Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Fűteni is lehetne a biogázzal

Szeged - Biometán előállításáról tanácskoztak csütörtökön Szegeden hét ország szakemberei: a földgázzal egyenértékű anyagot hulladékból állítják elő. Az osztrákok és a németek már évek óta használják a biogázt, Magyarországon a szabályozás körüli bizonytalanság miatt akadozik az elterjedése.
– A biogáz tisztítás után akár a hálózatba is táplálható. Szegeden most csak hőt és villamos áramot állít elő a Sándorfalvi úti, hígtrágyára és silókukoricára épült biogázerőmű – mondta a Magyar Biogáz Egyesület elnöke csütörtökön a Szegeden tartott Biogáz Konferencián. Kovács Kornél lapunknak arról is beszélt, hogy „már Magyarországon is született fehér holló". – Zalaegerszegen a szennyvíztisztító iszapjából készítenek biogázt, egy részéből üzemanyagot állítanak elő. A minősége megegyezik a földgázéval, így Szegeden is lehet a gázos buszok üzemeltetésére használni – tette hozzá az elnök.

A Nemzeti Energiastratégia 2030 az atomenergia növekvő súlya mellett a megújuló, bio-energiaforrásokat is előnyben részesíti. Kovács Kornél szerint utóbbiakat inkább csak papíron támogatják. – Nagy a bizonytalanság, nem támogatják a zöldáramot, ami teljesen visszavágta az iparágat. Három éve húzódik az új árszabályozás, így senki sem mer beruházni. Pedig a tőke érdeklődik a technológia iránt, Németországban már évtizedek óta csúcsra jár a biogáztermelés – folytatta. – Ausztriában nemcsak áramot készítenek a biogázból, hanem az országos hálózatba táplálják a tisztított gázt.

A sándorfalvi biogázüzem. 3200-3700 háztartás éves áramellátását biztosítja. A szerző felvétele
A sándorfalvi biogázüzem. 3200-3700 háztartás éves áramellátását biztosítja.
A szerző felvétele

Megyei biogázerőművek

Tavaly tavasszal adták át Szeged határában, az M43-as és a Sándorfalvi út találkozásánál a Zöldforrás Energia Kft. új biogázerőművét. Megírtuk: az erőmű évente 7,5 gigawattóra villamos energiát termel, amely 3200–
3700 háztartás éves ellátására elég. Idén júliusban a csongrádi Héjja Testvérek Kft. sertéstelepén adtak át egy 637 kilowattos erőművet. A megtermelt áramot felhasználják, a keletkezett hővel pedig fűtenek. Biogázt termelnek a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Szegedi Vízmű szennyvíztisztító telepén is.

Kovács Kornél elmondta, ma már kisméretű biogázüzemeket is gazdaságosan lehet felépíteni. – A biogáz előállítása hulladékra épül, nem konkurenciája az élelmiszer-termelésnek. Csongrád megye óriási potenciállal rendelkezik, legalább 10-12 darab egy megawattos erőművet lehet építeni. Ha mindegyik villamos energiát állítana elő, egyetlen erőmű 3500 háztartás energiaszükségletét fedezné – tette hozzá a Magyar Biogáz Egyesület elnöke. Úgy véli, Magyarországon 750-800 biogázüzemet lehetne hulladékra építeni, eddig 40 készült el.

– Nem áramot kellene a biogázból előállítani, hanem tisztított metánt. Az anyagot a hálózatba lehetne táplálni, amit ugyanúgy lehet tárolni, mint a földgázt – magyarázta Kovács Kornél. Hozzátette, az előállított biogáz az ország földgázfelhasználásához képest elenyésző, mégis érdemes a technológiával számolni. A határon átnyúló konferencián elhangzott, hogy a fűtésre is alkalmas biometánt már 150 forint/köbméter áron elő lehet állítani. A Magyar Biogáz Egyesület úgy számolt, hogy hazánk gázfogyasztásának 5 százalékát kiváltó biogázüzem-kapacitás mintegy 400 milliárd forintos beruházást igényelne.

Olvasóink írták

 • 6. kalkutta 2013. október 12. 11:13
  „Attól tartok ha a makói gáz önként feljönne és magától, minden csővezeték nélkül eljutna a felhasználóhoz a gáz ára akkor sem lenne kisebb.
  A kormány megfelelő adókkal gondoskodna erről...”
 • 5. szabójóska 2013. október 12. 08:42
  „Mi a különbség a metán és a biometán között? Mert ha van, akkor az baj.”
 • 4. Jozsoci 2013. október 11. 15:22
  „Én itthon biogázzal fűtök. Babgulyást ebédelek.”
 • 3. Óperenciás 2013. október 11. 15:03
  „Azt tapasztaltuk, hogy a biometán meleg gáz.
  Csak a szaga...:(((”
 • 2. csonakos 2013. október 11. 13:10
  „"A határon átnyúló konferencián elhangzott, hogy a fűtésre is alkalmas biometánt már 150 forint/köbméter áron elő lehet állítani. A Magyar Biogáz Egyesület úgy számolt, hogy hazánk gázfogyasztásának 5 százalékát kiváltó biogázüzem-kapacitás mintegy 400 milliárd forintos beruházást igényelne."
  Hmm, érdekes ez a számok tükrében mert jelenleg egy átlagköbméter gáz a rezsicsökkentés után kerül 150 forintba. Az újabb rezsicsökkentés után meg 11%-kal kevesebbe. Tehát ha csak az előállítása ennyi (150Ft) akkor mennyi a tárolással szállítással együtt köbmétere? Erősen pénzlenyúlás szagú ez a "gáz", gáz!”
 • 1. CID 2013. október 11. 12:52
  „" A biogáz előállítása hulladékra épül, nem konkurenciája az élelmiszer-termelésnek."

  Aham, a sándorfalvi út környékén, az összes kukoricát besilózzák aztán meg a kis gombákba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2-es per: Szegednek van igaza

Vége a kötbérpernek: tizenöt napja van a kivitelező konzorciumnak a fizetésre. Tovább olvasom