Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

H1N1-betegek a Vedres diákjai között

Szeged - H1N1-től betegedett meg a szegedi Vedres István szakközépiskola 3 diákja. Az intézményben pénteken 61-re nőtt – azóta 20-szal csökkent – a hiányzók száma. Az ÁNTSZ újabb megbetegedésekre számít, de iskolai szünetet egyelőre nem rendelnek el.
Hárman biztosan a H1N1-vírustól betegedtek meg a Vedres István Építőipari Szakközépiskola diákjai közül – erősítette meg vasárnap a régiós ÁNTSZ vizsgálata, amit egy szegedi háziorvos jelzése alapján végeztek el az érintetteken.

– Nálunk is vannak hiányzók, és napközben is elkéredzkedtek hárman a harmadik óráról. Folyt az orruk, és tüsszögtek. De vannak még néhányan hasonló tünetekkel, akik nem mentek haza – mondta el tegnap kora délután a Vedres egyik tizenkettedikes diákja. A fiúval az utcán beszélgettünk, az iskola épületébe ugyanis – Deák Attilának, a Vedrest is irányító Szegedi Szolgáltatási Középiskola és Szakiskola főigazgatójának utasítására hivatkozva – nem engedtek be.

Az egyik igazgatóhelyettes, Tóth Zoltán még arról is le akarta beszélni a diákokat, hogy az utcán szóba álljanak az újságírókkal. Ennek ellenére több tanulóval is beszéltünk, akik elmondták: az iskolában plakátok figyelmezetnek a helyes kézmosásra, szórólapokat kaptak az új influenzáról – arról viszont tőlünk értesültek megdöbbenve, hogy a szegedi iskolák közül először náluk találtak H1N1- fertőzötteket. Azt mondták, nekik csak az tűnt fel, hogy a szokásosnál gyakrabban ellenőrzik a tanárok az aktuális osztálylétszámot.

Tóth Zoltán igazgatóhelyettes (jobbról) meg akarta győzni a diákokat arról, hogy ne nyilatkozzanak. Fotó: Schmidt Andrea
Tóth Zoltán igazgatóhelyettes (jobbról) meg akarta győzni a diákokat arról,
hogy ne nyilatkozzanak. Fotó: Schmidt Andrea

– Csütörtökön 49-en, pénteken már 61-en hiányoztak a 459 diákból, de hétfőre 42-re csökkent a hiányzók száma – tájékoztatott Tombácz Zsuzsanna, a régiós ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője, aki szerint nem mindegyik hiányzás magyarázható az új influenzával. A főorvos újabb megbetegedésekre is számít.

Nem lesz rendkívüli intézkedés

Megkerestük Deák Attila főigazgatót is, aki azt mondta: nem rendelt el nyilatkozatstopot, és az engedélyével bemehettünk volna az iskolába. Hozzátette: máskor is előfordul ennyi hiányzó, nem gondoltak új influenzára. Elmondta: a felületek gyakori fertőtlenítésén, a plakátok és szóróanyagok kihelyezésén kívül nem terveznek az iskolában rendkívüli intézkedést. Arra a kérdésre nem kaptunk egyértelmű választ, miért nem közölték a diákokkal, hogy 3 új influenzást találtak az iskola tanulói között.

Pénteken három olyan gyerektől vettek mintát, akin frissen jelentkeztek a tünetek – vasárnapra mindhármukról kiderült, hogy H1N1-től fertőződtek meg. Kisebb lázuk van, és köhögnek – azaz enyhék a tüneteik –, egyelőre senki sem került közülük kórházba, mindenki otthon lábadozik. Több, vedreses diáktól származó mintát viszont nem vizsgálnak, mert ez az országos tiszti főorvos utasítása szerint nem indokolt, és nagyon drága is.

A legtöbb osztályban egyébként nem volt kirívó a hiányzók száma, egyedül a 36 fős 10. A-ban hiányoztak csütörtökön 12-en, pénteken pedig 16-an. Hétfőre azonban itt is 9-re csökkent azok száma, akik nem mentek iskolába.

Mivel az intézményben nem tűnt fel a hiányzók magas száma, az ÁNTSZ most körlevelet küld szét minden iskolának: arra figyelmeztetnek, hogy minden olyan esetet jelentsenek, ahol az osztályok harmada hiányzik. A szakember elmondta, egyelőre nem indokolt, hogy tanítási szünetet rendeljenek el a fertőzés terjedésének megakadályozására.

Korábban írtuk

Egy háziorvos jelzése alapján csütörtökön kezdett el az ÁNTSZ vizsgálódni a szegedi Vedres István Építőipari Szakközépiskolában, ahol a diákok között felső légúti megbetegedések jelentek meg - mondta a főorvos.

A járványügyi vizsgálat során három diáktól vettek mintát, s mindháromnál kimutatták a H1N1 vírus jelenlétét - tudatta a szakember.

Az iskolából csütörtökön negyvenkilencen, pénteken hatvanegyen hiányoztak, hétfőre azonban már hússzal csökkent a betegség miatt otthonmaradt diákok száma. Feltehetően azonban nem az összes megbetegedést okozta az új influenza - mondta az osztályvezető.

A megbetegedések enyhe lefolyásúak, kisebb lázzal, köhögéssel járnak, egyelőre senki sem került kórházba - mondta Tombácz Zsuzsanna.

A folyosón tábla figyelmeztet a helyes kézmosásra – a diákok eddig nem tudták, miért. Fotó: Schmidt Andrea
A folyosón tábla figyelmeztet a helyes kézmosásra – a diákok eddig nem tudták, miért.
Fotó: Schmidt Andrea

Több, vedreses diáktól származó mintát nem vizsgálnak, mert az az országos tisztifőorvos utasítása szerint nem indokolt és nagyon drága is.
A legtöbb osztályban egyébként nem volt kirívó a hiányzók száma, egyedül a 36 fős 10.A-ban hiányoztak csütörtökön 12-en, pénteken pedig 16-an. Hétfőre azonban itt is 9-re csökkent azok száma, akik nem mentek iskolába.

Az ÁNTSZ most körlevelet küld szét minden iskolának: arra figyelmeztetnek, hogy minden olyan esetet jelentsenek, ahol az osztályok harmada hiányzik. A szakember elmondta: mivel csökkent a hiányzók száma, az iskola vezetésével és a régiós tisztifőorvossal egyeztetve úgy döntöttek, egyelőre nem indokolt, hogy tanítási szünetet rendeljenek el a fertőzés terjedésének megakadályozására.

Főigazgatói utasításra teljes hírzárlatot rendeltek el: a tv-stábokat nem engedik be az iskola területére, a tanárok nem nyilatkozhatnak.

Már más iskolákban is megjelent

Korábban Csepelen egy iskolában 110 gyermek volt influenzás, néhányuknál kimutatták az új vírust. Az ELTE tatai gólyatáborában is több mint harmincan betegedtek meg, s az új vírus egy óbudai általános iskola alsó tagozatosainál is okozott megbetegedéseket.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a holnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

Olvasóink írták

94 hozzászólás
 • 94. KukoricaJancsi 2009. szeptember 15. 19:12
  „" A folyosón tábla figyelmeztet a helyes kézmosásra - a diákok eddig nem tudták, miért."

  Az ostobaság csumára ment mostmár!

  Nézze már meg valaki, hogy mi van azon a táblán (kézmosás, szappan,stb), és mutasson valaki olyan nagycsoportos óvodást, aki nem vízzel, szappannal mos kezet, és nem öblíti le a szappanos kezét vízzel, és nem szárítja meg valahogy a kezét.”
 • 93. Mathiasking 2009. szeptember 15. 14:04
  „moderálva”
 • 92. Mathiasking 2009. szeptember 15. 13:05
  „Tegnap még mély homályba burkolózva nem mondták meg az iskola nevét, erre ma már öles betűkkel a főcím a DM-ben! Mi történt? Engedélyezték a párt központból? <moderálva> A hírt5 csak az nem tudta, aki nem olvasott aznap napilapot!”
 • 91. turulvedo 2009. szeptember 15. 12:14
  „83 ottovicc,én se politizalok,nem tünt fel? csak rajtad meg flexnakeféle agymosottakon vigyorgok. bár néha kinyilik a bicska a zsebemben ,de ez ne zavarjon. Megnéztem az ajánlott videot,mindenkinek ajánlom.Utána lehet nyilatkozni rola.”
 • 90. Zsoltee0716 2009. szeptember 15. 12:03
  „Az autóbuszokon is hasonló táblával kellene figyelmeztetni!

  Másik meg mi az hogy az igazgató meg akarta győzni a diákokat arról, hogy ne nyilatkozzanak!
  ÁNTSZ helyébe kicsit szét kellene nézni, mert lehet nem pontosak az adatok! Illetve betegek családtagjait is meg kellene vizsgálni.”
 • 89. Otovix 2009. szeptember 15. 11:48
  „Kulonben is, meg az elejen megmondtam, korulkeriteni a varost lezerszoges drottal, aztan atomot rank. Maskepp nem allithatjuk meg a magyarsag elleni atrocitast!”
 • 88. Otovix 2009. szeptember 15. 11:44
  „Titanilla, en a helyedben most kezdenek el csak idegeskedni! Mert ha EZEK kepesek a virusba, meg az oltoanyagba nanoreszecskes szerkezeteket implantalni, akkor mar reg bennunk van a merevlemez, meg a dvd rom, es a maunika show tavkapcsoloja...
  Csak nehogy valakinek EZEK kozul bizseregni kezdjen az ujja a "DEL" gombodon, mert akkor neked annyi!”
 • 87. Titanilla 2009. szeptember 15. 11:38
  „87. megnyugodtam, köszi a felvilágositást, szellemes.”
 • 86. Otovix 2009. szeptember 15. 11:35
  „Titanilla, nem tudtad? A virusnak nanoreszecskes klimaberendezese van! 28 fokon el es VIRUL, azaz pont most VIRULENS!”
 • 85. Titanilla 2009. szeptember 15. 11:29
  „45.sz hozzászóló: azt hiszem nagy igazságod van! Valami ilyet sejtek én is.Talám 3 éve lehet mikor minden eddiginél nagyobb inf. járványt jósóltak. semmi nem lett belőle.Kicsit hülyitenek bennünket. Különben meg korábban azt mondták, a hűvös időben fog terjedni. Most meg 28 fok van.”
 • 84. Otovix 2009. szeptember 15. 11:15
  „"W" mint szabad, "H" mint kő, "O" mint művese.
  SZERVKERESKEDELEM!!!!!!
  Ez mindent megmagyaraz!
  (az esetleges betu-elteres ne zavarjon meg senkit, ezek a szemetek DIREKT azert vcalasztottak a WHO kezdobetuket, hogy az atlagembereket megtevesszek!)”
 • 83. cselac 2009. szeptember 15. 10:42
  „Akkor bizony kevés vagyok, mint turulban a vakcina...vagy mi. Mindegy is. Jónapot :)

  A lényeg az elméleteken van! Ettől lesz szebb a világ és így fognak lassan a kaftánosok az abroszosok nyakába borulni, hogy együtt egyenek rántottát. Pusztuljanak a desznyók!”
 • 82. Otovix 2009. szeptember 15. 10:38
  „turolvedom, en nem politizalok. Kozom hozzatok egy szal se. Csak vidulok az emberi hulyesegen, ahogy probaltok minden moge a kis miniuniverzumotokat alatamogato pillerecskeket gyartani a szemetbol, amit ratok borit a bulvarmedia. Hidd el, nagyon jo kooka!”
 • 81. Otovix 2009. szeptember 15. 10:35
  „turulvedo, azert nem oltottak nyuujorkban, mer´ azt akartak a muzulmanok, hogy az imprilista dogok (akirol minden becsuletes hazafi tudja, hogy kaftanos karvaly-bankar kepeben tornek a hegemoniara) disznosagokkal fertozodjenek meg. Ez mondjuk nemileg ellentmond az sertes-dzsihad elmeletnek, de hat az osszeeskuves fannok-at a tenyek, es a logika ugysem zavarja. Oruljunk egyutt!”
 • 80. turulvedo 2009. szeptember 15. 10:32
  „moderálva”
 • 79. turulvedo 2009. szeptember 15. 10:31
  „cselacka,ha már nincs érved ezzel jösz? kevés!”
 • 78. cselac 2009. szeptember 15. 10:30
  „Aha, erre van szükségem. Tanítalak és jó.”
 • 77. turulvedo 2009. szeptember 15. 10:30
  „cselac én TUDOK helyesen irni! Csak tudod muszáj néha más stilusban irni,nehogy rámismerjenek. tudod,a moszad. :D”
 • 76. turulvedo 2009. szeptember 15. 10:29
  „cselac,csak ha beülsz az iskolapadba:majd tanitalak,jo?”
 • 75. cselac 2009. szeptember 15. 10:22
  „És talán még helyesen is megtanulsz írni...”
94 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Putnik Lázárnak mindegy, hogy lakodalom vagy testületi ülés

Csillagszemű juhászból lett vőfély, majd vőfélyből Újszentiván polgármestere a 32 éves Putnik Lázár. Tovább olvasom