Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Focival, tortával köszöntötték a piarista gimnázium egyik alapítóját

Szeged - Ötvenéves születésnapját és tanári pályafutásának 25. évfordulóját ünnepelte a napokban Angyal László. A szegedi Dugonics Andás Piarista Gimnázium pedagógusát tanítványai és kollégái is felköszöntötték, még ünnepi focimeccset is rendeztek a tiszteletére.
Dolgozat és feleltetés helyett születésnapozás, az órák után meglepetésbuli a kollégákkal, majd este ünnepi focimeccs – valahogy így köszöntenek egy olyan tanárt, akit munkatársai és tanítványai is kivétel nélkül nagyra becsülnek. Angyal László nevét a Dugonics András Piarista Gimnáziumban mindenki ismeri – immár 19 éve. Az akkor újonnan alapított iskola első tanári karában ugyanis már benne volt, azóta sem tanított máshol. Pályáját azonban nem itt kezdte, hanem szülővárosában, Bácsalmáson. Ennek immár 25 éve, így idén egyszerre ünnepelt negyed és fél évszázados évfordulót.

– Nem mondtam el senkinek, hogy 50 éves lettem, de talán az internetes közösségi oldalak idejében már nem is olyan furcsa, hogy kiszivárgott. Azon viszont nagyon meglepődtem, hogy a munkatársaim a tanítás után a tanáriban egy meglepetésbulit szerveztek nekem – mesélte a torta és sütemények romjai felett péntek délután Angyal László. Büszkén mutatta ajándékait is: egy, az ő fotójával megszerkesztett, angyalfejjel díszített pólót, hátán a golden angel felirattal és egy 50-es számmal, egy hatalmas üveg bort és egy focikupakos tollat.

De nemcsak munkatársai kedvelik a szerény pedagógust: a diákoknak is az egyik kedvence.

Angyal László tanár úr az intézmény folyosóján. Negyed századot töltött a tanári pályán. Fotó: Frank Yvette
Angyal László tanár úr az intézmény folyosóján. Negyed századot töltött a tanári pályán.
Fotó: Frank Yvette

– Nem szigorú, viszont tud rendet tartani, ha akar. Ráadásul ő az egyik legrégebbi tanár itt: ez már önmagában tiszteletet ébreszt – sorolták osztályfőnökük erényeit (egyébként a háta mögött) tanítványai. De Angyal tanár úr is hasonlóan fogalmazta meg, szerinte miért kedvelik őt.

– Amolyan megértő tanár vagyok, szeretek beszélgetni és közel kerülni a diákjaimhoz – mondta. – Szerintem a tiszteletet így is ki lehet vívni, hiszen a személyes odafigyelést a gyerekek mindig díjazzák.

Elveinek helyességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 25 év alatt egyetlen diákjától sem vált el haraggal. Pedig voltak már jó néhányan, sőt: ma már van olyan tanítványa, akinek szüleit annak idején Bácsalmáson ő érettségiztette.

A magyar–történelem szakos pedagógus számára sosem volt kérdés, hogy tanári pályára megy, és soha nem is csalódott még a szakmájában.
– Ebbe nem lehet beleunni, hiszen minden óra más. Ráadásul folyamatosan fiatalokkal vagyok körülvéve, akik behozzák az életet – fogalmazott. – Úgy érzem, több jót kaptam a szülőktől és a diákoktól pályám során, mint amit én adtam.

Olvasóink írták

 • 5. tinsmith 2010. október 12. 23:19
  „Tényleg remek ember! Engem a Kossuth Zsuzsában tanított levelezőn. az egész osztály kedvelte!”
 • 4. Liberation 2010. október 12. 11:08
  „Isten éltessen tanár úr!!!”
 • 3. Kathryn 2010. október 11. 20:42
  „Ez egy jó cikk végre! Kár, hogy a sok bulvár szemét miatt hátrasodródott.”
 • 2. atomboy 2010. október 11. 16:25
  „2 eves OKJ kepzesem elso feleben az osztalyfonokunk volt. Bar minket nem tanitott, csak eloadasokat tartott, megis lattam benne, hogy tenyleg szot tudott erteni a diakokkal. Boldog szuletesnapot, AL ur. :)”
 • 1. vidai 2010. október 11. 12:24
  „Isten éltesse, Angyal tanár úr! További jó munkát, jó egészséget kívánok!
  Vida-Szűcs Imre (volt piarista diák)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Unoka a 8 gyermekes Szűcséknél

"Apa, most Levikének a legjobb" – mondogatják manapság Szűcs Tamás és felesége, Gina házában a legkisebbek, ugyanis a 8 gyerek mellé megérkezett az első unoka. Tovább olvasom