Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Szegedi TE: aranyásók Dél-Tirolban

Fantasztikus sikert ért el a Szegedi TE férfi tekecsapata: története első Európa-kupa-aranyérmét szerezte meg az olaszországi Bolzanóban, ahol a horvát Zapresicet verte a döntőben 7:1-re.
Önfeledt hógolyózást láthatott tegnap délelőtt, aki Ausztriában, a Brenner-hágó környékén autózott. Meglett felnőttek – na jó, a 17 éves újoncot, Ernyesi Róbertet nevezzük nyugodtan nagy gyereknek – nevetgéltek, játszottak a hirtelen érkezett hóban. Látszott, boldogok, felszabadultak. Hogyne lettek volna azok, hiszen 2006 után újra nemzetközikupa-aranyat nyertek!

Az olaszországi Bolzanóban rendezett Európa-kupára is úgy utazott az előző hazai Szuperliga másodikja, a Szegedi TE, hogy esélyes. Ez így van egyébként nagyon régóta, több mint egy évtizede: az ellenfelek tudják, legyen szó bármilyen eseményről, a Szegeddel számolni kell. Az elmúlt esztendők statisztikái ebből a szempontból is beszédesek, hiszen 2000 óta a világkupában hatszor, az Európa-kupában négyszer, míg a BL-ben háromszor állhatott fel a dobogóra, emellett jó néhányszor a negyedik hely jött össze. Ám a csapat előző öt éve rengeteg olyan döntőt hozott, amely után fájt a szív. Nemcsak az ellenfél tornyosult a Szeged előtt, hanem a szerencse sem állt az együttes mellé.

Aranyos csapat Bolzanóban (balról): Mészáros István technikai vezető, Kovács Péter, Karsai László, Kiss Norbert, Kakuk Levente, Engi Péter támogató, Karsai Ferenc elnök, Szél Tibor, Ernyesi Róbert, Kr
Aranyos csapat Bolzanóban (balról): Mészáros István technikai vezető, Kovács Péter, Karsai László, Kiss Norbert, Kakuk Levente, Engi Péter támogató, Karsai Ferenc elnök, Szél Tibor, Ernyesi Róbert, Krámli László gyúró, Márton János.
Fotók: Kiss Norbert

Erre mondják: a szerencse forgandó. Most amellett, hogy az alakulat a selejtező és az elődöntő után a legjobbját éppen a bolzanói döntőben nyújtotta, Fortuna is fogta Karsai Ferenc elnök és csapata kezét. Mert mivel magyarázható, hogy az oly fontos kezdés, az első két pár után a Szeged 2:0-ra vezetett – két egyfás sikerrel. És innentől már a gátlások is felszabadultak, a horvát Zapresic hiába igyekezett, az egyébként jól tekéző Kovács Pétertől sikerült elvenni egy csapatpontot, a többiektől nem, így alakult ki a 7:1-es, magabiztos és teljesen megérdemelt siker.

Hogy mennyit változott a sportág, arra jó példa, hogy a dél-tiroli régióközpontban Zapresic előretörése mellett a romániai Cluj is felhívta magára a figyelmet, hiszen a bronzmérkőzésen megverte a hosszú évek egyeduralkodóját, a német Bamberget. De a Szeged hangos sikerrel tudatta: továbbra is ott van az élmezőnyben. Hógolyózni pedig talán még március végén, április elején is lehet. A Bajnokok Ligája négyes döntője után.

Szél Tibor: remek. Fotó: Kiss Norbert
Szél Tibor: remek.
Fotó: Kiss Norbert

Örömszavak

Karsai László csapatkapitány
: – Az elmúlt néhány évben hazafelé mindig azt magyaráztuk, miért lettünk ezüstérmesek egy nemzetközi tornán. Most semmit nem kell mondanunk, mert a győzelmet nem kell megmagyarázni. Mindenki felnőtt a feladathoz.

Kakuk Levente:
– Végre nem másodikak vagyunk!

Márton János:
– Felfoghatatlan számomra, amit történt, nem dolgoztam még fel a történteket. Kiváló körülmények, remek hangulat – hihetetlen.

Kovács Péter: – Nekem ez az első nemzetközi csapat kupaaranyam, remélem, itt nem hagyom abba.

Ernyesi Róbert: – Nagyon örülök a győzelemnek, nem számítottam arra, hogy rögtön az első szegedi évemben nemzetközi kupát nyerek.

Szél Tibor: – Rettenetesen nehéz volt, de a végén úgy csináltuk, hogy nekünk legyen jó.

Kiss Norbert: – A selejtező simán ment, a lényeg a négy közé jutás volt. Hiába alakult szorosan az elődöntő, nem volt kétséges a sikerünk, a döntőben pedig az egy fával megnyert első párok létfontosságúak voltak.

Jegyzőkönyv

Férfi tekecsapat Európa- kupa, Olaszország, Bolzano, döntő: SZEGEDI TE–ZAPRESIC (horvát) 7:1 (3709:3660).

A párok: Kakuk L.–Milinkovic 1:0 (2:2.584:583), Szél T.–Funda 1:0 (2:2, 642:641), Karsai L.–Galjanic 1:0 (3:1, 621:586), Ernyesi–A. Kovac 1:0 (2:2, 608:605), Kovács P.–M. Kovac 0:1 (1:3, 615:626), Kiss N.–Fuckar 1:0 (2,5:1,5, 639:619).

Olvasóink írták

  • 1. Balotelli 2011. október 10. 10:18
    „Gratulálok a csapatnak, Dages.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diósgyőriek is szurkoltak a Szeged 2011-nek – most hiába

A labdarúgó NB II Keleti csoportjában a Szeged 2011 Nyíregyházán egy fordulatos meccsen 4–3-ra… Tovább olvasom