Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Pick Szeged: kevesebbet kell túlórázniuk

Tíz napig magaslati edzőtáborban készül a szerbiai Kopaonikon a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata. Balogh Zsolt, a csapat válogatott átlövője elárulta, sokkal gördülékenyebb a munka, mint egy évvel ezelőtt, az edzéseken például érezhetően kevesebbet kell „túlórázniuk".
A Kopaonik egyike Szerbia legmagasabb hegységeinek. A délszláv ország középső részén található, kisebb nyúlványai Koszovó északi részéig is elérnek.  Legmagasabb pontja a 2017 méteres Pancsics-csúcs.

Ez Szerbia leglátogatottabb síközpontja, ám nyáron is népszerű, például a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata számára. Évek óta ide utazik magaslati edzőtáborba az EHF-kupa-győztes együttes, ezúttal is tíz napot töltenek el Knezevo közelében – pénteken indul vissza a gárda Szegedre.

– Naponta három edzésünk van: reggel futás, majd konditerem a program,délután pedig taktikai jellegű gyakorlatokat végzünk – mondta lapunknak Balogh Zsolt, a csapat válogatott átlövője.

– Az időjárás a hazaihoz hasonló: nincs kánikula, és sűrűn esik, ilyenkor tornateremben készülünk. Esténként nem kell altatni bennünket, örülünk, ha lefekhetünk – fogalmazott.

A tizennyolc fős keretből többen is először vesznek részt a szerbiai felkészülésben. A tavaly szezon közben érkező Jonas Källman, valamint a nyáron igazolt José Manuel Sierra, Piotr Wyszomirski, Dean Bombac és Antonia García Robledo sem járt még a Kopaonikon a csapattal.

Hegyek között, völgyek között készül a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata a szerbiai edzőtáborban.
Hegyek között, völgyek között készül a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata a szerbiai edzőtáborban. Fotó: Porobic Haris   

– Folyamatosan ismerkedünk az új társakkal, nem hinném, hogy bárkinek is lesznek beilleszkedési gondjai. Mondanom sem kell, remek a hangulat, az pedig tovább javít ezen, hogy míg tavaly egy teljesen új, számunkra ismeretlen játékstílust kellett elsajátítanunk, addig idén nem kell az alapoktól kezdenünk mindent. Ez látszik az edzésmunkán is, kevesebbet kell „túlóráznunk".

Azért szabadidő is jut a játékosoknak, még ha nem is sűrűn.

– Háromnaponta van egy üres délutánunk, ilyenkor mindenki kedve szerint pihenhet. Ezek az órák nagyrészt feltöltődéssel telnek, hiszen fárasztóak az edzések: a hotel wellnessrészlege például igen népszerű – tette hozzá Balogh Zsolt.

Pióker Sándor gyúrónak Zubai Szabolcs vállával is akadt dolga. Fotó: Porobic Haris
Pióker Sándor gyúrónak Zubai Szabolcs vállával is akadt dolga. Fotó: Porobic Haris


Miért jó a magaslati edzőtábor?

Magaslati edzőtáborban készülnek – olvasható sok sportág csapatairól, versenyzőiről. De mi is a haszna egy ilyen típusú edzőtábornak? Ez a fajta felkészülés a teljesítményt fokozó módszerek közül az egyik leggyakoribb, általában az 1500 méter feletti magasságra vonatkozik a jelző. Ilyen közegben az alacsonyabb nyomású oxigén serkenti a szervezet vörösvérsejt-termelését, így a versenyzőknek normál légnyomáson ezután kevesebb erőkifejtésre van szükségük ugyanahhoz a teljesítményhez. Sokan választják a magaslati edzést: ennek hatására nő a sebesség, az erő és az állóképesség. Egy vizsgálat kimutatta, hogy azoknál, akik szimuláció segítségével 18 napig voltak kitéve a magaslati levegő hatásainak, ám a tengerszinthez alacsonyabban edzettek, még 15 nappal később is nyilvánvalóak voltak ennek pozitív hatásai.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Evezés: összetett bronz a bajnokságon

Kiválóan szerepeltek az EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE evezősei a 18 éven aluliak országos bajnokságán Velencén. Tovább olvasom