Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Éles a kontraszt a József Attila sugárút két oldala között

Szeged - Éles a kontraszt a József Attila sugárút elején a páros és a páratlan számozású házsor között. A páros oldalon felújított homlokzatok, muskátlis ablakok, a páratlanon csúful összefirkált, valaha jobb napokat megélt falak néznek szembe egymással.
A József Attila sugárút páratlan oldalán indultunk el a Nádor kávéháztól a Szent György tér felé: míg a szemközti utcafronton takaros, múlt század elején épült, felújított, szemlátomást csak egy-egy család által lakott polgárházakat láttunk, a mi felünkön leszürkült, összefirkált falak, romos állapotban lévő, lepukkant „társasházak" mentén haladtunk.

Amikor a sugárút 7. számú házának udvarába betértünk – kihasználva a nyitva felejtett kaput – rájöttünk, hogy a graffiti csak egyszerű szépséghiba ahhoz képest, amit odabent találtunk. Szabályosan mellbe vágott a hátsó traktus állapota. A velünk szemben udvarra kiállított vécécsésze megadta az alaphangot a beszélgetésekhez: kiderült, a kinti WC-ben nemrégiben hárították el a dugulást, a szerelő pedig, aki majd újra budit csinál a romokból, csak kedden jön. De volt ott kimustrált, rendszám nélküli Zastava éppúgy, mint lyukas lábas és eldobott drótkefe.

A páratlan oldalon, a József Attila sgt. 7. számú ház lakója, Tímár Péter költeni szeretne otthonára. Fotók: Schmidt Andrea

Önkormányzati tulajdonú az épület? – adta magát a kérdés. Kiderült, nem egészen. Pontosabban az derült ki, hogy akik ott laknak, se tudják, hány lakás is van a 7. szám alatt. Beszéltünk az egyik lakóval, Tímár Péterrel, aki tulajdonos, és akit éppen a lakásfelújítás dandárjában találtunk. Mint mondotta, költeni szeretne az otthonára, már kicserélte az elektromos vezetéket, a tégláig lekaparta a vakolatot, fürdőszobát alakított ki, s még az utcafronton is lefestette a graffitiket. De ettől a közös használatú részek, köztük a kapualj is, katasztrofális képet mutatott.

Szomszédja, Simics Ildikó bérlőként mutatkozott be, és azt mondta, szeretné megvenni a lakását, de nem lehet. Utóbb kiderült: azért nem, mert határozott időre szól a bérleti szerződése. A jöttünkre hirtelen támad csődületben hat lakást számoltunk össze, és arra a következtetésre jutottunk, hogy az IKV Zrt. a társasház többségi tulajdonosa, valamint közös képviselője. Utóbb ennek az ellenkezője derült ki: az öt lakás közül három magántulajdonú, és kettő csak az önkormányzati, vagyis elvben a tulajdonosok diktálhatnának.

A sugárút páros oldalán szépen felújított homlokzatok láthatók

De csak elvben diktálhatnak, hiszen a vegyes összetételű házakban egyszerre kísért a múlt, és követelőzik a jelen, a megvásárolt lakások tulajdonosai küzdenek a régi bérlőkkel, és azokkal az állapotokkal, amelyeket az IKV-tól megörököltek. Többek között az aládúcolt kapualjakkal, komfort nélküli udvari lakásokkal.

Megvehetők a lakások

Németh István, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a József Attila sugárút páratlan oldalán, a 7–17. számú épületekben már csak négy önkormányzati lakás maradt, a többit mind eladták.

Olvasóink írták

  • 3. TELSTAR 2008. augusztus 24. 08:50
    „Az az épület szvsz még árvíz előtti, azért is nem illeszkedik az utca vonalába. Kész csoda, hogy túlélte a hatvanas-hetvenes évek rontás-bontási ámokfutásait...”
  • 2. radikalis 2008. augusztus 23. 21:52
    „Táncsak nem a bontáshoz készítik a terepet? Szeged és a Fölsőváros egyik legérdekesebb háza a 7. szám alatt, még ilyen állapotban is. Remélem megmarad a következő századokra is.”
  • 1. freeVojvodina 2008. augusztus 23. 16:38
    „mivan? hol vannak ezek a házak fölújítva? ne vicceljünk már... amúgy meg kit érdekel ez az egész”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan becsöngetnek

Szeged - Pár nap múlva becsöngetnek. A kicsik már bepakoltak a táskájukba, a nagyobbak kiélvezik az… Tovább olvasom