Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

15 éves és 50 autó feltöréséért kell felelnie

Szeged - Előzetes letartóztatásba került az a 15 éves szegedi fiatal, akinek a törvény előtt közel ötven autó feltöréséért kell majd felelnie. Síró nagymamája búcsúztatta a visszaeső unokát a Szegedi Járásbíróság épülete előtt péntek délelőtt. A fiú anyja más okból a Dorozsmai úti előzetesben van.

Bűnismétlés veszélye miatt rendelte el a bíróság annak a 15 éves szegedi fiatalnak az előzetes letartóztatását, aki ellen lopás és rongálás miatt indított eljárást a rendőrség még szerdán.

Előzetesben a autófeltörő és gyújtogató 15 éves szegedi fiú - GALÉRIA

A fiatal – ahogy megírtuk – szenteste tizenegy autót tört fel az egyik makkosházi parkolóban, amik közül kettőt fel is gyújtott. A fiatalt lakossági bejelentés után a bűncselekmény helyszínének közelében rövid kergetőzés után fogták el, majd vették őrizetbe a rendőrök. A 15 éves autófeltörő másnapi kihallgatásán további tizenöt, gépkocsival kapcsolatos bűncselekményt ismert el. A tinédzser ugyanaz a fiatal, akit társával együtt a hónap elején már elkaptak a rendőrök; szintén autófeltörés közben érték őket tetten Makkosházon. A fiatalok ekkor 22 autó feltörését ismerték be, az egyenruhások indítványozták az ügyészségnél előzetes letartóztatásukat, amit azonban ott még nem tartottak indokoltnak.

Pénteken azonban már nem volt kecmec: nem sokkal 11 óra előtt rabláncon vezette be két rendőr a fiút a Szegedi Járásbíróság épületébe, akiket a visszaeső autófeltörő tinédzser síró nagymamája követett. A bíró alig több mint fél óra alatt döntött az előzetes letartóztatás elrendeléséről. A fiút a rendőrök szintén rablánccal a kezén vezették ki a bíróság épületéből, rendőrautóba ültették, majd elhajtottak vele. Nagymamája sírva integetett a távolodóm jármű után. – A Budapesti Javítóintézetbe viszik a Szőlő utcába.

Kiégett egy Volkswagen Jetta Makkosházon. Fotó: delmagyar.hu (galéria)

Az anyja miatt akadt ki karácsonykor, akinek 100 ezer forint büntetést kellett volna befizetnie, de elcsúszott a határidővel, ezért az ünnepek előtt elvitték a Dorozsmai úti előzetesbe. Szenteste már mindannyian aludtunk, amikor elment otthonról és ezt csinálta. Nem tudom, hogy most mi lesz, heten vannak testvérek. Eddig csak kisebb balhéi voltak, most vitték el először hosszabb időbe – mondta szipogva a nagymama.

A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be elsődlegesen szabadlábra helyezés érdekében, másodlagosan enyhébb kényszerintézkedés elrendelése végett, így a végzés nem jogerős.

A fiataltól egy időre biztonságban lesznek Szeged autói, de mit tehetnek azok, akiknek a korábbi kocsifeltörésekkel és gyújtogatással kárt okozott? – Tizenöt évesen már cselekvőképes az ember, a károsultak polgári perben őt és családját is perelhetik, amivel célszerű megválni a büntetőeljárás végét.

A nagy kérdés az, hogy anyagilag mennyire tud majd helytállni a család. Ha nem képes, akkor a károsultak nem tudnak mit csinálni. Az pedig irracionális, hogy az ügyészséget vagy a bíróságot perelje be valaki amiatt, mert korábban nem kezdeményezték és rendelték el a fiú előzetes letartóztatását – mondta lapunknak Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke.

Korábban írtuk:

– Múlt pénteken anyukám jött át Orosházáról vendégségbe, beugrott hozzánk fél órára a baktói házunkba este 6 órakor. Hazafelé indulva vette észre, hogy a kocsija ablakát betörték, elvitték a táskáját. Azonnal bejelentettem a rendőrségen. Ezen a környéken valaki nagyon vérszemet kaphatott. Nem tudom, hogy ez csak minket vagy másokat is érint itt, a közelben – mondta lapunknak Natasa. A fiatal baktói nő és családja 2010 tavasza óta lakik a baktói Alkotmány utcában.

– Az első néhány hónapban feltörték az udvarban lévő tárolónkat, fúrót, szerszámokat vittek el. Vettünk egy kutyát. Tavaly nyáron, mialatt nyaralni voltunk, betörtek hozzánk, több százezer forint kárt okozva. Ez volt az a baktói sorozatbetörés, amelynek végül elfogták a tetteseit. Ezután redőnyt, riasztót vettünk. Most áprilisban a szomszéd néni háza előtti 3-4 méteres tujasort gyújtották fel éjszaka, a redőnye is megolvadt – folytatta Natasa.

Kiégett egy Volkswagen Jetta Makkosházon. Fotó: delmagyar.hu (galéria)

Baktóban nem szaporodtak el újra a bűncselekmények

– A baktói betöréssorozatot – amellyel a Délmagyarország több alkalommal foglalkozott – a Szegedi Rendőrkapitányság felderítette. A megalapozott gyanú szerint a panaszos házába a 34 éves D. István Dominik tört be. Az előzetes letartóztatásban lévő férfi ellen folytatott nyomozást a rendőrség már befejezte, az ügyészség pedig vádat is emelt – közölte Szenti Szabolcs. A „felgyújtott tujasorral" kapcsolatban a százados elmondta: a tűzvizsgáló szerint nem történt bűncselekmény, nem szándékos emberi magatartás áll a tűz keletkezésének hátterében. A gépkocsifeltörésekkel kapcsolatban: a jelenlegi információk szerint az elfogott 15 éves fiatalember nem hozható összefüggésbe a panaszos feltört autójával, ezért ennek az ügynek a megoldásával még adós a rendőrség. Ugyanakkor a rendőrség csak felfüggesztette a nyomozást. A felfüggesztés nem azt jelenti, hogy az üggyel senki sem foglalkozik, hiszen az elkövetői kör képbe kerülésekor a nyomozás tovább folytatható. A Makkosházon most elfogott 15 éves fiatalember december 25-i kihallgatásán például a 11 feltört autó mellett további 15, gépkocsival kapcsolatos bűncselekményt ismert el. Ezek egy részében a nyomozást a rendőrség korábban felfüggesztette, de most tovább folytatja. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a fiatalember körülbelül félszáz gépkocsival kapcsolatos bűncselekménnyel hozható összefüggésbe. A baktói helyzettel kapcsolatban elmondható, hogy a betöréssorozat felderítése óta nem szaporodtak el ismét a bűncselekmények a városrészben.

November elején nem álltunk be egyik éjszaka az udvarba, a kocsinkat feltörték, érték nem volt benne, de az anyagi kár több tízezer forint. Azóta mindig beállunk. Néhány nap múlva a puszpángbokraimat ásták ki az utcán a ház előtt. Már nem ültetek ki semmit az utcára. Úgy gondolom, hogy mi minden tőlünk telhetőt megtettünk, ami egy állampolgárnak kötelessége, hogy megvédje értékeit. Sok autót feltörtek a környékünkön, máshová is betörtek, de nagyon sok az idős ember, aki fél bejelentést tenni. A novemberi kocsifeltöréssel kapcsolatban éppen most kaptuk meg a határozatot a nyomozás felfüggesztéséről, mert az nem vezetett eredményre. Pedig a hónap elején a rendőrök elkaptak egy 15 és egy 17 éves fiatalembert gépkocsifeltörés közben Makkosházon, de úgy hallottuk, elengedték őket. Nem érezzük biztonságban az értékeinket, pedig mi minden óvintézkedést megtettünk – hangsúlyozta Natasa.

Az említett két fiatalt a rendőrök valóban Makkosházon érték tetten még december 4-én. Megírtuk, hogy beismerő vallomást tettek, amelyben 22 kocsi feltörését ismerték el. A rendőrség előzetes letartóztatásukat kezdeményezte, amit tudomásunk szerint az ügyészség nem tartott indokoltnak, így szabadlábra kerültek. Szenteste újabb gyújtogatás történt Makkosházon.

– Lakossági bejelentés alapján érték tetten és fogták el a járőrök azt a 15 éves fiatalembert, aki szenteste 11 autót tört fel Szeged makkosházi városrészében. A fiú menekülni próbált a rendőrök elől, közben elszórta az értékek egy részét. A többit a lépcsőházban foglalták le az egyenruhások, amikor elfogták. A fiatalember a feltört autókból kettőt felgyújtott. A lángokat a tűzoltók megfékezték, de a járművek így is teljesen kiégtek. A fiatalember ellen lopás és rongálás gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A nyomozók őrizetbe vették, és kezdeményezik előzetes letartóztatását – tájékoztatta lapunkat Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő szerda reggel.

Információink szerint a 15 éves autófeltörő ugyanaz a fiatal, akit korábban az ügyészség szabadlábon hagyott.

Őrizet és előzetes

Egy bűncselekménnyel gyanúsított elkövetőt a rendőrség 72 óráig tarthat őrizetben. Ennyi ideje van a bíróságnak, hogy ügyészi kezdeményezésre elrendelje az előzetes letartóztatást, vagy szabadon engedje az illetőt

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belgrád-Budapest tengely: Szeged nyerő lesz?

A Belgrád és Budapest közötti vasútvonal felújításáról novemberben született megállapodás… Tovább olvasom