Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Évtizedekig pihent a veszélyes hulladék

Szeged - Több méter mélyen elszennyezte a talajt a Kossuth Lajos sugárúti egykori gázgyár területén lévő kátránytároló. Egy év alatt több száz teherautónyi veszélyes hulladékot szállítottak el innen. Most újra bontanak.
Egy éve bontják az 1950-es évekig működött Szegedi Gázgyár Kossuth Lajos sugárúti telephelyét. Megtudtuk: évtizedekig pihent a földben a kátránytárolóból szivárgó, veszélyes hulladéknak minősülő fekete anyag. A környéken élők mit sem tudnak arról, mit és hogyan tároltak a gázgyár területén. Többen meglepődtek, amikor a veszélyesanyag-ártalmatlanításról meséltünk a Puskás utcaiaknak.

– 1987 óta lakunk itt, az ablakunk pont a gázgyárra néz. Emlékszem, amikor még működött az erőmű, hajnali 5-kor „fütyültek", arra ébredtünk. A múlt héten újabb teherautókkal hordták el a földet, eddig sem tudtuk, mit ástak el oda korábban – mondta negyedik emeleti lakásuk ablakában Ágoston Lajos. A Puskás utcai férfi csöndet szeretne, mint fogalmazott, több éve zajlik a terület felszámolása. – Egy hűtőmedence is látható az udvaron, ott rohad minden, ha összegyűlik az esővíz.

Ágoston Lajos emeleti lakásuk ablakából évek óta figyelemmel kísérheti az egykori gázgyár felszámolását. Már nagyon elege van a zajból. Fotó: Segesvári Csaba
Ágoston Lajos emeleti lakásuk ablakából évek óta figyelemmel kísérheti az egykori gázgyár felszámolását. Már nagyon elege van a zajból. Fotó: Segesvári Csaba

Papp Irén unokájával sétált az egykori erőmű háta mögött, amikor a gyárról kérdeztük. – Itt lakom 1984 óta, de nem tudom, mi történik ott bent. Nem örülök neki, hogy veszélyes anyagot rejt a föld. Amikor ideköltöztünk, akkor sem szólt senki – tette hozzá az asszony.

Magyar csapat nyerte a DÉMÁSZ-telepre kiírt nemzetközi tervezőversenyt

Az egykori gázgyár átépítésére kiírt nemzetközi tervezőversenyt a Kun Tamás, Álmos Gergely és Mezey Tamás alkotta csapat nyerte 2011-ben. A pályázóknak a város és az áramszolgáltató megőrizni javasolta a Kossuth Lajos sugárút–Damjanich utca sarki eklektikus épületet, a hőerőmű 45 méteres kéményét, a nagy üzemcsarnokot és a hűtőtorony nyolcszögletű betonlábát. Információnk szerint mivel az EDF DÉMÁSZ az adó- és tarifaváltozások együttes hatása miatt visszafogta beruházásait, jó ideig nem épül semmi a Damjanich utcai telken.

Az egykori gázgyár bontását a környezetvédelmi hatóság figyelemmel követi. – A gázgyártás során keletkezett, szénhidrogén-tartalmú hulladékokat téglafalú kátránytárolóban helyezték el. A területet 2010-ben feltárták, és megvizsgálták a szennyeződés humán-egészségügyi kockázatát is. Megállapították, hogy a szennyeződés a környéken lakókra nem jelent kockázatot – közölte érdeklődésünkre Némethy Tímea. Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója hozzátette: a kármentesítés során a Kossuth Lajos sugárút–Damjanich utca sarkán lévő telekről kitermelt mintegy 4000 köbméter, azaz körülbelül 6500 tonnányi szennyezett föld a szénhidrogén-tartalma miatt veszélyes hulladéknak minősül.

Az egykori szegedi gázgyárban szénből állítottak elő gázt, amelyből egy generátorral villamos áramot fejlesztettek. A kőszén lepárlásánál az éghető gázon kívül kátrány, gázvíz és koksz is keletkezett. A kátránytárolóba elhelyezett gyantaszerű fekete anyag az évtizedek során a földbe is beszivárgott. Emiatt a kármentesítők többméteres gödröket ástak a Kossuth Lajos sugárúti telken, közel 300 kamionnyi talajt szállítottak el. – Megvizsgálták a felszín alatti vizeket is, az eredményekből kiderült: a szennyeződés a talajvizet nem érte el, amit a telephelyen kijelölt monitoringpontok mintázásával ellenőriznek. A talajcserével a szennyező forrást felszámolták, így a későbbi átterjedés lehetősége is megszűnik. Kijelenthető, Szeged vízbázisát közvetlenül nem veszélyeztette a szennyeződés, a szükséges beavatkozások nyomán pedig megszűnik a szennyeződés terjedésének kockázata is – fogalmazott az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója.

– Néhány éve jogutódlás során az EDF DÉMÁSZ-hoz került a terület, és a társaság a telephely újrahasznosításáról döntött, ezért elvégeztette a helyszíni felmérést. Az EDF DÉMÁSZ a terület rendezéséhez beszerezte a környezetvédelmi hatóság engedélyét, és 2012. augusztus végén – külső vállalkozó bevonásával – elkezdődött a talajcserével járó kármentesítés első üteme – közölte az EDF DÉMÁSZ Kommunikációs Csoportja. Hozzátették, az EDF DÉMÁSZ Hálózati Kft. egy közel 1500 négyzetméteres területen új, korszerű kapcsolóállomást épített. Az új egység üzembe helyezését követően a napokban elkezdődött a régi kapcsolóállomás elbontása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándékkoncert: Wagner- és Verdi-áriák szopránsztárokkal

A 200 éve született Wagner és Verdi műveiből hangzanak el részletek ma 21 órától a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Szabadtéri Játékok 11. ajándékkoncertjén, a Dóm téren. Tovább olvasom