Szeged és környéke

2014.03.18. 21:35

Kifújt a palackos gáz piaca

Szeged - Tavaly már csak ötödannyi palackos gáz fogyott Magyarországon, mint húsz éve, az algyői töltőüzem is emiatt zárt be. A forgalmazók – köztük a Prímagáz, a Mol és a Total – a tanyán élőkben, a disznóvágás reneszánszában és a nyári konyhába tavasszal kiköltöző nagymamákban bíznak. <br>

Bakos András

A palackos vagy propán-bután gáz (PB) összetétele hasonlít a vezetékes gázéhoz, de égése közben nem keletkezik füst, sem mérgező anyag. Nagyobb a fűtőértéke, és normál hőmérsékleten, alacsony nyomáson cseppfolyós. Ennek köszönhető, hogy viszonylag nagy mennyiség tárolható belőle tartályokban, palackokban. A PB-gázról 1950 után derült ki, hogy használható valamire, addig mellékterméknek tartották, elégették. 1992-ben 298 ezer 36 tonna PB-gáz fogyott Magyarországon, tavaly már csak 64 ezer 846 tonna.

A csökkenés oka, hogy a kilencvenes években az állam jelentősen támogatta a vezetékes gázhálózatok építését. Ezzel nemcsak a fűtés lett kényelmesebb, hanem a főzés is, nem kell cserélgetni a palackot. A régi tűzhelyek – 10-20 ezerért lehet ilyet venni – kiszorultak a melléképületekbe, nyaralókba. Nyárikonyha-effektusnak nevezi a szakma azt a jelenséget, amely tavasszal érződik a cseretelepek forgalmán. – A nagymama kiköltözik a nyári konyhába, és őszig az ottani tűzhelyet használja – mondja [namelink name="Kirilly Tamás"], a Prímagáz Zrt. üzemeltetési igazgatója. – Ez egészen addig így megy, amíg a lánya vagy az unokája úgy nem dönt, hogy bevezetteti a melléképületbe is a gázt, és oda is egy modern tűzhelyet vesz, esetleg egy villannyal működő kerámialaposat.

A mindszenti Szunyi családban nemcsak a konyhában, disznóvágáskor

A mindszenti Szunyi családban nemcsak a konyhában, disznóvágáskor is haználnak gázpalackot.
Akik viszont évtizedek óta nap mint nap használják a palackos gázt, kicsit hitetlenkedve hallgatják, hogy kevesebb fogy másutt. A Mindszent mellett lakó Szunyi Kálmánné arról számol be, egy hónapban el szokott fogyni a három palack. A viszonylag új gáztűzhelyhez – ahogy Gábor fia mondja – volt PB-gázhoz való fúvóka. Az út túloldalán, a benzinkúton palackot is cserélnek, így nem kell messzire menni. Legutóbb 5100 forintot fizettek egy cseréért.

– Amellett, hogy idebent erről főzünk, a férjem is gázon melegíti a vizet kinn, amit a jószágok moslékához használunk. Disznóvágáskor is majdnem elfogy egy egész palack – sorolja [namelink name="Szunyi Kálmánné"].

A disznóvágások szezonját a forgalmazók is számon tartják, hiszen a pörkölő mellett az abálóüst alatti égőfej is palackról működik, ahogy a turistafőzők és a kerti sütögetéskor használt eszközök. Bár ez utóbbi foglalatosság egyre inkább divatba jön, Kirilly Tamás szerint országosan néhány 10 tonnánál több gáz nem fogy el ilyen célra.

A csökkenő eladás mellett az is rosszul érintette a Prímagázt, hogy üzleti partnerével, a Mollal nem tudott megegyezni. E két ok miatt döntött úgy, hogy bezárja algyői töltőüzemét, és ezt a munkát a Heves megyei Hortra telepíti át. Ettől nem cserélheti drágábban a palackot Csongrád megyében, mert a PB-gáz árára is vonatkozott a rezsicsökkentés. Július óta legfeljebb átlagosan bruttó 5112 forintot kérhetnek a kereskedők. A piacon a PB-gázipari egyesület honlapja szerint a Prímagáz mellett a Total és a Mol is jelen van. A kiélezett versenyre jellemző, hogy a vezető forgalmazó nemrég kihirdette, nemcsak visszaveszi, hanem pénzt is ad a régi, feleslegessé vált palackokért, csak ne olyanokhoz kerüljenek, akik ezeket illegálisan töltik újra, veszélyeztetve a PG-gáz törvényes piacát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!