda Attila (4),
9.20, női K1 500 m: Kozák Danuta (6)–Janics Natasa (4),
9.30, C1 500 m: Nagy Péter (6)–Korisánszky Péter (4),
9.50, K1 200 m: Boros Gergely (6)–Karsai Gergely (4),
10.20, K1 5000 m: Pauman Dániel (2)–Gyökös Lajos (1),
10.40, C1 5000 m: Györe Attila (2)–Fürdök Gábor (1),
11 óra, női K1 5000 m: Faldum Bereniké (2)–Folláth Vivien (1).

Olvasóink írták

 • 10. Srác20 2010. július 27. 23:31
  „Gratulálok nekik!”
 • 9. kreatív 2010. július 27. 22:18
  „Hányan voltak nézők a szétlövésen? Mennyi volt a bevétel a jegyekből??? Ki finanszírozta az utóversenyt? Már megint az én zsebemből cibálták ki a fedezetet az egzisztenciális élsportolók "kvalifikáció imitációjára"! FELHÁBORÍTÓ!”
 • 8. kreatív 2010. július 27. 19:25
  „Kedves OKZ63!

  Kajak-kenura és focira SE, költsenek élsport szintjén KÖZPÉNZT! CSAK AZ ALAPOKRA!

  CSAK OLYAN ÉLSPORT ÉLETKÉPES? AMELY ÖNFENNTARTÓ!!!

  A kajak-kenu is lehetne az, ha a válogató, szétlövő , EB, világbajnoki , stb. stb.versenyeken a nagyszámú magyar(szegedi) közönség mélyen, nagyon mélyen zsebébe nyúlna!!! Hajlandó vagy erre Barátom, hajlandó a többi fanatikus???!!! Nem hiszem!!!
  Az én hobby-mat sem támogatja az állam!!!!! A tiedet akkor miért???!!!”
 • 7. bikanor 2010. július 27. 18:21
  „Hi mindenkinek!

  Köszönjük nektek Ati és Natasa. Remek munka volt, úgy gondolom megint bebizonyítottátok az országnak, Szegednek, hogy a Napfény Városában a kézilabda mellett a kajak- kenu sport is az elsők között említendő. Kitartás Poznanban is, én veletek vagyok!

  HAJRÁ!!!!!!

  PS: A vasárnapi kétkedők meg ellendrukkerek meg beka......”
 • 6. okz63 2010. július 27. 16:21
  „Már várom, hogy mikor jelenik meg kreatív, és elkezdi ócsárolni a magyar Kajak-kenu sportágat, merthogy nemzetközileg a sportnak egyre kisebb a népszerűsége.
  Lám, most is bizonyították a mieink, hogy igenis fontos ez a sportág nekünk.
  Inkább ide költsék a milliókat, mint a focira, ahol a fasorban se vagyunk! :-)”
 • 5. agike 2010. július 27. 10:05
  „...akkor most ki indul C1 500-on??? ...de ez nem kritika...mert most reggel csak a ti lapototkon tudtam pontosan értesülni,hogy hogyan is áll a szétlövés...a többi sporttal /is/ foglalkozó lapon még tegnap esti dolgok vannak Kajak kenuról...pedig a legérdekesebb számok már lementek nemdebárugyehogy???”
 • 4. lila 2010. július 27. 09:53
  „Szép volt Natasa! Szép volt Attila!”
 • 3. unknown 2010. július 27. 09:23
  „Rendben, Attila, gratulálok. Az eset tanulsága, hogy ezen a szinten nem szabad kiengedni, lazítani egy kis időre sem...”
 • 2. Larsson 2010. július 27. 09:09
  „Gyors volt, grt neki! :))))))))”
 • 1. Larsson 2010. július 27. 09:07
  „Gyerünk Atti! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyos matadorok

Az újszegedi Kisstadion adott otthont a XX. Nemzetközi Kamionos Countrytalálkozó kispályás… Tovább olvasom