Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Idősek: aranykor vagy nyomor?

Szeged - Minden harmadik Csongrád megyei lakos nyugdíjas. Az arányok egyre romlanak, a szépkorúak létét meghatározó folyamatok tíz éven belül kezelhetetlenné válhatnak.
A nyugdíjrendszer módosítása elkerülhetetlen, de az emberek magatartása is jó, ha változik: az aktív években kinek-kinek tanácsos gondoskodnia arról, hogy valóban szép legyen a szépkora, és ne kelljen nyomorognia.

Sokan vannak a 65 év felettiek, de 44 százalékuk otthon ül, és a megélhetése miatt aggodalmaskodik. Közöttük a tévéfüggők aránya 41, míg a hivatalosan dolgozóké csak 2-3 százalék. Ilyennek látja a mai magyar nyugdíjasokat az egyik nemzetközi piackutató cég felmérése.

– Aki ki akarja zárni a külvilágot, csak az marad a négy fal között: Szeged 36 ezer nyugdíjasa közül 11 ezer eljár a 75 korosztályos egyesületbe. E szervezeteket évi 20 millió forinttal támogatja a város. Így nem csoda, hogy az úszásoktatástól kezdve a túrázáson át a kistérségi „Ki mit tud?"-ig és a nyugdíjasbálig számtalan programot kínálunk – von gyors mérleget id. Boros Gyula. A szegedi önkormányzat nyugdíjasügyi referense tervezi, hogy szépkorú, de dolgozni óhajtó társainak munkaközvetítőt szerveznek, ugyanis – jórészt a munkanélküliség magas aránya miatt – az aktív idősek nehezen találnak kiegészítő kenyérkeresetet. A 65 éven túliak társaságának szószólója elismeri: a többség nyugdíja annyi, mint a minimálbér, vagyis 65 ezer forint körüli.

Lépésszámláló nyugdíjasok tavaly nyáron Szegeden. Őket sikerült kimozdítani a tévé elől.
Fotó: Schmidt Andrea

Boros ugyanakkor azt is elismeri, a Tisza-parti városban háromszáznál több a 300 ezer forint fölötti nyugdíjból élők száma.


Az anyagiak és a romló arányok vetnek árnyékot a szépkorúakra. Idén 3 millió nyugdíjas él az országban, miközben a közel 5 millió aktív korú közül csak 3,9 millió fizet (lehetőleg csak a minimálbér után) járulékot. Az ideális arányoktól messze járunk. Így hiába, hogy lassan az eget veri, mert már 33,5 százalék a kötelező nyugdíjjárulék, az így összegyűjtött pénz nem lenne elég az idősek juttatására. A megoldás? Hosszú távon a gyermekvállalási kedv növelése, illetve a más országokból ide letelepedni szándékozó aktívak befogadása lehet, rövid távon pedig a nyugdíjrendszer megváltoztatása. Ez utóbbi elkerülhetetlen: a szakértők szerint tíz év múlva kezelhetetlenné lesznek a folyamatok.

Az öregkorra fel kell készülni, hogy ne nyomorként, hanem aranykorként élhessük meg. Fotó: Schmidt Andrea

– A kötelező nyugdíjkorhatárt eltörölték – például Új-Zélandon. De a világ fejlett részén amúgy is elfogadott, hogy aki akar és akinek a tudására szükség van, dolgozhat – osztja meg velünk az egészségügyi világszervezet munkatársaként több országban szerzett tapasztalatát Annus János. A nyugdíjas, de szakfordító kisvállalkozását működtető szegedi orvos úgy véli: az öregkorra már az aktív időszakban kell készülni, hogy ne nyomorként, hanem aranykorként élhessük meg. Szerinte az élet ezen szakasza egyre kevésbé lesz „pihenős".


Takarékoskodva

Pénzügyileg Magyarországon csak minden harmadik felnőtt készül saját időskorára – olvasható egy országos napilap szakcikkében. Holott 35 éves kortól az átlagos jövedelemből elég lenne havi 10-55 ezer forintot félretenni, hogy az illető nyugdíjasként utolsó nettó keresetének megfelelő összegből gazdálkodhasson. Amúgy a nyugdíjasévekre való anyagi fölkészüléshez legalább húsz munkás esztendő szükségeltetik.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. bumeráng 2008. február 09. 21:16
  „Ne írígykedj , Ne uszíts Cecília, inkább dolgozz !A munka nemesíti az embert ! Úgy látom Te még kevesett dolgoztál ! Neked csak a TE IGAZSÁGOD létezik !”
 • 27. S.Grandpierre Cecília 2008. február 09. 19:58
  „A nyugdijasok közül is, vannak, akik jól élnek. Főként azok, akik magas fizetésekben részesültek a régi jó/?/ rendszerben. Most is százalékban mennyivel többet kapnak, mint akiknek kicsi a nyugdijuk.Nem igazságos a rendszer! A kétkezi munkás nyugdija még a minimálbért sem éri el.”
 • 26. Majoros István 2008. február 09. 10:12
  „Nem kellett volna az elmúlt 50 évben elfogyasztani a jövőt. Most aztán lehet kiabálni, meg háborogni. Csak semmit sem ér.

  A magyar nép el fog tűnni a történelemből. Ez teljesen egyértelmű.”
 • 25. öszülö halánték 2008. február 09. 07:45
  „Tisztelt Vezetőség! Kérdezem hány diplomás embertől kérték vissza a tandijat amiért nem itthon kamatoztatják tudásukat hanem külföldön ? Még biztatást is kapnak ,hogy menjenek ha nem tetszik itt. Demokrácia az Ha megmondják azt hogy 100000FT kereset után annyi gázárat fizetek mint több milio kereset után. ? Vagy adozok az adozott jövedelmemböl ugyan ugy párforint eltéréssel mint az a hon atya aki havi egymiliot visz haza36% ez is Demokrácia. 40-45 év munkaviszosz után annyit viszek haza ha dolgozom mint nyugdijas mint aki otthon segélyekből tartja fen a családot mert ez a Demokrácia. Az a baj hogy a nagyjaink nem aluról kezték a pályát nincs gyakorlati tapasztalatuk. Hiszen tudjuk minden tudás annyit ér amit hasznositok belőle. Hát náluk ez csak a törvények mögé bujva megy . Nem merik a felelőséget vállalni. Szegregációnak tartom,hogy amit becsuletes munkával már egyszer megadóztam jövedelmem. mégegyszer adoznom kell ha dolgozom. Az értelmiség
  meg vigye ki a tudást külföldre. Hiszen én dolgoztam amig Ők tanultak és most a forditottja már nem megy. Nekik kéne dolgozni nem nkünk. Csak ök válogatnak . Hiszen a becsuletes munkát ma itt nem értékelik mert nm lehet belőle meg gazdagodni. Milyen társadalom az aki a bölcs embereket nem becsüli meg. Mi már tettunk valamit az asztalra csak valakik lesöpörték. Tessék meg becsülni az idős embereket mert nagy érték Az emberi tapasztalat és a mögötte megszerzett tudás.”
 • 24. okos lajos 2008. február 08. 21:19
  „uri-muri 4--válaszom
  én nem szégyelem, de 1971-ben 2,84-Ft-os órabérrel kezdtem dolgozni. Akkor ennyi volt a munkás ára--és abból fizettük az adót, a tb-t, nyugdíjat.Két éve, bruttó 92400 volt az illetményem. aztán 52,700-ft nyugdíjjal, (39év, 8 hónapnyi munka után lettem nyögdíjas), élek harmadmagammal. És a jelenlegi forrásból, és a két gyerekem után kapott árva ellátásból fedezem az Ő taníttatásukat,(plusz lakásrezsi+élhetés ?) hogy esetleg legyen belőlük VALAKI, akár melós, akár diplomás. Ennyit a "boldog-aranyos nyugdíjkorszakról...”
 • 23. nyugdíj felé 2008. február 08. 20:52
  „uri muri-nak üzenem
  30 éve valóban kevesebb járulékot vontak, de kevés bért is fizettek, nem volt arányban a munkabér az elvégzett munka értékével. Állambácsi eleve levonta, ami neki kellett.”
 • 22. bobcának 2008. február 08. 19:58
  „Azért az olyan nyugdíjas, akit emlegetsz, elenyésző kissebbséget képvisel. Kevesen vannak, akik mondjuk 100 eFt-os nyugdíjuk mellett bruttó 200 eFt-os fizetést kapnak, mert ugye ennyi kell a nettó 100 eFt-os kiegészítéshez. Ők nyilván értékes szakemberek, ha nem mentek volna nyugdíjba, akkor is igen szépen keresnének.”
 • 21. gondolkodó 2008. február 08. 19:55
  „"Úgyhogy a nyugat tovább gazdagszik, az ő nyugdíjasaik továbbra is jól fognak élni..."

  Bocs. Az ottani nyugdíjasok nem a most befizetett nyugdíjjárulék elosztásával kapják a nyugdíjat.”
 • 20. bobca 2008. február 08. 19:18
  „Hát nem is tudom...Én olyan ismeretségekkel rendelkezem, ahol a nyugdíjasok dolgoznak nyugdíjuk mellett és egész életükben nem éltek olyan jól, mint most a havi 2-3-400.000 Ft jövedelmükből. Miközben a kisgyermekes családokban jó, ha van egy kereső úgy-70-80.000, max.110.000Ft-os fizetéssel.
  Valószínűleg nem ez a nagy többség, de az én tapasztalatom ez.”
 • 19. Szabolcs 2008. február 08. 18:43
  „Európa nyugatabbi részén pont erre jöttek rá!
  Azért engedik be a török és kelet európa más nációit dolgozni hazájukba, hogy a megtermelt munkájukon felül még a járulékaik is őket gazdagítják, sőt az ott megkeresett pénzek jelentős %-át ott is költik el ezek a munkavállalók, így az Áfa tovább gazdagítja a nyugatiak államkasszáját. Külön szeretettel várják továbbá a szakképzett keleti munkásokat, hiszen ezeknek a szakképzéséről nem nekik kellett gondoskodni, ez megint tiszta haszon...
  Úgyhogy a nyugat tovább gazdagszik, az ő nyugdíjasaik továbbra is jól fognak élni...
  De mi lesz azokkal, akik mégis itt maradnak magyarnak, Magyarországon?”
 • 18. ego 2008. február 08. 16:15
  „Jaja lehet,hogy munkahely kell, meg a járulékok csökkentése, meg.....
  sokmindenmás ami még kellene és lehet vitázni azon mi a helyes. A kártyavár azonban eléggé ingatag és össznemzeti felelősségvállalási blablával és társadalmi érdekekre hivatkozva sem tudom már ugy biztosítani a napi megélhetésemet és biztosítottnak látni gyermekem jövőjét, mint pár éve. Tőlem jöhet Orbán,Gyurcsány megváltó f@szságokkal a lényegen nem változtat. A szüleimen ki segít ha bajban lesznek, mert jelenleg örülök,ha magamat ki tudom húzgálni a kakiból. Maradt NYUGATOJRÓPA!!! És bocs nagyívben kakilok a jövő nyugdíjjasaira, mert a megoldás pár száz kilométerre van.”
 • 17. HÁT 2008. február 08. 15:30
  „igen a mai aktív állomány jogosan fél. köztük vagyok én is. köteleztek a mny pénztárhoz való csatlakozáshoz. de sok értelmét nem látom. egyenlőre.
  a szüleim is dolgoznak, de foggalmuk sincs, hogy ki termeli majd ki nekik az akkori nyugdíjat. hisz gy.f. megmondta akinek nem tetszik el lehet menni. erre felbuzdúlva rengeteg aktív elment másik országba dolgozni, és letelepedtek. azok biza nem jönnek vissza ide nyomorogni.”
 • 16. észrevétel 2008. február 08. 15:25
  „Van munkahely csak a magyar ember nem elég mobilis,ja és válogatós!Könyörgök ha valaki munkanélküli és alig van végzettsége az mit vár el???Meg kell ragadnia minden lehetőségeket!Rengetegszer hallottam már hogy "nekem ez nem jó,nekem az nem jó"!Akkor dögöljön éhen az ilyen!Sajnos rengeteg ember hiszi még a mai nap is hogy az állam tökéletesen gondoskodni fog mindenkiről.NEM,fell kell végre fogni hogy van közös nemzeti felelősségvállalás,melyet járulékok formájába be is fizetünk a kasszába,de nagyon fontos az öngondoskodás!És ez csak egyre fontosabb lesz!A másik hogy a minimálbérre bejelentett több százezer ember csak minimális nyugdíjat kap!Ezt az adózás miatt így választották majd a nyugdíjnál meg szívnak.Valamit valamiért!”
 • 15. Száműzött 2008. február 08. 14:55
  „Na látod, bumeráng. Akkor nekem se kéne azt mondani, hogy külön tegyek félre, mert én se tudok. Vagy oldják meg a járulékomból, hogy kapjak tisztességes nyugdíjat, vagy ne vonják le. A többi nem érdekel.”
 • 14. bumeráng 2008. február 08. 14:42
  „A mai nyugdíjasok ,átlépve a szocial. rendszerből a kapitalizmusba ,ami más életforma volt mint a mostani ,nem tudnak már félretenni "öreg napjaikra. 18 éve megszakadt egy megszokodt életforma. Lehet, hogy mire a mai fiatal nyugdíjkorba lép, már akkor sem ez a ny.rendszer lesz.”
 • 13. Száműzött 2008. február 08. 14:19
  „Szóval nekem félre kéne tennem pénzt ahhoz, hogy öreg koromra ne nyomorogjak? Ok, akkor ezen túl ne vonják le a nyugdíjjárulékot a béremből, és azt félreteszem. Hogy akkor miből kap a mai nyugdíjas nyugdíjat? Tessenek neki is azt mondani, hogy miért nem tett félre ő is magának...”
 • 12. Szabolcs 2008. február 08. 13:59
  „Más országokból ide letelepedni szándékozó aktívak befogadása- Ezt írja a cikk.
  Ehhez képest a mai magyar gyakorlat az, h. hazánkfiait is inkább külföldre irányítják dolgozni. Naponta hallani a propagandát, menjünk ki külföldre, a jobb megélhetés miatt.
  És valóban az egyén szempontjából ez jó megoldásnak tűnik.
  De a társadalmi érdek a cikk szerint is az volna, h. minél többen dolgoznának a határainkon belül. Ebből nőne az állami bevétel és lenne pénz nyugdíjra, oktatásra egészségügyre...
  Munka, munkahely kell!!!”
 • 11. ego 2008. február 08. 13:29
  „Itt érdemi változás nem fog történni, mert mi egy ilyen nép vagyunk. Csak akkor cselekszünk ha beüt a problemma, addigis szívjuk a másik vérét. Kábé 5-6 év és borul a bili az biztos. Ha jót akarsz magadnak, lehetőséged van rá esetleg segíteni akarsz a bajba jutott szüleidnek; irány nyugatejrópa.”
 • 10. Szemet 2008. február 08. 12:27
  „Szemét vagyok, tudom, de valaki mondja már meg, hogy miért nekem kell eltartanom a mostani nyugdíjasoknak azt a részét, aki alkoholista meg naplopó volt egész életében. Meg most is az. Csak a másik mocskolásához ért. De mennyi ilyen van!”
 • 9. Naca 2008. február 08. 11:37
  „A legnagyobb probléma, hogy nincs munkahely, nincs termelés az országban, ebből kifolyólag nincs járulékfizető sem. És az aggasztó, hogy a fiatal pályakezdő korosztályt nagymértékben érinti ez a negatív tendencia, egyszerűen képtelenek elindulni a munkapiacon. Nekem a cikkben az tetszett legjobban, hogy tegyek félre havi 10-55 ezer forintot. Könyörgöm, a minimál bér nettója van 55 ezer körül! Ma a dolgozó emberek nagyon nagy százaléka egyik hónapról a másikra már szinte nem is él, hanem vegetál. Egy váratlan kiadása a padlóra küldi. Akkor miből takarékoskodjon? És akkor még nem beszéltünk az idős szülők támogatásáról. Szégyenkezve, pironkodva éljük meg, hogy ma megfordult a világ és most a nyugdíjas szülők segítik (ha tudják) a gyerekeket, unokájaikat.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Krisztusi korban a szegedi gibbon

Szeged - Majdnem két és félszer nagyobb a vadaspark a füvészkertnél, az utóbbiban a fajok és fajták… Tovább olvasom