Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Egymást leckézteti az elnök és frakciója

Magyar Anna elnök és a Fidesz vezette frakció konfliktusa miatt késnek néhány intézményben a tavasz óta esedékes felújítási munkák. Miután a közgyűlés csütörtökön nem tudta módosítani költségvetési rendeletét, rendkívüli ülés lesz. A mórahalmi polgármester szerint ennek így nincs értelme.
Hat képviselő igennel szavazott, huszonhárman tartózkodtak, így nem sikerült módosítani a megyei önkormányzat költségvetési rendeletét múlt csütörtökön. A vita a tulajdonosi bizottság és Magyar Anna elnök között támadt: a megye intézményei pályáztak a közös, 60 milliós felújítási keretre, ennek elosztására javaslatot tett a bizottság, de a határozatot az elnök felülírta. A mórahalmi idősek otthonában tervezett 10 milliós beruházást – át kell alakítani az épületet egy hatósági rendelkezés miatt – kihúzta, és beírta helyére a kisteleki otthont, ahol a tetőt kellene kicserélni. Ezt a bizottság tagjai két nappal a közgyűlés előtt tudták meg.

Az ülésen Halmai László, a bizottság elnöke kérte, módosítsa az elnök az álláspontját, Magyar Anna azonban ragaszkodott saját döntéséhez, és figyelmeztetett: ehhez neki joga van. Ezután a képviselők többsége a tulajdonosi bizottság álláspontja mellett szavazott az elnök ellenében, a végszavazásnál pedig a zöme tartózkodott. Így például nem vehet át a Pápay Endre nevét viselő makói iskola két alapítványtól 5 millió 800 ezer forintot – de a tervbe vett intézményfelújítások se kezdődhetnek el, pedig egynémelyik már tavasz óta esedékes. Halmai László nem akart válaszolni kérdéseinkre, mert nem tehet olyan nyilatkozatot, amely nem a polgári frakció egységét tükrözi. Vele együtt tízen már aláírták azt a levelet, amelyben kérik Magyar Annát, hívjon össze rendkívüli közgyűlést.

A mórahalmi idősek otthonában a képviselők többsége elvégeztetné az előírt átalakítást, az elnök azonban még várna vele. Fotó: Frank Yvette
A mórahalmi idősek otthonában a képviselők többsége elvégeztetné az előírt átalakítást, az elnök azonban még várna vele. Fotó: Frank Yvette

– Az elnök asszony azzal indokolta döntését, hogy a mórahalmi otthon átadásáról tárgyal a két önkormányzat, és ezért nem biztos, hogy a megyének kell elvégeztetnie ezt a munkát. Holott júniusban a megkeresésemre azt mondta, szeptemberben térjünk vissza az intézményátadás ügyére, most pedig októbert mondott. Tehát nem tárgyaltunk – mondta Nógrádi Zoltán. A mórahalmi polgármester szerint csak úgy érdemes rendkívüli közgyűlést tartani, ha a határozatot előbb rendesen előkészíti az elnök.

Gyerek a fürdővízben

– Kiöntötték a fürdővízzel a gyereket is – mondta a történtekről Magyar Anna elnök. – Én megszavaztam a költségvetési határozatot, mert fontosnak tartom, hogy ne késleltessük a felújításokat. Ezért hívtam össze a legrövidebb időn belül, szeptember 23-ára rendkívüli közgyűlést. Az elnök szerint az önkormányzatok egyre nehezebb helyzetben vannak a kormány által rosszul kezelt gazdasági válság miatt, a polgármesterek harcolnak a településeikért, mint Nógrádi Mórahalomért. – Én viszont gazdasági szempontból racionális döntést hoztam. Miután a cserepeket már tavaly megvettük, a kisteleki tetőfelújítást el kell kezdeni. A 60 millió forintos intézményfelújítási pályázatunkra 260 milliós igény érkezett, így nehéz volt kompromisszumos javaslatot összeállítania a tulajdonosi bizottságnak – mondta Magyar Anna.

Mi történt?

Aki politikusokból álló testület munkáját nézi, és nem ismeri az előzményeket, gyakran érzi úgy, a képviselők nem mondanak ki mindent, amit gondolnak. Ennek a történetnek is van olyan üzenete, amely nem hangzott el nyílt színen. A közgyűlés polgári frakciójának tagjai azzal, hogy kétszer is leszavazták az elnököt, valószínűleg azt nyilvánították ki: bár korábban, nehéz pillanatokban mellé álltak, azt nem fogják hagyni, hogy Magyar Anna önállóan, egyeztetés nélkül döntsön ilyen pénzekről.

Olvasóink írták

 • 12. bakosandras 2009. szeptember 10. 06:36
  „Vajon ha Botka Lászlót leszavazná a saját frakciója, az téma lenne? Akkor is azt írnád, hogy nagyobb a füstje, mint a lángja?”
 • 11. Edmund 2009. szeptember 09. 10:50
  „Ennek a cikknek nagyobb a füstje, mint a lángja. Az én olvasatomban itt elsősorban gazdasági jelegű kérdésről van szó. Nem politikairól. Inkább legyen vita a rendelkezésre álló fejlesztési pénzek felhasználásnak módjáról és racionalitásáról, mint ingatlanpanamákról és egyéb gaztettekről. A cikkben megfogalmazott bírálat akkor tekinthető majd jogosnak, ha a felek rövid időn belül nem jutnak egyezségre.”
 • 10. Kiabrandultbaloldaliszavazo 2009. szeptember 08. 22:10
  „baja2005 ott a tanárok érettségiztető pénze ahova az a kormány tette akire én is szavaztam,de megbántam már ezerszer. Egyébként arra lenék kíváncsi a szegedi városházáról mikor pattan ki valami szaftos végkielégítés, vagy valami tanulmány írás.”
 • 9. baja2005 2009. szeptember 08. 18:18
  „És a tanárok érettségiztető pénze hol van kedves fideszes megyeanyák?????”
 • 8. Bill 2009. szeptember 08. 17:18
  „Hurrá ! Ismét lehet egyet ütni a fideszes megyei önkormányzaton.A kormány elhibázott megszoritó intézkedései miatt az ellehetetlenülés szélére sodródtak az önkormányzatok.Magyar Anna elnök asszony gazdasági szempontból racionális döntést hozott.”
 • 7. vércse 2009. szeptember 08. 17:15
  „Szerintem semmi tragikus nem történt sőt, tipikus a helyzet. Az ilyen ügyekben a megyei önkormányzat közvetít az állam és a helyi önkormányzatok között. Értelemszerűen az összes helyi önkormányzat a magáénak szeretné tudni a támogatást, azonban azért van az elnök, hogy ilyenkor döntsön... Döntött. Van aki nem ért vele egyet. Ráadásul párton belüli!! Ez alighanem a belső bomlást jelenti!!
  Ez a cikk csak fel akar fújni egy - a politikában - teljesen hétköznapi szituációt.”
 • 6. lawyer 2009. szeptember 08. 15:33
  „Ahol már minden döntés politikai, ott anarchiába fog süllyedni az ország. Ha csak a politikai haszon számít, megette a fene az egészet.”
 • 5. illés 2009. szeptember 08. 10:45
  „Nem csak ezt kellene szétzavarni. Egyetlen jelenlegi politikust sem engednék többé pozícióhoz jutni. Egyik kutya, másik eb.”
 • 4. szatyi 2009. szeptember 08. 10:44
  „Nem kellene szétzavarni ezt a társaságot?”
 • 3. illés 2009. szeptember 08. 10:40
  „2. előd67 Nyugodt lehetsz meg fogja szerezni, amit szeretne. Nem az a fajta, akinek a szeme rebben, ha át kell gázolnia valakin a saját érdekei miatt.”
 • 2. előd67 2009. szeptember 08. 10:26
  „Szegény, szegény Nógrádi, a megye nem ad meg neki mindent, amit kér. Én is sírnék a helyében, amiért más települések is léteznek.”
 • 1. Damoklesz 2009. szeptember 08. 10:06
  „Na egy újabb "független" cikk a megyei közgyűlés Elnöke ellen. Kíváncsi vagyok kinek a megrendelésére készülnek, és az elvtársak mikor kezdenek komentezni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még nem fizetett a kotyvalékgyáros

Négy év alatt 25 millió forintra büntette meg az élelmiszer-ellenőrző hatóság a szegedi Takó… Tovább olvasom