Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Babarczy Eszter a médiáról

Szeged - A szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium évente megrendezi két különleges eseményét. Tavasszal a művészeti, ősszel a tudományos hetek programjait kínálja a diákoknak. Az utóbbi sorozatban Babarczy Eszer író is előadást tartott – a médiáról.
– Hagyománya van a tudományos és a művészeti heteknek is az iskolában – mondta Békési Eszter. A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanára a média témaköréről disputanapot szervezett, majd ugyanerről Babarczy Eszter írót kérte, hogy mondjon véleményt.

Múltunk és történeteink címmel beszélt a publicista, író, filozófus az érdeklődő diákoknak. Közülük sokakat nem a „kötelező óra" minősítés, hanem az őszinte érdeklődés hajtott a rendezvényre. Többek között a 12. osztályos Pataki Ágnest. A diák részt vett ugyanis az Emlékpontok elnevezésű interjúsorozat készítésében, s a projektnek az írónő az egyik vezetője.

Babarczy Eszter (balról) a Radnótiban tartott előadást. fotó: Schmidt Andrea
Babarczy Eszter (balról) a Radnótiban tartott előadást.
Fotó: Schmidt Andrea

– Három idősebb emberrel készítettem interjút: egy német férfival, egy szegedi földrajzprofesszorral és egy polgári családból származó nyugdíjas vasutassal. Érdekes volt, ahogy a múltjukról meséltek: nem azt hallottam, amit egy hagyományos történelemórán – mesélte Ágnes. A gimnázium tanulói 21 interjút készítettek idősebb emberekkel, ezzel próbálva megérteni a közelmúlt történelmét.

Mizu?

Mizu? címmel médiapedagógiai programot, olvasóvá nevelési mozgalmat, újságmellékletet indított a Délmagyarország és a Délvilág Csongrád megye középiskoláiban. A Mizu? egyik célja, hogy megismertesse a diákokat a média világával, benne a regionális napilapokkal. A rendkívüli médiaórán elsőként a Radnóti-gimiseket fogadtuk a szegedi Sajtóházban. Cserébe a diákok és tanárok a radnótis hagyományokból adtak ízelítőt a kérdésre válaszolva: Mizu?

A történelmi tudat fontosságát hangsúlyozta előadásában az írónő is. Szerinte nem az a lényeg, hogy mikor élt Mátyás király, hanem hogy a mai érzelmeinkből sokat megérthetünk, ha visszatekintünk a múltra. – A történelem kulcsot ad a felmenőinkhez, nem az évszámok a legfontosabbak – emelte ki Babarczy Eszter.

– A diákok minden évben várják a tudományos hetet. Ilyenkor ők fogadnak be új információkat, a művészeti héten pedig produkálniuk kell. Mindkettő nagy kihívás, de nagy öröm is számukra – magyarázta a médiatanár.

A disputanapon a diákok két filmrendezővel találkoztak, középpontba került a bűn és erőszak témakör.

– A tételmondat az volt, hogy az erőszak minden esetben bűnt von maga után – mesélte a tanárnő. A diákság két táborra oszlott, meg kellett védeniük saját álláspontjukat. Végül is a tételmondat cáfolói nyertek a bírák előtt, akik szintén a tanulók közül kerültek ki.

Békési Eszter elmondta: vendégük volt Ferenczi Gábor és Janisch Attila. A két Balázs Béla-díjas filmrendező beszélgetőtársául szegődött Sághy Miklós a Szegedi Tudományegyetem Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszékéről. A vitába bekapcsolódtak egyetemisták is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekálmok Bogotából

Egy hónapot töltött kolumbiai szegénynegyedekben Lévainé Kovács Marian. Tovább olvasom