Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 14°C | 24°C Még több cikk.

Halált hozhatnak a fullánkok

Szeged - Ketten haltak meg itthon egy hét alatt darázscsípéstől, mert allergiásak voltak rá. A szegedi szakember szerint aki túlérzékeny, annak perceken belül hatékony segítséget kell kapnia. Mindig kéznél kell lennie az ellenanyagnak, még ha annak borsos is az ára.
Ketten is belehaltak darázscsípésbe az elmúlt hetekben itthon, mivel súlyos allergiás reakció alakult ki náluk. Bár egyikük azonnal kalciumot ivott, az elterjedt hiedelemmel szemben ez nem volt elég a halálos szövődmény elkerüléséhez.

– Nincs a természetes környezetünkben másik olyan rovar, amelynek annyira erős mérge lenne, mint a darazsaknak és a méheknek. Ha ez a toxikus anyag kellően nagy dózisban kerül a szervezetbe, súlyos allergiás reakciókat válthat ki – magyarázta Bata Zsuzsanna, a szegedi bőrgyógyászati és allergológiai klinika egyetemi docense, akit a halálos darázscsípésekről kérdeztünk. Az egyik az eszméletvesztést, keringési összeomlást és szívmegállást okozó úgynevezett anafilaxiás sokk, a másik pedig a gégetájon kialakuló, fulladást okozó ödéma. Mindkét reakció életveszélyes kockázatokat hordoz: ha perceken belül nem kap hatékony kezelést az allergiás, meghalhat.

Nincs a természetes környezetünkben másik olyan rovar, amelynek annyira erős mérge lenne, mint a darazsaknak és a méheknek. Illusztráció: MTI
Nincs a természetes környezetünkben másik olyan rovar, amelynek annyira erős
mérge lenne, mint a darazsaknak és a méheknek. Illusztráció: MTI

A kalcium és a szteroidok sajnos nem elég erősen és gyorsan hatnak egy ilyen súlyos allergiás reakció esetén – még akkor sem, ha injekcióban kapják. Epinefrin-, adrenalininjekcióra van szükség, amit a combba kell beadni – figyelmeztet a szakember. Emellett pedig rögtön orvosi segítséget kell hívni. Néhány éve az OEP még támogatta azt a cukorbetegek „inzulinadagoló tollára" emlékeztető, könnyen használható injekciósszerkezetet, amit éppen az ilyen súlyos allergiában szenvedőknek találtak ki. Mivel ma már nincs rá támogatás, a szakorvos által kiállított vényre, 15-16 ezer forint körüli áron lehet beszerezni. Ez ugyan soknak tűnhet, de az ember élete megér ennyit – hangsúlyozta a docens. Ugyanakkor tekintve, hogy életveszélyes betegségről van szó, indokolt lenne a támogatás – tette hozzá. Egy súlyos rovarcsípés-allergiásnál mindig kéznél kellene lennie egy ilyen töltött „tollnak".

A nyári hónapokban a szegedi szakklinikára nagyjából tíz embert szállítanak be megfigyelésre a mentők a sürgősségi ellátást követően méh- vagy darázscsípés miatt. Sokan azonban nem veszik komolyan allergiájukat, és saját felelősségükre távoznak. Pedig nem csak az aller-
giások kerülhetnek életveszélyes helyzetbe a rovarcsípés miatt. Bata Zsuzsanna praxisában előfordult már, hogy egy olyan pácienst vittek be, akinek biciklizés közben méh szállt a torkába, megcsípte – ezért fulladást okozó duzzanat alakult ki nála. Noha ez csak úgynevezett helyi reakció volt, figyelmeztet arra: a darázscsípéseket nem szabad félvállról venni.

Kutyaharapást szőrével

Az első allergiás reakciót okozó méh- vagy darázscsípés előtt senki sem tudhatja, hogy allergiás-e a rovarok mérgére: a túlérzékenység és annak életveszélyes szövődményei is többnyire a második vagy akár a sokadik csípés után jelentkeznek. Az tehát, hogy valaki korábban nem volt allergiás a rovarok mérgére, nem biztosíték a jövőre nézve. Hazánkban a felnőttek 4 százaléka érintett ebben. Ha valaki allergiássá válik a méh- vagy darázscsípésre, az általában egész életére az is marad. A gyógyításra csupán egyetlen, a szegedi klinikán is alkalmazott lehetőség van, és az is csak fiatal, egészséges embereknél: a deszenzitizáció. Ennek során gyárilag előállított rovarméreggel, nagyon alacsony dózistól indulva, szigorú orvosi felügyelet mellett 3-5 éven át injekciózzák az allergiást – így nagy eséllyel ellenállóvá válik a csípésekkel szemben.

Olvasóink írták

  • 2. Darázscsípés 2008. augusztus 05. 12:57
    „Sűrűben kellene a MÉDIÁNAK ilyen témával foglalkozni és az esetleges tragédiá többsége elkerülhető lenne.”
  • 1. katablu 2008. augusztus 05. 11:07
    „Azt szeretném kérdezni: most allergiás vagyok e? mert h. eddig nem voltam az. hogyan tudhatnám meg? anélkül, h. a csípéskor tudnám meg?????”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokakat érint a krónikus fáradtság

Szeged - A Park Egészségközpont orvosainak segítségével olyan betegségeket, gyógymódokat mutatunk… Tovább olvasom