Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Férj és feleség együtt vehet fel 150 ezret

Szeged - Havonta 2 alkalommal lehet összesen 150 ezer forint készpénzt ingyenesen felvenni a bankunkból. A szándékról nyilatkozni kell, különben nem jár a kedvezmény. Január 20. a határideje annak, aki már február 1-jétől díjmentesen szeretne hozzájutni a pénzéhez.
– Még nem intéztem el, hogy ingyenesen vehessek fel készpénzt, de január 20-áig megteszem: személyesen megyek be a bankomba – mondta Slama Csaba szegedi zenekari művész. – Valamivel jobb lesz, mint folyton számolgatni, hányszor veszünk ki a feleségemmel pénzt az automatából.

A bank illetéke

 Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára korábban elmondta: az ingyenes készpénzfelvétel a bankoknak 42 milliárd forintos tranzakciós illetékfizetési kötelezettséget jelent. A főtitkár igazságtalannak nevezte azt a rendszert, hogy a bankoknak olyan ingyenes szolgáltatást kell nyújtaniuk, amely után tranzakciós illetéket kell fizetni.

 
Azok, akik január 20-áig írásbeli nyilatkozatot tesznek, 2014. február 1-jétől élhetnek az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével. Ha valaki a januári határidőt elmulasztotta, bármikor pótolhatja: az adott hónap 20. napjáig tett nyilatkozatok alapján a következő hónap első napjától él a kedvezmény. Az ingyenes készpénzfelvételre csak magánszemélynek van lehetősége egyetlen, előre meghatározott számláról. Arról, hogy melyikről kívánja valaki igénybe venni, a számlavezető banknál kell nyilatkozni, e nélkül nem lehet élni a kedvezménnyel.

Ha valaki már nyilatkozott, a hónap első 2 készpénzfelvételéhez kapcsolódóan, maximum 150 ezer forintig a bankok semmilyen költséget vagy díjat nem számolhatnak fel. Az ingyenes készpénzfelvételről a bankoknak nem kell tájékoztatniuk a számlatulajdonosokat, de aki nem nyilatkozik, nem vehet fel díjmentesen készpénzt. Ezt a bankfiókokban és az internetbankokon keresztül lehet megtenni. Ha például valaki súlyos beteg, meghatalmazott útján is nyilatkozhat, de nem egyforma meghatalmazást fogadnak el a bankok, takarékszövetkezetek: van, ahol formanyomtatványt alkalmaznak.

Később változtathatunk az eredeti felálláson: új bankszámlát lehet megjelölni, az előző egyidejű visszavonásával. Viszont egy időben, egy személynek csak egy számlához kapcsolódhat az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége. Így azt is tudni kell, hogy egy bankszámlához akkor is csak egy nyilatkozat tartozik, ha annak több tulajdonosa van, például házastársak.
Ma is vannak olyan számlacsomagok, amelyekhez kapcsolódik ingyenes készpénzfelvétel. Arról, hogy a bankok a törvényben rögzített ingyenes készpénzfelvétel mellett milyen egyéb lehetőségeket biztosítanak, saját hatáskörükben döntenek.

A postán fizetni kell

Az ingyenesség érvényes abban az esetben is, ha valaki bankfiókból vesz fel pénzt, és akkor is, ha ATM-ből: mindegy, hogy a bankjegykiadó automata melyik pénzintézeté. A bankkártyával nem rendelkezők azonban figyeljenek arra, hogy az ingyenes készpénzfelvétel csak számlavezető bankjuk fiókjában lehetséges, máshol nem. Nem érvényesíthetjük a kedvezmény abban az esetben sem, ha a postán, POS terminálon veszünk fel pénzt. Ilyenkor a szokásos díjakat számolják fel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

241 millió népszerűsítésre

Több mint száz nyertes pályázó népszerűsíti a hungarikumokat és a nemzeti értékeket – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium. Tovább olvasom