Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Ezer orvost vesztett Magyarország

Közel ezer orvos ment el külföldre az elmúlt egy évben. Az államtitkár szerint kevesebb, a kamaraelnök szerint több, mint az elmúlt években. Csongrád megyéből viszonylag kevesen vállalnak munkát a határainkon túl, de a klinikákon például idén több az elvándorló, mint ahány friss diplomás jön a helyükre.
Egy év alatt közel ezer orvost vesztettünk – ez derül ki az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal statisztikájából. Idén novemberig 912 orvos kért hatósági bizonyítványt, hogy külföldön vállalhasson munkát. A számokat eltérően értelmezi a miniszter és az orvoskamara elnöke. Előbbi az orvoselvándorlás ütemének csökkenését, utóbbi soha nem látott mértékét olvassa ki belőlük.

Szócska Miklós államtitkár megjegyezte, a statisztika tartalmazza azokat a külföldi diákat is, akik Magyarországon megszerezve diplomájukat hazatértek. Hozzátette: az előző évhez képest kevesebb kérelem futott be, hiszen 2011-ben 924 magyar orvos kérte ezt az engedélyt. Ráadásul egy év alatt csökkent a szakvizsgával még nem rendelkező, vagyis a fiatal orvosok igényléseinek aránya is, ami az államtitkár szerint akár már a béremelés, illetve a rezidensek ösztöndíjprogramjainak eredménye is lehet.

Van, aki veszi a köpenyét, és elindul külföldre. Illusztráció: Schmidt Andrea
Van, aki veszi a köpenyét, és elindul külföldre. Illusztráció: Schmidt Andrea

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke évértékelőjében úgy fogalmazott: az orvosmigráció könnyen lehet, hogy év végéig újabb rekordot dönt. – Eddig még minden év rosszabb volt, mint az előző, és az idei év sem mutat csökkenést – mondta el lapunknak. – Mivel a negyedik negyedévben már látható a következő év költségvetése, ez mindig lendít az elvándorlási szándékon. Évek óta több az elvándorló, mint ahányan végeznek az egyetemen. Bár szakmacsoportok szerint nem készült gyűjtés, a fogorvosok, a háziorvosok és az aneszteziológusok a legkeresettebbek külföldön.

Csongrád megyét nem érinti kiemelkedő mértékben az orvoselvándorlás. A vidéki kórházakból idén egyetlen orvos sem ment külföldre. Deszken egy radiológust kénytelenek nélkülözni másfél éve, Makón pedig egy radiológus, két belgyógyász és egy sebész munkaviszonya szűnt meg a külföldi munkavállalás miatt. Az ő helyüket sikerült betölteni. A Szegedi Tudományegyetem klinikáin január és november között 40 orvos diplomás belépő és 53 orvosdiplomás kilépő volt.

A háziorvosoknál sem jellemző a nagymértékű elvándorlás. Szilárd András, a Háziorvosok Csongrád Megyei Egyesületének elnöke becslése szerint a 260 doktorból 1-2 százaléknyi dolgozik külföldön. Ők azonban azt mondják, nagyon megéri.

– Volt, aki a 8 millió forintot érő praxisát is itt hagyta. Nem tudta eladni, és azt mondta, az árát kint 3 hónap alatt megkeresi. De olyan is van a megyében, aki pár hétig dolgozik külföldön, aztán hazajön, majd megint kimegy – mesélte Szilárd doktor. Mint mondta, külföldön jóval nyugalmasabb a munka: kisebb a betegforgalom, és a szabályok is egyértelműbbek. Az idősebbek persze már nem vállalkoznak erre, de akinek van jó nyelvtudása, és kellően mobilis, jól jár, ha a határainkon túl nézegeti az állásajánlatokat.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. JungHeinrich 2012. december 29. 09:33
  „38. dodoni 2012.12.28. 22:13 ....es barmilyen otlet a kollektiv szonal mar el is bukott! Ebbe nem kell erzelmeket belevinni ez egy teljesen objektiv kijelentes volt. A kollektivizmus kizarolag egymas gyepalasara alkalmazhato , tobbek kozott ez a hungaricum nem a pick szalami es az hogy keptelenek vagyunk megerteni barmit is a korulottunk levo vilagbol. Az hogy esetleg a sajat hasznunkra hajtsunk valamit ugy kollektive az mar kizart ez a magyar lelek , Attol meg nincs itt a vilagvege mert nalunk a kozosseg eleg sajatos fogalom,csak annyi hogy ugyanabba a hig fosba fogunk ulni nehany evtized mulva is. Az EU pedig igenis tortenelmi lehetoseg! Lehetoseg arra hogy kilephessen barki ebbol a maszlagbol es megszakitsa evszazados csaladi tragediajat hogy azt a tomeny x@rt etessek vele amirol te hadovalsz es a tobbi "propagandista" egy soha nem letezett vilag szoszoloja :- P Sztem kapalj helyettem is a virtualis nemzetisinu tanyadon :-D”
 • 40. dühös 2012. december 29. 08:13
  „Szerintem meg kellene cserélni az egészségügyi dolgozók fizetését a politikusokéval, értük nem lenne kár , ha elmennének...”
 • 39. állatbarát3 2012. december 28. 22:20
  „29!
  Légyszi olvasd el a 33-as hozzászólást,igazat beszél. Ja és még annyit, hogy itthon nyugdíj?????????????Miből?”
 • 38. dodoni 2012. december 28. 22:13
  „37. Jung

  A magyar társadalomnak egy kollektív tükörbe nézésre lenne szüksége.”
 • 37. JungHeinrich 2012. december 28. 20:29
  „35. dodoni téged össze kellene kötni Kövér Lacával meg a Semjénnel ők tudnak hasonlókat mondani, lassan mém leszel maoista barátunk :-)”
 • 36. tol 2012. december 28. 20:11
  „elment Európában A-ból B-be dolgozni. Mitöl aljasodott volna? Tudod, van az a versike, hogy: oda megyünk lakni, ahol tejet kapni. Ez, barátom, ilyen egyszerü. Csakhogy az egyik képes elmeni, a másik meg csak fikázni tudja.”
 • 35. dodoni 2012. december 28. 18:15
  „28. Jung

  Mondom, lealjasodott.”
 • 34. X_Y 2012. december 28. 13:40
  „Milyen borzasztó is lenne, ha Mozimasiniszta, fotelgy meg naci53 menne a hanyatló nyugatra dolgozni.

  Nyereségünk a nyugat vesztesége lenne. Csak hát akinek egyetetlen végzettsége az MSZMP Pártfőiskola, az ott nehezen élne meg. Tündérországban meg jól megy soruk: mehetnek pénzért birkamenetelni, írogathatnak névtelen feljelentéseket, öröm-bódottság az életük.”
 • 33. JungHeinrich 2012. december 28. 12:37
  „29.zest 2012.12.28. 11:02 ...meg felideig ledolgozott ido utan is atlagban 1000-1300 eurot kapnak nyugatra szakadt kisnyugdijasaink :-) sokat ismerek akik hazakoltoztek, az evek alatt szepen "kinyogtek" egy tehermentes lakast vagy hazat es ketten (ez a legcsorobb peldam sajna) havi netto 2000 eurobol sziveskednek haldokolni es csak 20 evet dolgoztak azon a rothadt es bunos nyugaton ...pfuj :-P”
 • 32. keletaru 2012. december 28. 12:16
  „Úgyan már ne legyen már senkinek ITT cső látása ! Minden szakma kihalóban van és elvándorlóban ....Nekem 1991-ben mondta Németországban egy ORVOS , Magyarországon az a baj senki nem becsüli a másik munkáját pl.: Ha a kukás nem viszi el a szemetet akkor nekem hiába van diplomám , mert meg fulladok a szemétbe ! Írom 1991-ben mondta nekem ! Gondolkozzon el mindenki ! S mit is csináltak iskolázott vezetőink ......össze ugrasztották a társadalmat ! S el feledtünk gondolkozni , csak egymást tapossuk ! Ez az én véleményem nem kell vele egyet érteni ! DE szánalmas azok oktatnak ki minket akik jól vannak lakva ......mi meg benyalunk mindent mint a birkák ! Ha holnap reggel ki találnák nekünk 4kézláb kel menni azt is megtennék velünk , hisz JOGUK VAN és DEMOKRATIKUSAN lettek megválasztva .Üdv Kuci ( Lévai Attila )”
 • 31. tisztafejjel 2012. december 28. 11:47
  „Meg kell emelni a béreket és javítani kell a munkafeltételeken. Katasztrofális a helyzet, még akkor is, ha "Szeged nincs veszélyben". Abban van. Az orvos-egészségügyi elvándorlás súlyos katasztrófa (messze nagyobb a kára, mint egy árvíznek, tűzvésznek). Évente Magyarországon 800-850 orvost avatnak fel (ennyi kellene a nyugdíjazás stb. miatt pótolandók felváltására), ennél több megy el. Én ez trend az utóbbi években csak romlik. Ma egy PhD-val, habilitációval rendelkező egyetemi docens 230 eFt nettót kap. A szaktudása, tapasztalata alapján ennek 10 szeresét is megkeresi külföldön. Közben itthon iszonyatosan rosszak a munkafeltételek, a betegek szociális panaszaival is kellene foglalkozni. Ha 1-2%-kal nőne a TB hozzájárulás, azt az átlag ember alig érezné meg, viszont az egészségügyet néhány év alatt rendbe lehetne hozni. Az utolsó órákban vagyunk, nem siránkozni kellene és egymást bántani, hanem cselekedni.”
 • 30. Lázárhelyi 2012. december 28. 11:43
  „Ez sajnos csak a jéghegy csúcsa. Nagyon sok szakember hagyta és hagyja itt az országot nem egészségügyi területről is. A megoldás mégsem a kényszerítés lenne, (bár hosszú évek óta ez a magyar módszer) hanem a megfizetett megbecsült munkavégzés.”
 • 29. zest 2012. december 28. 11:02
  „papika56
  ....és v. nyugdíjjasként jön vissza ..v. urnába !!!!

  ...nyugdíjasként....
  Ja,... ha megmegéri a 65-70 évet(igen! 65-70 év a nyugdíjas korhatár már sok országban) , akkor minimál magyar nyugdíjasként kénytelen lesz majd visszamenni, mert azoknak a (manapság felkapott) országoknak a nagy része már rájött arra, hogy nem kifizető nekik a ´külföldön született´ állampolgároknak teljes nyugdíjat biztosítani ... pláne akkor, ha az illető már lehúzott pár munkás évet az ´anyaországban´ is. Kötelezően bevezették/ik, hogy a más országban ledolgozott időre nyugdíjat kérjenek attól az országtól is, ahol már dolgoztak előtte és természetszerűen azzal az összeggel csökkenteni fogják az általuk fizethető nyugdíjat ... Vége annak a régi ´amerikás nyugdíjas álomnak´, hogy a nagy nyugdíjjal itthon majd olcsón eléldegélünk stb.... VÉGE!!! Felejtsétek el!!!!

  ...urnába.
  Ja... az égetés is drága külföldön, de ha temetni is kell az illetőt, akkor minimum 2 millát kell (ft) félretennie a leendő halottnak vagy előkaparni a családnak (és ez tényleg csak a minimum)...így aztán sok családtag beteszi anyucit, apucit, nagyit, papát a böröndbe és itthon az urnát titokban bepakolja valamelyik rokon sírjába... hallottam több ilyen esetről is.

  Tudom, ... nem a legszebben hangzik amit írtam, de vegyük már tudomásul, hogy ami itthon történik, az nem valami egyedi probléma... máshol is hasonló problémákkal küzdenek az emberek. ...és a politikusok sem polgárszeretőbbek, mint itthon ... pontosan ugyanolyan pénzhajhászok, mint a legtöbb ´agyát vesztett´ buta és primitív ember, akinek csak a szeme előtt ugráló ´dollárjelek´ jelentik a ´tutti-t´.”
 • 28. JungHeinrich 2012. december 28. 10:57
  „26. dodoni 2012.12.28. 09:46 ...jajj tudom kedves polpotista baratunk zavarna ki mindenkit a foldekre :-DDD Ekkora komcsit is reg hordott a hatan a fold, itt orvosokrol van szo te szerencsetlen :-DDD De egyetertek veled valamiben ami biztos a hulyeseg nem merheto penzben :-)”
 • 27. Norbi56 2012. december 28. 09:50
  „http://www.csongradihirek.hu/portal/index.php/szubjektiv/931-menni-vagy-nem-menni-ez-meg-a-kerdes”
 • 26. dodoni 2012. december 28. 09:46
  „25. tol

  Mutatnék én nekik munkát, sokat. Nem munka van itt kevés, hanem pénz. Ezért rohan és rohan ez a nép már évtizedek óta, hajtja magát, semmisítve meg mindent, ami pénzben nem mérhető. Az életét, a jövőjét áldozza fel azért, hogy pillanatnyilag jól éljen. Lealjasodott. Ennyi. Pusztulni fog.”
 • 25. tol 2012. december 28. 09:17
  „én most egy rémísztö víziót mondok: ez a 400000 ember hirtelen visszajönne dolgozni! Hajjaj!”
 • 24. Smerdis 2012. december 28. 08:01
  „pl a Gál Péter doktor urat a koraszülött utógondozásról. senki sem értett úgy a köraszülöttekhez...”
 • 23. fotelagy 2012. december 28. 07:34
  „Gondoltam én, hogy jó keveset.”
 • 22. yin-yang 2012. december 28. 06:00
  „Fúúúú, akik itt maradnak a végére. Magyarok. Katasztrófa.”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Netes hirdetésben landol a karácsonyi ajándék

Eladja vagy tovább ajándékozza a karácsonyi meglepetését? Esetleg visszaviszi és becseréli másik… Tovább olvasom