Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Nyolc síző kényszerpihenőn

Tegnap lapzártánk után a nyitó ünnepséggel megkezdődött a huszadik téli olimpia. Az olaszországi Torino már a start előtt doppinggyanús ügytől volt hangos.
Mától minden szem a versenyzőkre figyel. MTI-fotó
Még fel sem lobbant a láng Torinóban, a XX. téli olimpia helyszínén, és máris nyolc északi sízőt öt napra felfüggesztettek, mivel vérükben túl magas volt a vörösvértestek aránya. A Nemzetközi Síszövetség (FIS) bejelentése alapján a kanadai Sean Crooks, a francia Jean Marc Gaillard, az orosz Natalija Matvejeva, a német Evi Sachenbacher, illetve az amerikai Kikkan Randall és Leif Zimmermann, valamint a fehérorosz Szergej Dalidovics és Alekszandr Lacukin produkált „abnormálisan magas" hematokritszintet. Az érintettek a vasárnapi üldözéses viadalokon és a keddi csapat sprintben nem indulhatnak. A magas hematokritszint önmagában nem számít doppingolásnak, ugyanakkor arra utalhat, hogy esetleg tiltott szernek minősülő eritropoetinnel (EPO) élt a versenyző. A szabályok szerint ilyen esetben kötelező pihenőt tartani.

Tagscherer rajtja

A sílövő Tagscherer Imre az első magyar versenyző, aki a torinói téli olimpián rajthoz áll: ma 13 órakor a 20 km-es távon indul.
– Csütörtökön tartottak egy rövidített távú próbaversenyt, amelyen az indult, aki akart, és Imre az ötödik lett. A lövészet nagyon jól ment neki, és igaz ez a futásra is, bár szombaton 20 km-n más körülmények között kell majd megállnia a helyét – mondta az északi sí szakág hazai vezetője, Büki Gábor a 2002-ben Salt Lake Cityben is indult Tagschererről.

Már ez is önmagában legnek számít a maga nemében, nézzünk további csúcsokat – ezúttal már pozitívabb értelemben! Ötvenöt éves a legidősebb, 15 éves a legfiatalabb, 147 centiméteres a legalacsonyabb és 38 kg-os a legkönnyebb versenyző a torinói téli olimpián. A férfiak között az amerikai curlinges, Scott Baird a legkorosabb, ő május 7-én lesz 55 éves, míg az olimpia abszolút „benjaminja" a kínai hódeszkás Szun Cse-feng (Sun Zhifeng), aki 1991. július 17-én született.

A játékok legmagasabb sportolója a szlovák jégkorong-válogatott Ottawa Senatorsban szereplő hátvédje, Zdeno Chara 205 centiméterrel. A bolgárok páros műkorcsolyázója, Rumjana Szpaszova csupán 147 centiméter.

A súlykategóriában a német bobos Kevin Kuske 144 kg-ot nyom, és 98 kilóval nehezebb, mint a legkönnyebb férfi, az olasz északi összetett síelő Alessandro Pittin. A nők között két 38 kg-os műkorcsolyázó, a grúz Elene Gedevanisvili és a Koreai NDK-beli Phio Yong Mjong a legkönnyebb. A legsúlyosabb nő a lett szánkós Anna Orlova, ő 91 kg-ot nyom.


A hét vége programja

A szombati program 11 órától: északi összetett, férfiak, ugrás; 13: sílövészet, férfiak, 20 km; 13: jégkorong, nők, B csoport (Finnország–Németország); 15: északi összetett, férfiak, 15 km sífutás; 15: síakrobatika, nők, mogul – selejtező; 15.30: jégkorong, nők, A (Svédország–Oroszország); 16: gyorskorcsolya, férfiak, 5000 m; 16: szánkó, férfiak, egyes, 1–2. futam; 18: síugrás, férfiak, normál sánc, selejtező; 18: jégkorong, nők, B (USA–Svájc); 19: síakrobatika, nők, mogul – döntő; 19: műkorcsolya, páros, rövidprogram; 20.30: jégkorong, nők, A (Kanada–Olaszország).
A vasárnapi program, 10 óra: sífutás, nők, 7,5 km+7,5 km üldözőverseny; 10: hódeszka, férfiak, félcső, selejtező; 12: alpesi sí, férfiak, lesiklás; 14: sífutás, érfiak, 15 km+15 km üldözőverseny; 14: hódeszka, férfiak, félcső, döntő; 16: szánkó, férfiak, egyes, 3–4. futam; 16:30: gyorskorcsolya, nők, 3000 m; 16:30: jégkorong, nők (A: Oroszország–Kanada); 18: síugrás, férfiak, normál sánc, döntő, 19: jégkorong, nők (B: Németország–USA); 19:30: rövidpályás gyorskorcsolya, férfiak, 1500 m, döntő; nők, 500 m váltó, selejtező; nők, 3000 m váltó, selejtező. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lábtenisz a kedvenc sportága

Csongrád megyében hatalmas népszerűségnek örvend a lábtenisz. Közel kétszázan versenyszerűen is… Tovább olvasom