Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Lapátolás helyett számítógépeznek

Szeged - A kamaszok, fiatal felnőttek 69 százaléka semmilyen említésre méltó sporttevékenységet nem végez – állítja egy friss kutatás. Népszerűbb a tévé, a számítógép. A testnevelők, sportolók szerint gond van a szülőkkel, a sportpolitikával is.
16 kilós kenut cipeltek a kamaszok a szegedi vízitelepen – majd az alig 5 fokos Tiszára tették az alkalmatosságot, s lapátolni kezdtek. Közben jó néhány kortársuk éppen a chatprogram vagy a számítógépes játék elé telepedett a meleg szobában.

A 15 éves és idősebb lakosság körében 1999 és 2009 között 56-ról 69 százalékra emelkedett azok aránya, akik semmilyen említésre méltó sporttevékenységet nem végeznek; 25-ről 16 százalékra csökkent a többé-kevésbé rendszeresen, havonta többször sportolók részaránya. A magyar kamaszok jóval kevesebbet mozognak, mint észak- és nyugat-európai társaik – derül ki a GfK Hungária, valamint a GfK nemzetközi kutatási eredményeiből. A közoktatásból kikerülő fiatalok a sportnak is hátat fordítanak – rendkívül alacsony a mozgás iránti igény.

– A szabadidő-eltöltési formák között egyre nagyobb teret nyernek az otthon végezhető tevékenységek, a tévénézés, a számítógép- és játékkonzol-használat – magyarázta Bacher János, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója. A kutatás szerint a 15–17 éves korosztály közel 40 százaléka érdeklődik a sport iránt – ha számítógépes játékokban találkozik vele.

Bár a kajak-kenu sikersport, sokkal több a tévé, számítógép előtt tespedő fiatal. Fotó: Karnok Csaba
Bár a kajak-kenu sikersport, sokkal több a tévé, számítógép előtt tespedő fiatal.
Fotó: Karnok Csaba

– Aki sportol, egészségesebb, önállóbb, rendet tanult. A gyerekeket hozzá kell szoktatni a sporthoz, ki kell alakítani az igényt erre. Az általános iskolákban mindennap kell testnevelésórát tartani, és a feladatokat szaktanárokra bízni. Célzott támogatások kellenek az államtól, hogy a testnevelők tudjanak előre tervezni – vallja Kása Ferenc, a Dózsa-iskola szaktanára. 1990 óta működik az iskolában a testnevelés tagozat, kajak-kenu és úszás specializációval. A Démász Vízisport Egyesület bázisiskolája eddig 55 válogatott versenyzőt, több mint száz magyar bajnokot adott a sportágnak. Nyáron is naponta 80–90 gyerek jár a vízitelepre.

– A szülőkkel is probléma van. Nem tudnak figyelni a gyerekre, mert egyik munkahelyről rohannak a másikra. Inkább nem engedik el a gyereket, ne kószáljon egyedül délután, este – legalább otthon van, a számítógép előtt – fogalmaz Kása.

– Nyugati országokban kiszámolták: ha egy eurót fektetnek a prevencióba, 3-at spórolnak meg az egészségügyben – említ figyelemre méltó adatot Czirbus Gábor, az NB II-es Makó FC labdarúgócsapatának kapusa, a Makói Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Logopédiai Intézet testnevelő tanára.

– Keveset sportolnak a gyerekek, már az iskolában is. Beszűkültek a tömegsport lehetőségei, klubok, szakosztályok szűntek meg. Hol vannak a nyitott sportpályák, ahol összeállhatnak a gyerekek egy-egy meccsre? Hol egy kosárpalánk? Hét lakat őrzi a játszótereket, iskolai sportpályákat. Nehezen lehet megmozgatni a 20–40 éveseket, kevesen kocognak a városi parkokban. A fiatalok elkényelmesedtek, „elszámítógépesedett" a világ. Heti három testnevelésóra az átlag. Jó lenne mindennap, úszással színesítve – mondta a testnevelő.

Olvasóink írták

 • 19. lidocain 2010. március 17. 12:05
  „persze sportolhat,mit? futhat a töltésen vagy bárhol vagy focizhat de ha versenyszerűen de legalábbis irányitottan szeretné tenni nincs rá lehetősége ha a szülőnek nincs pénze.
  és mindig ide jutunk vissza: nincs pénz. semmire már lassan.
  de akkor nem kellene siránkozni sem ,meg cikkezni róla,hogy nincs utánpótlás.”
 • 18. korsholm 2010. március 16. 22:25
  „16.nak: elég sok ahhoz,hogy elvegye a kedvedet a sportolástól.Jóideig jégkorongoztak a fiaim,majd a "tandíj" egyre csak emelkedett,végül nem tudtam fizetni-mondjuk ez sem a legolcsóbb sportokhoz tartozik.Ma is sportolnak,de a gépet is verik-szerintem nem zárja ki egymást a kettő.Amúgy nem kellene siránkozni:aki akar, az sportolhat pénz nélkül is.”
 • 17. soligor 2010. március 16. 22:08
  „sajnos erröl van szó sokszor”
 • 16. lidocain 2010. március 16. 19:31
  „csak ugy halkan szeretném megkérdezni,mennyibe kerül egy hónapra valamely sportklub látogatása?...”
 • 15. kiokushyn 2010. március 16. 18:36
  „flex!
  Arról csak Te tudnál igaz dolgokat kreálni-bocsi ollózni.”
 • 14. flexsnake 2010. március 16. 17:40
  „várom a ,,Kevés tengeri halat esznek a magyarok" című fejezetet is :)”
 • 13. flexsnake 2010. március 16. 14:09
  „8. nem összeollózott, én most tesztelek, már jó ideje. Rajtatok :D”
 • 12. flexsnake 2010. március 16. 14:08
  „A számítógép ugyanannyira egészséges mint a tv. Bár az előbbi kreatívabb.
  1. nem kell azt feltételezni hogy az ember eredendően szunyogokra és sárra vágyik
  2. nem kell azt hinni hogy egészséges dolog a fiatalkori szívmegállás
  3. nem kell azt hinni hogy több év lerakódott ételadalékanyaga kiürül a sporttól.”
 • 11. maz 2010. március 16. 12:20
  „csak egy wii es maris sport a tv jatek”
 • 10. favágó 2010. március 16. 11:41
  „Kacsa bá´ meg Marci bá´ nagy páros!!!:-))) Két régi motoros akiktől sok mindent lehet tanulni!! (szigorúan jó értelemben!)
  Tudod Flexi van annak némi varázsa, ha korán reggeltől lent vagy a vízi telepen késő estig. Evezel, tengózol, futsz stb. midezt egy jó és összetartó társaságban! De neked ez nem adatott meg és hidd el nagyon sajnálhatod!!”
 • 9. bata88 2010. március 16. 11:38
  „Azt ne mondd már h egészséges a számítógépezés:DDD Én is nyomom, igen sokat (munkahelyi ártalom) De vhogy felüdülésnek érzem ha jól kikészülök edzésen...”
 • 8. kiokushyn 2010. március 16. 10:51
  „Flexi
  Te mennyi hülyeséget tudsz öszehordani. Kiragadsz egy összeollózot-jobb esetben tanulmányt-s az vetíted rá a dolgokra.”
 • 7. flexsnake 2010. március 16. 10:35
  „3. ha valamihez nem értesz abba ne kotnyeleskedj bele. bár agyarországon gyerekcipőben járnak a kutatások de amerikában már működik egy projekt ami a számítógépes online játékok szociológiai vonatkozását vizsgálja.
  Eddig úgy tünik hogy némely számítógépes játékon a szervezet ugyanannyi kallóriát éget el mintha futna. Fejleszti az érzékeket, átgondoltabb viselkedésre sarkal.Japánok fizikai számítógépes játékokat telepítenek szórakozóhelyekre ami annyit tesz hogy például táncjátékon fizikailag kell táncolni és ezt értékeli a gép.
  párhuzamba állítani egy fizikai sportot a jövő sportjával baromság. Akkor inkább nézegessetek barlangrajzokat és menjetek mamutokra vadászni. Az az idő már elmúlt.”
 • 6. flexsnake 2010. március 16. 10:30
  „,,A kamaszok, fiatal felnőttek 69 százaléka semmilyen említésre méltó sporttevékenységet nem végez"
  Nem sporttevékenység a tanítás után dolgozni földeken vagy építkezésen. Hírlapot árulni az utcán vagy szórolapozni sem sport. Menjetek sportolni mert a sportklubbok számítanak a havi 10ezer forintotokra. Mert a sport fontos! Sőt ha figyeled a híradásokat akár foci közben össze is eshetsz és meghalhatsz, mert sportolni kell!”
 • 5. superlamps 2010. március 16. 10:04
  „Szerencsére engem Kása tanár úr tanított még kiskoromban és megszerettette velem a mozgást!Igaz már nem versenyszerűen sportolok de rosszul vagyok ha nem mozoghatok(foci,futás stb.)”
 • 4. bata88 2010. március 16. 09:16
  „Majd amikor 40 évesen kezdenek leépülni akkor rájönnek h mégsem hülyeség a mozgás...”
 • 3. Church 2010. március 16. 09:13
  „Egy számítógépes játékban könnyű sikereket elérni, ha meg sikertelen egy küldetés, akkor betölti az elmentett állást, és újrakezdhet egy nehéz küldetést, de a siker így vagy úgy garantált. A valóságban meg kell dolgozni mindenért, ez természetesen igaz a sportokra is. A környezetemen látom, hogy tele van egyre kevesebb akaraterővel, de egyre növekvő súlyú emberekkel. Kollégáim közül is többen fogyni akarnak, de mást sem hallok tőlük, hogy este már fáradtak, pont most nem jó, de legközelebb már megy edzeni... A kifogás olyan, mit a segg. Mindenkinek van belőle legalább egy. És valakinek egyre nagyobb.
  Csak elkezdeni nehéz a sportolást, aztán rendszert visz az ember életébe, és kemény munkával szép sikereket lehet elérni amatőr szinten is pl. pár kiló fogyás. Én kettlebell-ezek rendszeresen, gyalog megyek mindenhova szóval a napi testmozgásom bőven megvan. A mostani tv műsorok jelentős része még az agyat is zsugorítja...”
 • 2. allegro 2010. március 16. 08:38
  „És még autóval hordják őket az iskolába is...azaz végképp semmi mozgás. A 20-40 közöttiek, tehát benne foglaltatik a korcsoportban a gyerekek és szüleik is, akik hordják őket, mind egy kaptafa. Még ha hordják őket sportolni azt is autóval teszik, és inkább végigülik a szülők, megvárják őket, ahelyett, hogy valaki edző bevonná őket is a mozgásba, hiszen ideje máskor úgysincs. A szülő kezdeményezni nem mer, igényét nem ébresztették fel, az edzőt meg nem érdekli, csak az az egy korcsoport. Az agyakban is sok eldől, amikor azt gondolják ciki sportolni menni "ilyen idősen" engem is lenéztek unokatestvéreim, amikor tánciskolába jártam harmincon évesen, és ilyen korú szülők üldögéltek ott a parton, amikor minden korosztálynak volt eredetileg meghirdetve. Én meg őket sajnáltam.”
 • 1. kiokushyn 2010. március 16. 08:34
  „Így igaz. A fiatalok zöme nem sportol,de meg kellett szüntetni Szeged EGYETLEN sportnövendékeket nevelő szakközéspikolájában a sporttagozatot.Ők nevelték az utánpótlást nem kis sikerrel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távozott Szetey András a Lapcom Kft.-től

Szeged - A Lapcom Kft. Délmagyarország Kiadó és Szetey András főszerkesztő, online divizó igazgató… Tovább olvasom