Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Lábmosónak sem felel meg a záportározók vize

Szeged - A kánikulában a dísz-, és szökőkutak, a közkifolyók és ivókutak adhatnak néhány percnyi enyhülést az embernek. A szegedi tavak egy része még lábvíznek se jó.
Szegeden 13 – névvel is ellátott – tavat találunk, amelyek közül többet csak a horgászok keresnek fel: ilyen a Keramit-, a Temető-, a Gumis-, és a Tejes-tó. A rekkenő hőségben egy kis arcmosásra, esetleg kéz-, és lábhűtésre a tarjáni Zápor-tó, a baktói Bika-tó, a Szeged Plaza melletti Búvár-tó, és a Vértó a legjobban megközelíthető.

– Ezeknek a tavaknak a „feladata" a környezetükben leesett csapadékvizek összegyűjtése. A esővízzel együtt azonban az utakon, tereken, lakó- és füves területeken összegyűlt szennyeződés, például olaj, tisztítószerek, kutyaürülék, is a tavakba kerül. Ezek tehát semmiképp nem alkalmasak a fürdésre, de még egy könnyed arcmosásra, láblógatásra sem – közölte Balaton Kriszta, a Szegedi Vízmű Zrt. szóvivője. A záportározók vizének a minőségét a vállalat ugyan rendszeresen ellenőrzi és vizsgálja, s ha szükséges, beavatkozik. Nemrég a Vértónál algátlanítottak, jövő hétfőn pedig a tarjáni Zápor-tavat hínármentesítik.

A szegedi tavak egy része még lábvíznek se jó.Fotó: DM/DV
A szegedi tavak egy része még lábvíznek se jó.
Fotó: DM/DV

A 10 szegedi szökőkút – a Széchenyi, az Aradi, a Dugonics, a Szent György, a Szent István, a Kodály és a Glattfelder téri, a Móra parkban, valamint az újszegedi ligetben álló Halas fiú és Korsós lány – többsége alkalmi medencévé alakul a nyáron. A panellakók körében az 5 éve csobogó Kodály téri szökőkút a legkedveltebb; a nagy melegben leginkább a tér környékén lakó kisiskolások találnak benne felfrissülést.
Idén nyáron debütált a REÖK előtti felújított térrel együtt április elején átadott, a szecessziós palota zöld levélmintáit idéző díszkút, amit tegnap kora délután a Klauzál téren álló oroszlános kúthoz hasonlóan csak kevesen kerestek fel. A víz hőfoka ugyan kellemes volt, ám a kutak környékén egy négyzetcentiméter árnyékot sem lehetett találni – ez riasztotta el a környékről az embereket. Nem így a városháza előtti medencés szökőkút, amelynek vizébe egy egész kisiskoláscsoport lógatta bele kezét-lábát.

6 mobil ivókút

Hűsítő perceket a napmelegtől kornyadozó embereknek a város 116 darab közkifolyója és 38 ivókútja okozhat még. Előbbi fogyasztását a vízmű csak éves szinten tartja nyilván, így nincs adatuk arra, hogy nyáron mennyivel több víz fogy a kutakból. Megírtuk: 6 mobil ivókút is szolgálatba állt a hőségriadó miatt.

Olvasóink írták

  • 3. ferike75 2010. július 16. 19:35
    „nem hinarmentesiteni kell ki kell kotorni es egy kis halat belettenni”
  • 2. ancsika34 2010. július 16. 14:13
    „Miért te nem vagy az?:)”
  • 1. pandababa 2010. július 16. 11:45
    „És kérem szépen,a mobil ivókutakban cserélik egyáltalán a vizet? Válaszokat várok-lehetőleg hozzáértőktől.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisbaltával darabolták a vezetéket

Kisbaltával darabolta a villamossín fémből készült vezetékét két férfi csütörtökön Szegeden; a… Tovább olvasom