Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

5000 a minimum a karácsonyi ajándékra

5000 forint alatt nem lehet vásárolni – ez derült ki, amikor arról faggattuk a szegedieket, mennyit költenek ajándékokra. A minimumhatárt csak néhányan lépik túl.
A mély recesszió ellenére két éve nem látott költekezési láz jellemezte a karácsony előtti első nagy londoni bevásárlóhétvégét. Milliók lepték el a brit főváros elegáns áruházakkal szegélyezett, híres utcáit, főképp az Oxford Street környéki bevásárlónegyedben: itt kétmillióan özönlöttek az utcákra, és összesen 200 millió fontot (60 milliárd forintot) hagytak az üzletekben.

Megírtuk: idén álmosabbak a bevásárló-hétvégék, mint eddig. Mégsem mondható el ugyanez a vásárlási kedvről: a karácsony közeledtével egyre több pénzt költünk.

– A szüleimnek megvettem az ajándékokat, összesen 10 ezer forintért. A testvéremét is kinéztem, az 6200 lesz – magyarázta Kiss Melinda. A fekete hajú egyetemista még néhány apróságot vásárol a barátnőinek, ezek egy-két ezer forintba kerülnek. Így „megússza" a karácsonyt 20–23 ezer forintból.

A buszon két lány arról beszélgetett, hogy a decemberi diákhitel elegendő lesz a meglepetésekre. Az nem derült ki, hogy a maximálisan felvehető 40 ezer forintról vagy a legkevesebb 15 ezer forintos hitelről beszéltek-e, de annyi bizonyos, hogy szilveszterre is tesznek félre belőle.

– Minden unokámnak adok 5000 forintot, amiből azt vehetnek maguknak, amit akarnak. Öreg vagyok én már a sorban álláshoz – mosolygott Kovács Ferencné a Centrum melletti buszmegállóban. Három unokája és egy dédunokája van. Két gyermekének is 5-5 ezer forintot csúsztat a zsebébe.

– A húgomnak és a páromnak egy-egy tízesért veszek ajándékot, a többieknek, szülőknek, barátoknak inkább csak ötezerért – mondta sietve a 26 éves Éva a Kárász utcán. Ebédszünetben szaladt ki az egyik táskaüzletbe, mert valakinek egy pénztárcát szeretne adni. Összesen 25 ezer forintot költenek Marosi Attiláék. A házaspár a három gyerek mellett egymásra is gondol. Mivel szinte minden drágult, inkább több kisebb ajándékot vesznek a gyerekeknek, hogy többnek tűnjön. A vásárlásra a novemberi- decemberi fizetésből tesznek félre. A 38 éves édesapa elárulta: tavaly is ennyit költöttek karácsonyra, ennél kevesebbért már nem lehet vásárolni, még akkor sem, ha csak akciós termékeket vesznek.

Olvasóink írták

 • 3. Celtis 2009. december 14. 19:02
  „Nálunk a családban kizárólag a kisgyerekek kapnak ajándékot, viszont több országból összejön a család és együtt főzünk-sütünk-díszítünk.
  Az ismerőseim pedig apró kézműves termékeket kapnak (festett gipsz mécsestartótól a saját készítésű társasjátékig). A távolabbi ismerősöknek saját szerkesztésű idézetes kép emailben.”
 • 2. leeannlarue 2009. december 13. 21:29
  „mi, a barátaim, a családom sokkal többre tartjuk a handmade (=saját kezűleg készült) ajándékokat a vásároltakénál, tök mindegy, mi mennyibe került! sőt, engem úgy ismer sok kedves barátom, szerettem, hogy mindig előrukkolok egy-egy különleges ötlettel, csomagolási technikával. tavaly pl. maradék rézhálót és nagymamától kapott mintás textil anyagot fogtam be dekorálási célra. :)”
 • 1. eva45 2009. december 13. 17:03
  „Úgy látszik a hozzászólók elmentek vásárolni vagy forralt bort inni. Inkább mindenki adjon szeretetet annak legalább értéke van. Én is azt kérek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi szaloncukorkörkép

Zselés, marcipános, rumos – ezek azok a szaloncukrok, amelyekkel évtizedekig díszítették a karácsonyfákat. Most azonban újakkal, különlegességekkel rukkolnak elő a gyártók. Tovább olvasom