Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

400 ezer látogatót várnak évente az új szegedi fürdőbe

Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója biztos abban, hogy a szegediek büszkék lesznek az új fürdőre.

Hülvely István: Köszönöm a kérdéseket, remélem a jövőben is lesz módom megválaszolni a kérdéseiket. Biztos vagyok benne, hogy a szegediek büszkék lesznek az új fürdőre, amely évente 400 ezer látogató létszámot céloz meg. Köztük jelentős részben szegedieket illetve az ország más részeiből érkezőket. Természetesen a környező országokból is várjuk a vendégeinket. Biztos vagyok benne, hogy a szegedi túrisztikai fellendülésnek nagy lökést ad az új fürdő. A szegedi önkormányzat és a helyi vállalkozások bevételei is növekedni fognak, és a munkahelyek száma is növekedni fog. Remélem sikerül hozzájárulnunk a szegedi polgárok életszínvonalának növekedéséhez is.

Elendur: Fogják-e támogatni a szegedi vízispotot (úszás, vizilabda, stb...)? Ha igen, hogyan?

Hülvely István: Eddig is támogattuk a vízisportot azzal, hogy a bezárásig kedvezményesen, jelképes összegért mehettek be az iskolások, úszók, vízilabdázók. Ezen kívül a városban fontos támogatói vagyunk a kosárlabdacsapatnak és a fürdő átadása után kialakítjuk a vízisportokkal kapcsolatos támogatási rendszerünket.  

dondongó: Ha a költségek majdnem fele úniós pénz (3 milliárd) egy másik része hitel (3 milliárd) a város apportja kábé 1 milliárd, + a SZOT szállodavagyonát elprivatizáló cég kábé 1 milliárdnyi saját pénzt rak az ügybe, akkor hogyan alakulnak a tulajdonviszonyok, és ki állapítja meg a jegyárat?

Hülvely István: Örülök, hogy a kérdező a már említett struktúrát jól látja. Az önkormányzat 80 százalékban a Hunguest Hotels 20 százalékban tulajdonos. Emellett a Hunguest Hotels egyedüli készfizető kezes a Magyar Fejlesztési banknál a teljes projektre, azaz a megépítésre és az üzemeltetésre is. Az önkormányzat nem adott ilyen garanciát a banknak. Miután a Hunguest Hotelsé az első számú felelősség, ezért a Hunguest Hotels a szakmai irányításban vezető szerepet játszik, mint Magyarország egyik legjelentősebb szakmai befektetője és mint a projekt első számú pénzügyi garantőre. Ezen alapvetések figyelembevétele mellett a jegyárakat a Napfényfürdő-Aquapolis Szeged állapítja meg.

TELSTAR: A megnyitó előtt odafigyelnek-e majd eléggé a biztonsági intézkedésekre? Nagyon remélem, itt nem lesz majd olyan baleset, mint az Aquaworld-ben!

Hülvely István: A beruházás számára - és számomra is - a biztonság a legnagyobb prioritás. Ezt ennek megfelelően kezeljük.

Hülvely István: A beruházás számára - és számomra is - a biztonság a legnagyobb prioritás.
Hülvely István: A beruházás számára - és számomra is - a biztonság a legnagyobb prioritás.
Fotó: Schmidt Andrea

epityu: Üdülési csek elfogadó hely lesz?

Hülvely István: Természetesen, igen.

V42515: Hány új parkolót hoz létre a Hunguest a fürdő környékén, modelleik szerint az Önök által várt látogatólétszám hogy fogja megoldani a környékbeli parkolást?

Hülvely István: Körülbelül 300 új parkoló lesz. Jelentős része alagsori teremgarázs lesz, a Szentgyörgyi utcáról lehet majd behajtani.

Márkus János: a csúszdák használata benne lesz a jegyárban vagy külön kell érte fizetni? Remélem mindenesetre, hogy nem egyesével kell majd fizetni csúszásonként, mert az ilyet sokan (köztük én sem) nem szeretik. Sok sikert a Napfényfürdő indulásához!

Hülvely István: A csúszdák használata benne lesz a jegyárban, nem kell érte külön fizetni. Magam sem szeretem, ha csúszásonként zaklatnak vendégként.

Zsoka: Lesznek e gyógyászati szolgáltatások, teret engednek e új gyógyászati módszerek " megtelepedésére" az új szálloda ill. fürdő területén?

Hülvely István: Természetesen komoly gyógyászati részlege lesz az új fürdőnek, amely teljes mértékben átveszi a korábbi fürdő és a Forrás szálló gyógyszolgáltatásait. Másrészt új gyógyászati módszereknek is teret kívánunk engedni. Kemény professzorral is van megállapodásunk.

magyarock1: Ebbe a 7 milliárd-ba nem fért volna-e bele legalább egy 20 méteres úszómedence? Dr. Szabados László: Szegeden a legégetöbb kérdés a sportolási lehetöségek (úszás) szűkös volta. A Sportuszodában van a városban egyedül 50 m-es úszómedence. Míg a Szegednél jóval kisebb Vásárhely két hasonló medencével büszkélkedik. Kérdésem, hogy a mega beruházás során hány úszómedencét építenek, ebböl mennyi lesz a 50 m es, versenyzésre alkalmas medence? Lesz-e szabadtéri és fedett úszómedence? Milyen belépök, bérletek segítségével lehet majd úszni?

Hülvely István: A régi SZUE-hoz tartozott egy úszómedence, ami télen sátorral lefedésre került. Ez a jövőben sem fog változni, csak annyiban, hogy a sátor alatti medencegépészetet és medencét felújítjuk illetve zárt folyosós összeköttetést teremtünk az új fedett rész és a sátor között. Egész évben elérhető lesz a 33 méteres úszómedence a fürdő területén - ez külön, csökkentett jegyárral is igénybe vehető lesz. 

Hülvely István: Egész évben elérhető lesz a 33 méteres úszómedence.
Hülvely István: Egész évben elérhető lesz a 33 méteres úszómedence.
Fotó: Schmidt Andrea

antikos
: Lebontják-e azt a szép sarki épületet, amelyben plébánia van??? Ha igen nem szégyenlik-e érte magukat... (kakoszeged is rákérdezett)

Hülvely István: Azon a telekrészen kettő nagyobb egyházi telekrész volt. Az egyik a katolikus, a másik a református egyházé. A katolikus plébánia egy lerobbant családi ház jellegű épület. A katolikus egyháznak régi vágya volt, hogy a közeli templom melletti parkban legyen a plébánia is. A beruházás előtt a katolikus egyház, az önkormányzat és a beruházó a katolikus egyház örömére megállapodott abban, hogy a régi telkét és épületét a fürdő részére bocsátja, cserébe a templom mellett a beruházás keretében felépítik számukra az új plébániát. Napokon belül átadásra kerül az új épület. A korábbi plébániának semmilyen történelmi vagy esztétikai értéke nem volt. Ezzel szemben a Szentgyörgyi utcán található református parókia és gyülekezeti hely komolyabb városjelentőségi értéket képvisel. Gondolom, a kérdezők erre az épületre utaltak. A református egyháznak ezen épülettel kapcsolatban komoly fejlesztési tervei vannak, amelyeket a fürdő komoly összeggel támogat. Ez nem kerül lebontásra, hanem továbbépítésra kerül. 

Zsoltee0716: Ezzel mennyi munkalehetőség lesz a szegedieknek és környékbelieknek? Hogyan lehet majd ott munkát vállalni, milyen feltételekkel?

Hülvely István: Ez a beruházás közvetlenül a fürdőben hozzávetőleg száz munkahelyet hoz létre éves szinten. Pár mondat a beruházási struktúráról: rendszeresen olvasom a delmagyar.hu-t és folyamatosan látom az olvasók bizonytalanságát, hogy valójában mennyibe is kerül ez a beruházás. Röviden: 6,3 millárd az új fürdő által elköltött építési beruházás és a projekt-érték 8 milliárd körülbelül. Ez az elejétől kezdve így volt, most már ezek a számok átadásig maradnak is, azaz az eredeti terveknek megfelelően valósul meg a projekt. A kettő közötti különbség az többek között az önkormányzat által beapportált telek érték, valamint az ehhez hozzávásárolt további szomszédos telkek, mint például a katolikus plébánia, illetve egy magánvilla. Komoly pénzösszeggel támogatjuk a református egyház építkezését is. Illetve a megvásárolt és apportált ingatlanok után még jelentős illetéket kellett fizetni. A 1,5-2 éves beruházási időszak alatt is finanszírozni kellett a fürdőt. Az EU pályázatokban fogyóeszközöket nem lehet elszámolni (fürdőköpeny, törülközők, mosószer, lepedők), így ezeket is be kell szerezni. Meg kell csinálni a bevezető reklámkampányt is és el kell indítani a fürdő üzemeltetését - a bevétek csak ezt követően realizálódnak. Ebből adódig a kettő közötti különbség.   

rt0831: Pár napja volt itt egy cikk amely az új fürdő jegyárait is hozzávetőlegesen közölte. Ha jól emlékszem, a teljes napi ár 4000 körül lesz,de lesznek olcsóbb részjegyek is, amelyekkel csak a fürdő különböző részeit lehet igénybe venni.

Hülvely István: a teljes napi ár 4000 forint körül lesz. Fotó: Schmidt Andrea
Hülvely István: a teljes napi ár 4000 forint körül lesz.
Fotó: Schmidt Andrea

Hülvely István: jól informált, a teljes napi ár 4000 forint körül lesz. Egyébként még nincsenek végleges árak és végleges jegystruktúra sem. Az elképzelések megvannak, november elejére véglegesítjük és nyilvánosságra hozzuk a belépők árait. A 4000 forint körüli összeg a fürdő területén lévő összes szolgáltatás igénybevételére jogosít majd. A wellness részleg, a csúszda park, a gyógymedence és a régi SZUE rész használatára. A régi SZUE-t külön is lehet majd használni, idősebbeknek csak a gyógymedencére érvényes belépő is lesz.

markusj77: Remélem, hogy Hévíz, Eger, Bükkszék, Orosháza, Mórahalom és más jelentős fürdővárosok példáján okulva, itt is adnak majd kedvezményt a helyi lakosoknak! Elég elszomorító, hogy eddig szegediként akármelyik fürdőbe is mentem, mindenütt ugyanannyit fizettem, mint a turisták; miközben saját szememmel láttam és tapasztaltam, hogy sok város fürdőjében a helyi lakosok jelentős fizetéskönnyítéssel mehetnek be saját településük fürdőjébe! Remélem, szemmel tartja majd a vezetőség: "jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint" elvet!!!

Hülvely István: Nagy büszkeséggel tölt el, hogy velünk szemben van először az az elvárás, hogy kedvezményt kapjanak a szegediek. Előtte sem a SZUE-ba, sem az Anna fürdőben nincs ilyen kedvezmény és nem is volt. Természetesen egyik legfontosabbnak azt tartjuk, hogy az új fürdőt a szegediek magukénak érezzék és ezt minden eszközzel segíteni kívánjuk. Lesz a szegediknek kedvezmény. A különböző belépő struktúrákat alakítttunk, amelyek különböző területekre és különböző időszakokra vonatkoznak. Ez szintén jelentősen segíti az igényeknek megfelelő használatot. Szeretném hangsúlyozni, amit a projekt kezdete óta folyamatosan hangsúlyozunk, és a kérdésekben újra és újra felvetődik, hogy a régi SZUE rész - a sátor alatti medence rész (amit szintén felújítunk), és a nyári kinti medence és a hozzá tartó csúszdarész - esetében a korábbi reálár színvonalat biztosítjuk. Pontosan a szegediek kedvéért és az ígéretünkhöz híven.

Viharos Annus Tünde: Született újszegediként családom és barátaink szíve csücske volt, és lesz is a fürdő. Szívszorítva néztük hogyan omlik össze a "Gomba", tűnik el a SZUE és változik át a "Forrás Szálló". Vége lett egy kornak és izgatottan, kissé félve várjuk az új létesítményt. Közel 40 éve a fürdő közvetlen közelében lakunk ! Mi igazán elmondhatjuk, hogy láttuk az építkezés minden napját, együtt keltünk és feküdtünk a darukkal, fellélegeztünk amikor a termálvizet a fúró megtalálta, boldogok voltunk amikor végre lebontották a Forrás tetőszerkezetét, amikor egy-egy hétvégére eső ünnepnap miatt nem hallottuk a munka zaját. Kérdésem: a közeli utcák rendezése tervbe van-e véve az építkezés végén? Ha igen, hogyan?

Hülvely István: Természetesen a kivitelezés befejeztével jogszabályoknak megfelelően a kivitelezőnek kötelező a környéket a jogszabályoknak megfelelő állapotban átadnia. Ez nem is lehet kérdés.

Kérdezzen ön is a milliárdos újszegedi fürdőfejlesztésről, árakról és további tervekről! Kérdéseiket várjuk az interju@delmagyar.hu e-mail címen.

Olvasóink írták

87 hozzászólás
 • 87. szegedinka 2009. szeptember 08. 07:45
  „A jó öreg Tiszát szerencsére senki nem tereli el... Kikapcsolódásnak jó a Fóka és Lapos is. Egyenlőre ingyen van :-)... bár ki tudja meddig????”
 • 86. maci52 2009. szeptember 07. 17:10
  „T.Uram.
  Bizonyára készül két bejárat"Gazdagok" "Szegények"felirattal,
  az elsőben fény-pompa,
  a másodikban egy lavór víz.”
 • 85. picasszo 2009. szeptember 06. 09:38
  „szgd-i!
  Csillag téren és más lakótelepeken lévő kocsmák és játéktermek jó forgalomnak örvendenek,jól fogy az üzletekben a cigaretta az alkohol.Ők döntöttek úgy ,hogy nekik ez a fontosabb nem a fürdő! Algyőn igen olcsó a belépő a vendégek többsége mégis szegedi a kocsmák pedig tele vannak algyőiekkel.A kocogás a kerékpározás olcsó mégsem élnek vele sokan hamár az úszást nem tudják megfizetni!”
 • 84. szgd-i 2009. szeptember 05. 06:36
  „Egy régi hozzászólásomban ezt feszegettem hogy egy 4 tagú család elmegy egy hétvégén fürdeni majd egyből ott is hagy egyhavi fizetés negyedét...
  Érdekes szoci beruházás a jó recept alapján, fürdő a gazdagoknak, mert hogy a csillag tér környékéről nem tudja megfizetni senki az biztos!”
 • 83. gábortata 2009. szeptember 04. 16:57
  „Igaza van az egyik hozzászólónak, hol van már a régi világ (nem a SZOT-RA GONDOLOK) szerettük és tiszteltük az igazgatót, a kis főnőköket, ha kellet dolgoztunk éjszakáig pici pénzért csak menjen a szekér,
  a dolgozók között összetartás volt, egy felé húztuk a szekeret, nem tudom lesz ez így valaha itt vagy akár máshol is. 10 évet húztam le azon a helyen, és életem legszebb 10 éve volt.”
 • 82. sarabazsi 2009. szeptember 04. 10:03
  „Tisztelt Hülvely Úr!

  A kérdésem a következő lenne:

  A helyi lakosok számára itt is kedvezményes lesz a belépés, mint majdnem minden fürdőben?
  Pl: Mórahalom, Gyula stb. Csak mert mi ,mint 4 tagú család 16000 forint 1 napra és a járulékos költségeket nem említem ( parkolás, és a fürdő területén elfogyasztott lángos, fagylalt) az én közalkalmazotti 76000 forintos fizetésemhez képest irreálisnak és elérhetetlennek tűnik. De gondolom nem csak én és családom az egyetlen aki csak álmodozni fog a fürdőről de bejutni nem!”
 • 81. nanemán 2009. szeptember 04. 08:06
  „Tisztelt Hülvely Úr!
  A környék rendezésére irányuló válasz keretében ki kellett volna térnie a forgalom szabályozásra is, hiszen nem kétséges, hogy különösen a nyári csúcsokon jelentősen megnövekedik ott a gépjármű forgalmi terhelés.
  Készült e ezzel kapcsolatos tanulmány vagy vizsgálat, amire a a beruházás használatba vételét követő kompenzációs állapot tervezhető?”
 • 80. frakk 2009. szeptember 04. 07:53
  „Hülvely Úr! A következő kérdésem lenne önhöz. Tudja garantálni régi megszokott téli úszásomat.?? Amikor lementem a kupolába-úszkáltam félórát a hidegvízben-- megmelegedtem a meleg termálban- negyed órát szaunáztam. Nem vágyom többre ezután sem. Ezeket a régi megszokott tevékenységeket természetesen kb a régi áron szeretnám továbbra is elérni. Ezzel a jegyvásárlásommal továbbra sem szeretném dotálni a szörfpályát, csúszdatornyot, sodrófolyósót stb. Csak Úszni szeretnék, szaunázni, és egyet termálozni.”
 • 79. otiopasco 2009. szeptember 04. 00:45
  „Ez komoly, hogy 1,6 milliárd bevételre számítanak évente, mert viccnek elég durva...
  Napi 1111 fizető vendég... hát... a kétkedők közé tartozom.”
 • 78. Agyi54 2009. szeptember 03. 22:40
  „Miért legyen MINDEN Újszegeden?????
  Itt az Etelka soron kellene egy uszodát építeni!!!!!
  ÉBREDJ MAGYAR!!!
  ÉBREDJ szegedi!!!!”
 • 77. Yossarian 2009. szeptember 03. 22:29
  „Logaritmus, igazából nem tudom. kis hazánkban volt már ilyen. példul az Anna fürdőben is.”
 • 76. Xerxes 2009. szeptember 03. 20:41
  „Az üzlet, az üzlet. Pénz beszél,kutya ugat,hova tovább, ma a lubickolók vannak elsőbbségbenaz aktív sportolni vágyókkal szemben. Majd meglátjuk,hogy mi lesz a változás a jegyárak bejelentése után...”
 • 75. harcsabajusz 2009. szeptember 03. 20:30
  „Kérdésem az volt: lesz-e új úszómedence?
  Köszönöm a választ, aminek lényege:
  "Hülvely István: A régi SZUE-hoz tartozott egy úszómedence, ami télen sátorral lefedésre került. Ez a jövőben sem fog változni,..."
  Vagyis semmi sem változik új medence, sportolási lehetöség nem lesz. Söt ha jól értem, kevesebb lesz mint korábban, hisz a Gombában is volt egy 20 méteres medence, aminek úgy látszik vége. Sajnálom hogy XXL milliárdból a város sportolási igényeit teljesen sikerült mellözni. Úszás, sportolás helyett áztathatjuk a lábunkat a meleg vízben vagy csúszhatunk egyet a szupercsúszdán. Vagy járhatunk át Vásárhelyre, ha be akarunk férni az úszómedencébe.
  GRATULÁLOK a városbvezetésnek és a kivitelezöknek a pancser munkához!!!”
 • 74. Pikk_Nick 2009. szeptember 03. 18:58
  „Üdvözletem!

  Valaki írja meg legyen szíves,hogy lesz-e olyan uszoda szegeden, amelyet CSAK a fizetővendégek használhatnak?
  Nekem ez a cikkből nem derül ki. A SZUE-ba jártam egy ideig, de délután amikor mentem már csak 2 sáv volt használható, a többin úszósuli, vizilabda, búváredzés stb volt. Ez röhej, hogy Vásárhelyre kell átjárni úszni.

  Logaritmus!
  Az uszodát mikor érdemes megpróbálni? van esély 5 után szabad pályára?”
 • 73. flexsnake 2009. szeptember 03. 18:43
  „sok a 400ezer? :D jaj :D tudod mennyien jártak csak simán a szuéba egy évben? :D”
 • 72. Logaritmus 2009. szeptember 03. 18:13
  „71. hozzászólás Yossarian: ha a kevés vendég miatt alacsony a bevétel, gondolod az a megoldás hogy emelnek rajta egy keveset? :D”
 • 71. Yossarian 2009. szeptember 03. 17:36
  „bűzlik ez.
  valahogy sok az a 400 000 ezer vendég egy évre. és ha nem jön össze, akkor ki fizeti meg majd a veszetséget? nyilván a belépők árának további emelése következik majd.
  nekünk szegedieknek pedig marad a sátor. pár százasal olcsóbban. vagy valami eldugott vacak zúg. korábban a gombába ősztől tavaszig hetente legalább egyszer lemenetem lazulni picit. kevéske úszás, szauna, ücsörgés a melegvízben. megfizethető volt. a 4000ft-s belépővel ez már nem fog menni. még havonta sem.
  és tényleg büszkék lehetünk majd az új létesítményre. és nézhetünk befelé az ablakon.
  de azt legalább ingyen.”
 • 70. True 2009. szeptember 03. 16:51
  „lesz benne víz?”
 • 69. katuska1955 2009. szeptember 03. 15:55
  „A további kérdéseinkre, amit az interju@delmagyar.hu e-mail címre küldünk, mikor kapjuk meg a választ?”
 • 68. efje 2009. szeptember 03. 15:40
  „A csúszdás rendszerről beszéltem lentebb is. Az is gyógyvízes(termál) lesz?”
87 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Morvai Krisztina nagyot mond Szegeden

A Jobbik EP-képviselője állítólag olyan bejelentésre készül, ami megváltoztatja a szegedi politikai közéletet. Tovább olvasom