Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Évadnyitó a szimfonikusoknál

Szeged - Kevés idejük maradt a szegedi szimfonikusoknak a regenerálódásra: a muzsikusok augusztus 21-én még a Dóm téren játszottak, hétfőn pedig már évadnyitójuk volt a Korzó Zeneházban.
Büszke lehet a város a Szegedi Szimfonikus Zenekar szabadtérin nyújtott kiváló teljesítményére – fogalmazott az együttes hétfői évadnyitó társulati ülésén a fenntartó önkormányzat képviseletében Kardos János irodavezető.

Baross Gábor, a zenekar igazgatója az új szezon programját ismertetve elmondta: örvendetes, hogy az utóbbi két-három évben jelentősen emelkedett az ifjúsági koncertek száma. Fontosnak tartják ezt, mert hisznek a közönségnevelésben. Azt tervezik, jövőre a gyermeknapon már a vadasparkban is adnak szabadtéri hangversenyt. Gőzerővel indulnak a próbák, sok feladat vár az együttesre már a szezon kezdetén is. Jövő hétfőn a VII. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál nyitó koncertjén a Liszt-bicentenárium apropóján a komponista négy szimfonikus költeményét játssza a zenekar. Az évfordulóhoz kapcsolódik az október 22-i ünnepi koncert is: Liszt Krisztus oratóriumát a szegedi dómban hallhatjuk.

Régi álom vált valóra, amikor tavaly 37 millióért új hangversenyzongorát, egy Bösendorfer Imperialt vásárolt a zenekar és a város. Fotó: DM/DV
Régi álom vált valóra, amikor tavaly 37 millióért új hangversenyzongorát,
egy Bösendorfer Imperialt vásárolt a zenekar és a város. Fotó: DM/DV

Gyümölcsöző spanyol kapcsolat

Különösen ilyen ínséges időkben fontos, hogy gyümölcsözőek a zenekar spanyol kapcsolatai – mondta Baross Gábor, aki szerint kitüntetés, hogy immár 13. alkalommal kísérhetnek a szegedi muzsikusok Bilbaóban világsztárokkal színpadra állított operaprodukciót. Jövő januárban a Luisa Miller című Verdi-operát játsszák Baszkföldön, előtte karácsonytól január elejéig Strauss-gálakoncerttel turnéznak Katalóniában és Andalúziában.

Az október 6-án induló Armel-operafesztivál hat produkciójából ötben – négy előadáson és a gálán – a szimfonikusok játszanak. A színházi szolgálat az éves munka felét adja, az együttes művészeti vezetését is ellátó színidirektor, Gyüdi Sándor szerint a három opera-bemutató (Francesca da Rimini, Don Sanche, Pillangókisasszony) mellett a magas előadásszámban tervezett West Side Story jelent majd nagy feladatot – különösen a fúvósok számára. A teátrum főigazgatója azt is hangsúlyozta: Szegeden olajozottan dolgozik együtt a két intézmény. Nincs krízis, mint Miskolcon, ahol komoly gondot jelent a megmaradt színházi zenekarral párhuzamosan működő szimfonikusok finanszírozása.

A nyugdíjba vonult Szöllősy József helyére próbajáték alapján Bálint Anikót nevezték ki koncertmesternek. A muzsikusok szavazatai alapján a kürt szólam vezetőjének, Kecskés Györgynek adták át az év zenekari művésze kitüntetést.

Bösendorfer Imperial a nagyszínházban

Régi álom vált valóra, amikor tavaly 37 millióért új hangversenyzongorát, egy Bösendorfer Imperialt vásárolt a zenekar és a város. A zongorák Rolls Royce-ának nevezett hangszer végre helyet cserélhet a több mint harmincéves Steinway D-modellel, vagyis a Korzó Zeneházból a nagyszínházba költözhet, ahol a Filharmónia Fricsay-bérleti sorozatának október 25-i nyitó koncertjén mutatkozik be. Szekendy Tamás zongoraművész Csajkovszkij b-moll zongoraversenyét játssza majd rajta Pál Tamás dirigálásával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi nyár: meghosszabbítva! Kisorsoltuk a belépőket a Napfényfürdő Aquapolis-ba!

A szép időre való tekintettel a Napfényfürdő Aquapolis szeptember 11-éig meghosszabbítja a főszezoni nyitva tartást. Megnyerte a páros belépőt? Tovább olvasom