Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

A miskolciak mellé álltak a Deák tanárai

A miskolciak mellé álltak a Deák tanárai
Csongrád megyéből csak a szegedi Deák Ferenc Gimnázium csatlakozott csütörtök estig a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületének kezdeményezéséhez. A miskolciak azonnali és radikális változásokat sürgettek a január 5-i nyílt levelükben az oktatásügyben. Információink szerint más szegedi iskolákban is megszavazták a csatlakozást, de a tanitanek.com oldalon még nem látható a nevük támogatók között.
„Köszönöm, hogy helyettünk is szóltatok! Sajnos az én iskolámban akkora a megfélemlítés, hogy nem mer senki beszélni, kiállni. A minősítés nevű bohóckodástól úgy tart mindenki, hogy már jó előre lemegy kutyába, tal-
pat nyal, bármit megtesz, ha van értelme, ha nincs" – írta a tanitanek.com oldalon egy, a miskolciak kezdeményezést támogató szegedi pedagógus, aki a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskolában tanít.
Csongrád megyéből csütörtök estig csak a szegedi Deák Ferenc Gimnázium tantestülete csatlakozott nyílt szavazással, többségi döntéssel a miskolciak kezdeményezéséhez. Magánszemélyként 36-an álltak csütörtökön estig a hermanosok mellé a megyéből a tanitanek.com oldalon.

– A miskolciak levele segélykiáltás, az oktatás tarthatatlan helyzetére hívja fel a figyelmet. Mi is úgy érezzük, hogy munkánk lényegét, a gyerekekkel való foglalkozás örömét, választott hivatásunk szépségét nem tudjuk megélni a központosítás okozta teljes kiszolgáltatottság, a ránk háruló adminisztratív terhek és a félelem eluralkodó légköre miatt. Semmi mást nem akarunk, csak tisztességgel, retorzióktól való félelem nélkül, hazugságmentesen nevelni és magas szakmai színvonalon oktatni – mondta lapunknak Erdélyi Eszter, a Deák-gimnázium tanára.
 
Erdélyi Eszter
Erdélyi Eszter


Országosan az egyéni támogatók száma csütörtök este már meghaladta a 3200-at. Csütörtök estig negyvenöt iskola tantestülete és különböző szakmai szervezetek biztosították támogatásukról a hermanosokat. Köztük olyan jó hírű intézmények, mint a szolnoki Verseghy Ferenc, a budapesti Kölcsey Ferenc, Leövey Klára vagy a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium.

„Utazó gyógypedagógusként dolgozom. Sok pedagógussal találkozom, és csak remélni merem, hogy csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez, végre felvállalva a véleményüket, ami mindenkinél kivétel nélkül megegyezik a levélben leírtakkal" – írta egy, a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Makói Tagintézményében dolgozó gyógypedagógus az oldalon. Makóról eddig hárman írták alá a támogatói ívet, Szentesről és Csongrádról egy-egy pedagógus csatlakozott.

Vásárhelyről négyen álltak a hermanosok mellett. A megyéből a legtöbben, 26-an Szegedről biztosították támogatásukról a miskolciakat csütörtök estig.
Mit akarnak a miskolciak?

A miskolciak követelik, hogy a jelenlegi reformoknak nevezett akciókat azonnal függesszék fel; nem fogadják el a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Karral történő egyeztetéseket; hangsúlyozzák, további adminisztrációs terheket nem tudnak és nem is akarnak elviselni. „Legfőképp nyugalmat akarunk, amely politikától, álreformoktól mentes, hogy legalább néhány évig ugyanazt a könyvet használhassuk!" – írják nyílt levelükben a miskolci pedagógusok.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazi vakteszt a megye nyolcvan boltjában

Igazi vakteszt a megye nyolcvan boltjában
Vakok és látássérültek vásárolnak Csongrád megye boltjaiban a norvég alap pénzéből. Tovább olvasom