Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Életfogytiglan

Szeged - Olyan börtönkönyvet írt Arató László és Bátyi Zoltán, amely nem hatásvadászatra törekszik, hanem a Csillagban élő elítéltek életének reális bemutatására.
Lapunk egykori munkatársa, Arató László és Bátyi Zoltán másodjára veselkedett neki, hogy egy újabb könyvben villantson fel képeket a szegedi Csillag börtön falai között élők rejtett világából. Érdeklődéssel, élvezettel olvashatják azok, akik még soha nem lépték át a híres-hírhedt Mars téri épület kapuját, de maguk az érintettek is, hiszen a szerzők történeti, jogi háttérbe ágyazzák munkájukat. Ezúttal azon elítéltek világát térképezték fel, akiket életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt a bíróság.


A könyvben száraz párbeszédekből ismerhetjük meg egyes elítéltek „sztoriját", gondolkodásmódját. Kiderül, nem feltétlenül szükségeltetik a legnagyobb bicepsz ahhoz, hogy valaki tekintélyt szerezzen magának a rabtársak körében. Átlagember számára felfoghatatlan, mit jelent, amikor 20–30 év választ el attól valakit, hogy kiléphessen a szabadba, a szabadságba. Hogyan telik az idő a szürke monotonitásban, ki hogyan dolgozza fel mindezt. Mit jelent a munka, a tanulás? Csak mondják, vagy valóban úgy gondolják az elítéltek, hogy a halálbüntetés megváltást jelentene számukra? Lehet-e nevelni a börtönben? A börtönpszichológus érdekes adalékokkal szolgál az életfogytosok gondolkodásának megértéséhez.

A könyv olvasmányos, ám messze áll a bulvár világától. Igényes munka, amelyet tényleg érdemes elolvasni. A beszédes képeket lapunk fotóriportere, Schmidt Andrea készítette.

Olvasóink írták

 • 6. flexsnake 2010. február 17. 11:11
  „aki oda került megérdemli a sorsát. Senki nem kíváncsi a társadalom hulladékaira. Vissza kell állítani a halálbüntetést és alkalmazni. Pont az ilyen terroristaszarokon!”
 • 5. anatole 2010. február 16. 09:26
  „Újra ezt a témát hozták elő. Egyszer már irtam erről, a lényeget. Mert nagyon sok olyan ember kerül a rácsok mögé amiben a birók a bünözök. Menjünk csak végig a városon, hány helyen van kiírva, " Engedjék szabadon a politikai rabokat." Ezekről nem szabad irni ugye. De ha van is bünőzés Magyarországon, nem ugy kezelik ahogy kellene. Többségében a politikai kihatások teszik ezt és nem szabadna ebből könyvet késziteni, mert az igazság nem az ami le is van irva. Egy hónapra vittek be mert meg mertem mondani, a birók korruptak, és itt francia-német nyelven jegyzeteltem a letartoztatott emberek VÁDJAIT. Már itt úgy kezelik őket mint egy olyan rabot akinek húsz év börtön büntetése van. A börtön örök primitivek, orditanak a még ártatlan, itélet nélküli emberekre. A csillag a legaljasabb, az emberi méltoságot felrugja, még semmi gyanusitás sincs de már orditják, ne oda álljon, ne bámuljon, a kurva anyját menjen arrébb, ne zabáljon, ha hozzám szól úram vagy a pofáját fogja be, stb, ezt ÁTÉLTEM. Sokat irtam az örök munka moráljáról, no nem mindegyik ilyen, van amelyik megijed s ekkor pitizik, de kevés van ilyen. Gondolom ezeket nem irta le az iró vagy irók. Pedig ez erről szól, miért került ide, hogyan bánnak vele. Egy kicsi tanulásra kellene vinni az igazságügyet, a börtön őrőket a német vagy a francia börtönökbe. Ott egy elitélt is BARÁTI hangot kap, s ha TUDJA a bűne sulyát időben-évben az a biztos, mert a törvények igazságosak. Nem ugy mint itt, ha valaki lop, tegyük fel 4 hónapot ir ki a törvény, a biró vigyorával még kettő évet is kaphat. Láncban-vasban várja az itéletet pedig MÉG SZABAD EMBER de már az itélet elött mint KEMÉNY bűnözöt tartják fogva s talán el is engedik a tárgyalláson mint esetemben, de addig mint gyilkost kezelik. Erről irjon iró barátom, ne pedig a hatás vadász kedvéért. Tárja fel az igazságot de ne rontsa a hamisságot! Sokat láttam-olvastam-beszéltem börtőn esetekről amiket a média tesz-irt. Marhaság, mert a börtönben van egy kiplasztikázott cella ahol a riportok készülnek, virág, remek kaja, pénzt kap az elitélt aki évtizedeket számolhat a magáénak. majd kap egy összeget és el KELL neki mondania véres esetet amit nem is követett el, de a nézőket-olvasókat ez köti le. tehát, a börtön-rabok is egy üzlet, a polgárok adóinak eltusolása csak azért, hogy a vezetők úri ember módjáta éljenek a rabok zsirján. Eseteket sokat tudok, igy a mezőgazdasági börtönök ahol KFT dolgoztat de az az igazgató és pár vezér tulajdona. A termés magánkézben van, a gépek állami tulajdonban s a kiadásait az álam fizeti mint a rabnak is a fenntartása, de a munkából befolyz összeg az magán kézben van. Itt is rendet kellene tenni. Mert több mint egymillió ember van börtönben s ennek 70%-a CSIRKE per végett kerül ide. Bizonyithatom!!!
  Anatole Hongrois.”
 • 4. ferdzso 2010. február 15. 16:55
  „Szerintem, az "érdeklődéssel és élvezettel olvasók", valahogy jobban érzik magukat, itt kint is..., nem túl érdekes, és élvezetes ott "küszöbön lépegetni"! (Esetleg,ha a munkája miatt megy oda valaki.)”
 • 3. Zejko 2010. február 15. 12:43
  „Ettol meg a konyv jo lehet es sok embert bizony erdekel a tema remek olvasmany lehet utana is nezek.”
 • 2. KolompárRómeó 2010. február 15. 10:56
  „Párás szemmel gondolok arra, hogy vajh milyen sorsuk lehet a sokszoros gyilkosoknak az életfogytiglanban.”
 • 1. DMagóg 2010. február 15. 10:50
  „Az öngyilkosságuk lehetőségét nem kellene akadályozni. Sok büntetlen embernél nem tudjuk megakadályozni, náluk sem kellene. Igaz, hogy az életben tartásuk nagyobb büntetés, de sokba kerül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bélyeghamisítás miatt körözték a török kamionsofőrt

Röszke - Bélyeghamisítás miatt volt érvényben elfogatóparancs az ellen a török kamionsofőr ellen,… Tovább olvasom