Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Díjat kapott a vöröshagymadoktor

Szeged - Vöröshagymával végzett kutatásai eredményének elismeréseként kapott Biopolisz innovációs díjat egy fiatal szegedi Alzheimer-kutató, Datki Zsolt. Az általa felfedezett módszer ugyan nem kötődik a betegséghez – a hagymás növények életképességéről tud a korábbinál pontosabb képet adni –, de azt mondja, a megelőzésében a hagyma is segíthet.
Százezer forintos innovációs díjat nyert vöröshagymával végzett kutatási eredményeinek publikációjáért, egy új eljárás kifejlesztéséért egy fiatal szegedi kutató, Datki Zsolt. Szakterülete az Alzheimer-kór hatásmechanizmusának vizsgálata. Ezt a kutatást azonban nem a főként idősebbeket veszélyeztető betegséggel kapcsolatban végezte: olyan módszert fejlesztett ki, amelynek révén tudományosan és számszerűleg is meghatározható, mennyire életképes a kiszedésre vagy elültetésre váró hagyma.

A 32 éves szakember – aki a Székelyföldről került a csongrádi megyeszékhelyre, és jelenleg 2 laboratóriumot vezet, illetve 3 kutatási programot irányít – még a doktori végzettség megszerzése előtt foglalkozott a hagyma sejtélettanával. Felfedezett módszeréről azt mondja, egyszerűségében áll a nagyszerűsége. Az általa kidolgozott eljárással egy sejtszintű mikroszkópos vizsgálat révén fel lehet mérni a még nyugalmi állapotban lévő fejek regenerációs képességét, amiből pontos képet lehet kapni arról, hogy egy nagyobb mennyiségű állomány mennyire életképes.

Datki Zsolt innovációs díjjal elismert módszere a hagyma nemesítését is segítheti. Fotó: Segesvári Csaba
Datki Zsolt innovációs díjjal elismert módszere a hagyma nemesítését is segítheti.
Fotó: Segesvári Csaba

Datki Zsolt szerint mindez a gyakorlatban is hasznosítható, fontos felfedezés. Igaz, a régi gazdák már ránézésre, megtapogatva is el tudták dönteni, melyik hagymát érdemes elrakni – ez azonban a mai, szemre mutatóssá, kemény fejűvé fejlesztett fajták esetében már nem elegendő. A hagymák életképességének vizsgálata a termelésben és az értékesítésben, de a nemesítésben is komoly eredményeket hozhat – mondja a kutató.

A megelőzésben segíthet a hagyma

Köztudomású, hogy a hagymafajták sokoldalúan képesek segíteni az egészség megőrzését. Erősíti az immunrendszert, és – mint nemrégiben megírtuk – például az influenzás megbetegedéseknek is hatékony ellenszere, az Alzheimer-kórral kapcsolatban azonban még nem hozták összefüggésbe. Datki Zsolt azt mondja: a megelőzésben e téren használható, hiszen értágító hatása az agyi ereket is érinti (pl. kivonatos készítményként), emellett antioxidánsként is figyelemre méltó.

Olvasóink írták

  • 2. flexsnake 2010. január 29. 20:05
    „Érdemes lesz rá odafigyelni, nem semmi arc :D”
  • 1. E! 2010. január 27. 17:27
    „Zsolt a király!!!! :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feljebb költözik a Szabadság úszóház

Nagy veszélyt jelenthet a Szabadság úszóházra, hogy idén kint telel a Tiszán. Tovább olvasom