Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Egy nap Szeged főjegyzőjével

Szeged - Mózes Ervin, Szeged címzetes főjegyzője nem szeret szerepelni, nekünk mégis megengedte, hogy végigkísérjük egy napját. Megtudtuk, jegyzői hatáskörbe 2800-féle ügy tartozik, így naponta legalább százszor írja le szignóját.
Múlt héten ért haza a két hétig tartó törökországi nyaralásból, ezért hétfőn hatalmas iratkupacok várták irodájában Mózes Ervint. Végigkísértük Szeged város ötvennégy éves címzetes főjegyzőjének egy napját.

Papírtenger az irodában

Mint mindig, Mózes Ervin tegnap reggel is pontban hat óra után tíz perccel kelt fel. Hét előtt öt perccel ült be az autóba, és elindult Szőregről a városházára. Fél nyolcra ért be az irodájába. A szertartásszerű újságolvasás azonban elmaradt, hiszen helyette az én kérdéseimre válaszolt.

Mózes Ervin: Előfordul, hogy csak három órát alszom Fotó: Segesvári Csaba
Mózes Ervin: Előfordul, hogy csak három órát alszom.
Fotó: Segesvári Csaba

– Óraműpontossággal élek, minden napom be van táblázva. Reggel pontosan fél nyolckor kezdek, de hogy mikor végzek, az bizonytalan. A legrövidebb napom a péntek, ilyenkor elvileg fél kettőig tart a munkaidő, általában azonban tovább maradok, vagy hazaviszem a munkát. Előfordul, hogy csak három órát alszom, mert addig nem fekszem le, míg át nem rágtam magam az ügyeken. Feladat van most is bőven. Az ügyek intézése olyan, mint a házimunka, sosincs vége. Jelenleg ezek az iratok várnak rám – mutatott az asztalán heverő, precízen elrendezett magas halmokra.

Ketyeg az óra

Címzetes főjegyző

A szegedi képviselő-testület júniusi ülésén jelentette be Botka László polgármester, hogy a város előterjesztése alapján Szeged jegyzőjét, Mózes Ervint címzetes főjegyzővé választják a magyar közigazgatásban végzett több évtizedes kiváló munkája alapján. Az új titulus erkölcsi és anyagi elismerést jelent.  

Beszélgetésünk miatt csúszott a napi program, így az első megbeszélés 7.45 helyett 8.15-kor kezdődött. Délelőtt öt turnusban érkeztek a különböző irodák munkatársai. Szó esett az I-es kórház épületének sorsáról, a polgármesteri hivatal épületével kapcsolatos beruházásokról, a Mars tér rendezéséről, egy egyedi ügyről, mely a gyámhivatal hatáskörébe tartozik, és a városi főépítész, Fehér Éva is beszámolt az Agora program feladatairól. Megbeszéléseket hetente egyszer, közgyűlés közeledtével négyszer-ötször is tartanak. Erre azért van szükség, mert arról, hogy hol tartanak a nagy horderejű ügyek, a főjegyző számol be a vezetői értekezleten a polgármester, az alpolgármesterek és a kabinetfőnök előtt.

A jegyző naponta több tucat ügyben dönt. Állítása szerint nem töpreng sokat a dolgokon. – Mivel amatőr sakkozó vagyok, hozzászoktam ahhoz, hogy ketyeg az óra. Az idő véges, dönteni kell – magyarázta. Vannak azonban olyan kérdések – mint például az egészségügyi integráció –, amelyeken hetekig gondolkodott.

Négyszeres büszke nagypapa

A magánéletben azonban nem ilyen töprengős típus. Feleségével, Mózesné Toronykőy Mártával három nap alatt döntötték el, hogy összeházasodnak. Házasságukból egy gyerek született, a kilencéves Miklósnak két féltestvére is van: Dóra és Andrea, akik révén a főjegyző négyszeres büszke nagypapa.

Száz aláírás naponta

Mózes Ervin 515 munkatárssal dolgozik a hivatalban, évente 813 ezer üggyel foglalkoznak. Tíz irodavezető segíti közvetlenül a munkáját, plusz három irodai rangú más szervezeti egység. Kifejezetten jegyzői hatáskörbe 2800-féle ügy tartozik. Így naponta legalább százszor ír alá, de előfordult, hogy egyetlen pályázatot 380 helyen látott el szignójával. A jegyző feladat- és hatáskörét mintegy 1500 jogszabály határozza meg. 
 
Mivel a munkája szinte minden idejét kitölti, néhány dologról le kellett mondania. – Háromszor kilenc évig sportoltam: fociztam, karatéztam és ultramaratoni futó voltam. Hiányzik a mozgás, de sajnos nincs időm a sportra. Elutazni is csak ritkán tudunk, szerencsére a családom nagyon türelmes. Hosszú évek óta idén először jutottunk el a tengerpartra: két hetet Törökországban töltöttünk.

Az ebédre tegnap nem sok idő jutott. Ez azonban nem szokatlan Mózes Ervin esetében. A levest és a másodikat mindennap az önkormányzat étterméből hozza fel az irodájába titkárnője, Feketéné Kormányos Ilona, aki egyben az egyik legnagyobb segítsége is.

Délután kettőtől háromig három megbeszélés következett. A főjegyző tegnap nem vitte haza a munkát. Helyette feleségének és anyósának kedveskedett: Márta-nap alkalmából virágcsokorral lepte meg őket.

Olvasóink írták

 • 11. triatlonos 2008. július 31. 00:53
  „Tisztelt Csanádi u.!
  Nem tettszet gondosan elolvasni a cikket! 515 munkatárs, 813000 ügy, 2800 speciális ügy,, 1500 jogszabály! Látástól Mikulásig program, meg még a virágcsokor Márta napra -ez eszi az időt! Egy nap Ervinnek is 24 órából és egy éjszakából áll! Hosszútávfutó kaja nélkül, egy kicsit vicces, de Feketéné megoldja! Mi lesz az UTC-vel, kérdezik a fiúk? Ez a kérdés egy kicsit necces, - de hamarosan kapom a választ - és akkor semmi gond!”
 • 10. Csanádi u. 2008. július 30. 22:13
  „Elhiszem hogy gorsan és pontosan kell a Jegyző Úrnak dönteni de ennyire hogy egy csendes lakótelep közepére nappali melegedőt engedélyezni????????Óvoda,bölcsöde,Iskolák,bolt 50m-en belül.Kicsit jobban meg kellene nézni amit esetleg aláiratnak vele.”
 • 9. maci52 2008. július 30. 19:57
  „ÚLSÁGÍRÓ!!! Ezt demokrata országban a fizetésével együtt írják le!!!Mennyi lóvéért "szenved" ez a szegény emberke???Ha nem bírja,lépjen le,ne panaszkodjon.”
 • 8. FOCI 2008. július 30. 14:48
  „utc
  A SZAK/Szegedi Atlétikai Klub/megszünése óta az UTC a labdarúgás egyetlen képviselője Ujszegeden, nagy patinájú egyesület,segítsd fenmaradását.
  dr.Mózes az UTC játékosa volt ,majd hosszútávfutó lett,mindkét sportágat szereti/személyes vallomása ,igaz évekkel ezelöttt/ő jó ember volt,de mikor választania kellet a a címzetes főjegyző,vagy szeged jó jegyzője kategoriák közt,az elöbbire voksolt,s igy lett a hatalom kurvája.”
 • 7. che 2008. július 30. 14:47
  „Valaki magyarázza el hogyan lehetséges ennyi ideig (én kb tizennyolc éve ismerem), több kormány és polgármester alatt megmaradni ? Ugyan ez vonatkozik az alpolgármesterre is....? Több mint ötszáz munkatárs ? Ez nem sok egy kicsit ?”
 • 6. utc 2008. július 30. 09:53
  „Ervin!
  Mi a véleményed a Kertész utcai pálya és az UTC jövőjéről?
  Talán emlékszel, ahol Te is játszottál annak idején...”
 • 5. ejha 2008. július 30. 08:31
  „Mózes te szerencsétlen báb!”
 • 4. mindenbebeleköttök??? 2008. július 30. 08:29
  „Miért kell mindig mindenbe belekötni "szegénykém"? A szertartásszerű újságolvasás a főjegyző munkájának a része: neki arról is mindent tudnia kell, hogy mit írnak az újságban a városról! Gondolkodjatok kicsit, azt utána írjátok a kommenteket!”
 • 3. tora 2008. július 30. 07:19
  „Süket szadeszos, le vele.”
 • 2. szegénykém 2008. július 30. 06:21
  „A szertartásszerű újságolvasás az én munkahelyemen mindig elmarad...mert dolgozom. Az ebédet én viszem.”
 • 1. szemlelodo 2008. július 30. 05:45
  „Nem kell sajnálni,ez a feladata,ezért Főjegyző.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

7,7 milliárdos fejlesztés a szegedi egyetemen

Szeged - Tizenegy épületet újítanak fel és egyet építenek 2010-ig a 7,7 milliárd forintos… Tovább olvasom