Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Jégfolyón túrázott az igazgató asszony

Szeged - Gleccsert mászott a svájci Alpokban a szegedi üzletasszony. Márta Irén az expedícióban együtt vágott neki a jeges szikláknak Erőss Zsolttal, minden idők legeredményesebb magyar hegymászójával. Céljuk a teljesen önellátó menedékház volt.
– Másztam korábban hegyet, fel is készültem a gleccsertúrára, a vártnál mégis sokkal nehezebbnek találtam a Monte Rosa expedíciót – hallottuk korábbi kiadói kollégánk, a szegedi Márta Irén beszámolóját. Az egyik hazai vezető építőanyag-gyártó, a Holcim Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója a napokban tért vissza a svájci Alpokból egy gleccsermászásról, aminek az volt a célja, hogy megnézzék a 2795 méter magasan fekvő új, Hegyikristály nevű menedékházat.

Megcsináltuk. Márta Irén és csapata elérte a Hegyikristályt. Fotó: DM/DV
'Megcsináltuk'. Márta Irén és csapata elérte a Hegyikristályt. Fotó: DM/DV

Az egyedülálló, hegyikristály alakú épület a Holcim Alapítvány európai versenyén két éve harmadik helyezett lett. Mivel a sziklafal évente csak pár hónapig közelíthető meg, tavaly nyáron építették fel; helikopterek emelték magasba 200 tonnányi építőanyagát. A Holcim cementjéhez, betonjához nincs köze; az ötszintes menedékház a zürichi Andrea Deplazes építész tervei alapján alumíniumból és üvegből készült. Élelmiszeren és a főzéshez szükséges gázon kívül a „jégkristály" mindent képes megtermelni. Napkollektor melegíti a vizet, napelem termel áramot, az ablakok tájolása is segít megfogni a napsugarakat. A fűtést hőcserélő biztosítja, a vizet a hóból nyerik, és a szennyvizet is újrahasznosítják tisztítás után. Az optimális elrendezés érdekében derékszög egyáltalán nincs az épületben.

Az új Hegyikristály menedékház. Fotó: DM/DV
Az új Hegyikristály menedékház.
Fotó: DM/DV

– Extrém körülmények között másztunk. Felfelé egy napig tartott az út félméteres hóban, visszafelé olvadó jégkásában ereszkedtünk le. Gyilkos volt, mert figyelni kellett a több tíz méter vastag jégpáncél függőleges repedéseire, nehogy belecsússzunk, hiszen az végzetes lett volna – meséli a 45 éves Irén. – Döbbenetes, hogy a gleccser lassan, de valóban mozog; a globális felmelegedésnek köszönhetően 300 métert csúszott le az utóbbi száz évben.

Erőss Zsolt folytatja

A jégfolyót meghódító, szakújságírókból és építészekből álló hattagú expedíciónak Erőss Zsolt, minden idők legeredményesebb magyar hegymászója is tagja volt. Idén januárban szenvedett lavinabalesetet a Magas-Tátrában, és térdtől lefelé amputálni kellett az egyik lábát, most próbálta ki új művégtagját, amellyel ősszel újabb Himalája-expedícióra készül.

Olvasóink írták

 • 6. Naívolvasó 2010. augusztus 29. 20:08
  „Holcim Hungária Zrt. ... Holcim Alapítvány...Holcimesek extrém sportja...
  A D Ó E L K E R Ü L É S ?”
 • 5. 4Angel 2010. augusztus 29. 14:01
  „Kit érdekel !!!! ????,”
 • 4. rolee 2010. augusztus 28. 19:23
  „Szánalom ...”
 • 3. jozko 2010. augusztus 28. 16:13
  „Na, most kell befogni a számat! /lásd : El Caminó.../”
 • 2. madártej 2010. augusztus 28. 13:48
  „Eközben a Holcim zürichi központja előtt talán ma is ott tüntet az átvert magyar egy kocsiban kuksolva és a magyar zászlót kitűzve.”
 • 1. szilléri 2010. augusztus 28. 12:50
  „Komoly hir !!!
  Holcim Awards for Sustainable Construction keretein belül - nyilatkozta a delmagyar.hu-nak Márta Irén, a Holcim Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója.

  Kell az ingyen reklám ?????????????

  Tegnap meglátogattam a Sárgán a betonhajót! Elfogyasztottam egy korsó H. (nem reklámozhatom) sört mindössze 300 Ft-ért. A vendégek ( a ,,,mcsapat" ) boldogan lábtengózott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged-, Makó-kártya

Szeged, Makó - Kedvezményeket nyújtó ingyenes Szeged-kártyát vezet be az önkormányzat az állandó… Tovább olvasom