Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

35 millió forint 33 szegedi utcára

Szeged - 33 utcát újítanak fel november végéig a kiskertes övezetben. Baktó, Subasa, Szentmihály és Tápé lakói azt vállalták, hogy munkaerejükkel segítenek, a város biztosít gépet, anyagot.
– Mikor várhatjuk a baktói kiskertekben az utak javulását? Beletörődtem, hogy az útjainkat saját magunk toldozgatjuk, foltozgatjuk. Ha vannak jóakaróink, akiknek nem kell fizetni a zúzottkőért, finomtörmelékért, akkor azt társadalmi munkában elegyengetjük az utakon – írja szerkesztőségünkhöz küldött e-mailjében Répás Zoltán. Az övé csak egy panasz abból az áradatból, amelyben olvasóink jelzik, milyen áldatlan állapotok uralkodnak a külterületeken. Néhol esőben bokáig járnak az összefüggő sártengerben, másutt megszámlálhatatlan kráterben gyűlik össze a csapadék.

A gyálaréti Gyékényesi utca megért a felújításra. A lakók közreműködésével a teljes utca új alapot és burkolatot kap. Fotó: Frank Yvette
A gyálaréti Gyékényesi utca megért a felújításra. A lakók közreműködésével a teljes utca új alapot és burkolatot kap.
Fotó: Frank Yvette

Részben vagy teljesen megújul

Lúdvári utca, Gyékényesi utca, Futrinka utca, Vízipók utca, Dongó utca, Tegzes utca, Szúnyog utca, Cincér utca, Cserebogár utca, Fogas utca, Viza utca, Bodomi út, Galagonya utca, 7472. helyrajzi számú út, Fehértói-csatornával párhuzamos út, Vereshomok utca, Kapor utca, Zöldfási utca, Cseresznye utca, Nyírfa utca, Venyige utca, Sziliszék út, János-ér út, Hajnalka utca, Pitypang utca, Major utca, Ugar utca, 9. utca, 11. utca, 12. utca, 57. utca, 58. utca, 59. utca.

Az önkormányzat idén a korábbi évekhez képest több pénzt, 35 millió forintot fordít a kiskertes övezetben található földutak rendbetételére. Június 10-éig jelentkezhettek a polgármesteri hivatal pályázatán a kiskertekben élő lakóközösségek, hogy vállalják a kézi munkát, ha a város anyagot és gépet biztosít. 116 utca jelentkezett 171 millió forintos igénnyel. Közülük csütörtökön a városüzemeltetési bizottság 33 utcát jelölt ki Subasa, Szentmihály, Tápé és Baktó városrészben. Ezeket javítja a városi utakat kezelő Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. – a lakók segítségével. A munka november végéig tart, és a döntés értelmében egyes utcákat teljes hosszában tesznek rendbe, másokat részben. A kimaradóknak valószínűleg jövőre lesz újabb pályázat.

A legtöbbet, 9,5 millió forintot a subasai Vereshomok utca Csókafészek Fogadó és a naturistastrand közötti részére költi el a város. 4 millió jut a gyálaréti Gyékényesi utcára a teljes hosszában. A legkisebb összeggel, 120 ezer forinttal a baktói 58. utca szerepel a listán. Miért ilyen nagyok a különbségek? Az önkormányzat városüzemeltetési irodájának tájékoztatása szerint – a helyszínelések alapján – kétféle javításra van szükség. Ott jóval olcsóbb a helyreállítás, ahol van alapja az útnak, mert arra 3 centiméter vastag mészkőzúzalékot terítenek. Ahol viszont csak a földút volt idáig, vagy az alap rossz állapota megkívánja, a költségesebb beavatkozást választják. Ilyen utcákban gép pel eltolják a föld felső rétegét, készítenek egy nagyjából 5 centi mély tükröt, abba tört betont szórnak, és annak a tetejére terítik 3 centi vastagon a kőzúzalékot.

Olvasóink írták

 • 7. Teo 2011. augusztus 03. 17:43
  „Tompaszigeti kiskert, Kabóca utca kellett volna hogy kapjon renoválást, hisz ez az utca amely a Gyálaréti útról levezet a kiskertekhez, ebből nyilik 3-4 utca. Mivel csak 6 an tudták beírni magukat az ott lakók , így kimaradt.”
 • 6. zongorista 2011. augusztus 01. 13:38
  „A gyálaréti Gyékényesi utcára?????
  Mi úgy tudtuk, hogy a kiskerti utcákra, amelyek a Gyékényesiből nyílnak, ezért gyűjtöttük az aláírásokat, ezért szerveztük a munkaerőt is!!!”
 • 5. Zsoltee0716 2011. augusztus 01. 13:05
  „Csak meglett...
  http://www.szegedvaros.hu/oenkormanyzati-palyazatok/7211-palyazati-felhivas.html”
 • 4. Együgyű 2011. augusztus 01. 10:30
  „Most már lehet zsetont fordítani a Belvárosi hídra is.”
 • 3. allwin 2011. augusztus 01. 10:25
  „A Gutenberg utca egyben volt 400 millió Ft és még most is le van zárva...”
 • 2. Wacky 2011. augusztus 01. 10:13
  „hehh jó vicc, 3 cm zúzalék... aszfalt kell nem zúzalék... mert egyébként ugyanúgy lesz nyomvonal, és hamar besüllyed ha ennyire lucskos arra a talaj...”
 • 1. Zsoltee0716 2011. augusztus 01. 09:58
  „A villamos beton elemek egy részét baktó kapta(Hosszútöltés utca). Azt, hogy a mostani adagot hova gondolják az jó kérdés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Carmen: újra fellobbant a szenvedély

Szombaton lelkesen ünnepelte a közönség Kerényi Miklós Gábor visszatérő produkcióját. Tovább olvasom