Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Elütötte a kerékpárost, csak a kórházban derült ki súlyosan megsérült a bicajos

Szeged - Egy közlekedési balesettel kapcsolatban kéri a rendőrség a lakosság segítségét.
2012. november 9-én 18 óra körüli időben Szegeden a Szent-Györgyi Albert utca és Kállai Albert utca kereszteződésében egy ismeretlen személy az általa vezetett, feltételezhetően fehér színű Chevrolet Spark típusú személy gépjárművével a Kállai Albert utcán haladt. Az egyenrangú utak kereszteződésénél nem adta meg az elsőbbséget a neki jobbról, a Szent-Györgyi Albert utcán szabályosan, egyenesen haladó kerékpárosnak, ezért összeütköztek. A kórházban derült csak ki, hogy a kerékpáros súlyos sérüléseket szenvedett.

A rendőrség kéri, hogy a körülmények tisztázása érdekében a gépkocsi vezetője jelentkezzen a Szegedi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályán, vagy hívja az ingyenes hívható 112-es számot. Kérjük továbbá azok jelentkezését is, akik a balesetnek szemtanúi voltak.

Olvasóink írták

 • 11. AN 2012. november 12. 08:27
  „Mult héten, kedden az Anna kúti kereszteződésben egy autó elsodort egy kismotoros, középkorú férfit, aki irtó nagyot esett, de nem akart rendőrt és mentőt, hiába kértük. Az autós megállás nélkül elhajtott. A rednszámát nem láthattuk a parkoló autóktól, ráadásul takarták az utána jövők.
  Itt már többször kerültem én is veszélybe gyalogosként is, mert a kanyarodó autók sokszor a gyalogosok közé hajtanak, de ha át akarunk érni a zöld jelzésen, azonnal el kell indulni (mármint a gyalogosoknak). Jó lenne itt egy kamera!”
 • 10. klj-54 2012. november 11. 19:55
  „@okz63 :
  Nézd, eszemben sincs laikussal vitázni.
  Minket az ország legdörzsöltebb jogászai képeztek és kiválóan!
  A rendőr NEM tagadhatja meg ha kihívom, és nekem onnantól papírom van arról, hogy én kértem az intézkedést.

  Ezen papír hiánya miatt vidáman elítélhet a bíró ha olyan nyakkendő van rajta.
  Nos, további szép napot.”
 • 9. K.T. 2012. november 11. 18:47
  „8. okz63 2012.11.11. 17:51
  "(...) akkor az autóst már nem terheli "cserbenhagyás" felelőssége."
  Ez még akár igaz is lehet. Bár kellemetlen, ha erről a bíróságnak kell dönteni csak azért mert az autó vezetője akkor és ott úgy gondolta, hogy eleget tett kötelességének....DE!
  Milyen autóvezető az olyan, aki miután fellökött egy kerékpárost elmegy a helyszínről anélkül, hogy egy névjegyet/elérhetőséget hagyna maga után?
  (függetlenül attól, hogy a kerékpáros jelezte neki, hogy nincs semmi baja.)
  Feltételezem, hogy így történt, mert most nem lenne a felhívás, ha ismert lenne a kiléte.

  A pontosság kedvéért:
  1978. évi IV. törvény a Büntető Törvénykönyvről (BTK)
  "Cserbenhagyás
  190. § Ha a közlekedési balesettel érintett jármű vezetője a helyszínen nem áll meg, illetve onnan eltávozik, mielőtt meggyőződnék arról, hogy valaki megsérült-e, avagy az életét vagy testi épségét közvetlenül fenyegető veszély miatt segítségnyújtásra szorul-e, amennyiben súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
  Forrás:
  http://jogszabalykereso.mhk.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=3352.604814&kif=cserbenhagy%C3%A1s#xcel

  Teljesen egyetértek 1. klj-54 -gyel.
  Mivel a balesetben résztvevők általában nem orvosok (a foglalkozások megoszlása miatt az esetek igen nagy százalékban nem), ezért célszerűbb inkább a helyszínre kihívni egyet, elkerülendő a későbbi félreértéseket, vagy traumákat. Nem egy ember halt már meg balesetben elszenvedett belsővérzés miatt úgy hogy a baleset helyszínét saját lábon hagyta el.

  Én egyszer ajtóztam le egy parkoló autót. Szerencsémre a magasságom és a teljesen kilökött ajtó miatt (nem az élére/sarkára érkeztem) nem a nyakam törtem/vágtam el, de a vállaimat így is nagy erőhatás érte.
  Akkor a sokkos állapoton túl nem tűnt vészesnek, azóta viszont sokszor fáj.
  Ha újra megtörténne, biztosan nem hagynám helyszínelés nélkül a dolgot.
  (a figyelmetlen sofőr teljesen korrekt és együttműködő volt, nem a kocsijában keletkezett kár volt számára az első, hanem az én egészségem, esetleges sérülésem.)
  Azóta óvatosabb vagyok és a HNÜEM-ben leírtak szerint közlekedem. ;)”
 • 8. okz63 2012. november 11. 17:51
  „1. klj-54 2012.11.10. 13:16
  "Minden esetben ha a kerékpáros elesett rendőrt és mentőt kell hívni!
  Elmulasztása esetén akkor is börtön lehet a vége, ha vétlen a jármű vezetője."

  Rosszul tudod, szerintem ez nem így van! Mert ha az autós megállt és a kerékpáros jelezte, hogy nincs semmi baj, elmehet, akkor az autóst már nem terheli "cserbenhagyás" felelőssége.”
 • 7. nelek 2012. november 11. 17:01
  „5. J.G. 2012.11.10. 21:42,
  a 2. es kommentelő pedzegette.”
 • 6. szentmiki 2012. november 11. 15:10
  „5. J.G.mert szerinted oszt ki a hibás?”
 • 5. J.G. 2012. november 10. 21:42
  „Most hol vannak a kerékpárosokat szidó kommentelők?...”
 • 4. K.T. 2012. november 10. 21:23
  „Sajnos, az adrenalin fröccs miatt nagyon sok esetben a balesetet szenvedett kerékpáros felpattan és jelzi "semmi bajom". Ilyenkor a megriadt gépjárművezetők vagy ráhagyják a bicajosra és némi sajnálkozás után továbbállnak, vagy saját hibájuk esetén is még a kerékpárost fenyegetik a következményekkel. Némi zsörtölődés után mindketten ráhagyják a dolgot, ha keletkezett anyagi kár azt igyekeznek tisztázni, majd elhajtanak.

  Nem szabadna!
  Mint ahogy most is hiba volt.

  Az adrenalin azért szabadul fel a szervezetben, hogy a fájdalmat tompítsa, felpörgesse a szervezetet és biológiai lehetőséget adjon az áldozatnak a "meneküléshez". Egy baleset esetén is ez történik, akár hosszúnak tűnő percekig is késhet a fájdalom, amit normál esetben éreznénk (pl. nyilt lábszártöréssel talpra akar állni az ember és hasonlók). Ilyenkor minden érzékelésünk is tompul, csak is egy célért dolgozik a szervezet: megmenekülés.
  Mindezek következtében a kerékpáros képtelen tiszta fejjel felmérni a kialakult helyzetet pl. a kerékpárban vagy környezetében keletkezett kárt, függetlenül attól, hogy ő az okozó vagy épp az áldozat. Emiatt is lehet a kerékpáros baleseteknél több a latens cserbenhagyás.

  A dolog teljességéhez "természetesen" a rendőrség sokszor megtapasztalt nemtörődömsége is hozzátesz.
  Ilyen balesetek bejelentésénél úgy kell kicsalogatni a helyszínelőket, mert ha nem folyik vér, akkor nem szívesen mozdulnak.

  Minden kerékpárosnak csakis azt tudom javasolni, hogy ne hagyja el a helyszínt ha elütik/fellökik/elborítják, hívjon rendőrt és ha a telefonban kérdezik, hogy történt-e személyi sérülés, akkor mondja azt: nem tudja, nem orvos, és kezdje sorolni hogy mije fáj, zsibog, stb.”
 • 3. klj-54 2012. november 10. 20:10
  „Minden esetben ki kell hívni a zsandárt!
  A helyszín elhagyása bűncselekmény ha a másik fél rendőrt akar hívni.
  A helyszínen a nyomokat a rendőr rögzíti és ezáltal Te megtetted azt amit a törvény elvár tőled.”
 • 2. info 2012. november 10. 14:51
  „1. klj-54 2012.11.10. 13:16 -ez így igaz,de mi a helyzet ha kerékpáros okozza a balesetet és fel sem ocsúdik az aki megsérült, mert a kerékpáros elinalt? Az autóst ugyan megtalálják.....”
 • 1. klj-54 2012. november 10. 13:16
  „Egy kellemetlennek tűnő tanácsom lenne minden közlekedőnek:
  Minden esetben ha a kerékpáros elesett rendőrt és mentőt kell hívni!
  Elmulasztása esetén akkor is börtön lehet a vége, ha vétlen a jármű vezetője.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vihar – a Metropolitanből

A Shakespeare-drámából született operát ma 18.55-től a szegedi Belvárosi moziban vetítik a New York-i Met HD-live sorozatában. Tovább olvasom