Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Lippai Pál az új díszpolgárjelölt

Szeged - Botka László polgármester elődjét, Lippai Pál ügyvédet jelölte a díszpolgári címre. Ezt Szeged rendszerváltás utáni első emberének tegnap, ebédnél mondta el – Lippai Pál meglepődött.
Lippai Pált, Szeged rendszerváltás utáni első polgármesterét jelölöm idén a díszpolgári címre – jelentette be tegnap a közgyűlés frakcióinak és bizottságainak Botka László polgármester. Döntését azzal indokolta, hogy ebben az évben lett nagykorú az önkormányzatiság, tizennyolc éve intézi az ügyeit önállóan a város. Szeged jövője szempontjából nagyon fontos, hogy a pártok szimbolikusan egyértelművé tegyék: mindnyájan felelősek Szegedért, közösek a gyökereik. A kitüntetés tisztelgés Lippai Pálnak, Szeged rendszerváltó polgármesterének.

– Sok ajánlás érkezett a kitüntetésre, én Lippai Pált javasoltam – közölte Botka László. A szocialista polgármester elmondta, döntésekor nem feszélyezte, hogy az akkori Fidesz által vezetett város közgyűlésében, 1990 és 1994 között a szocialisták voltak ellenzékben. Relikviái között őrzi azt a feljegyzést, amit parlamenti képviselővé választása után néhány héttel Lippai polgármestertől kapott. A város akkori első embere az újdonsült honatyának saját kezűleg szedte pontokba, mi kell a város fejlődéséhez. A lista élén az M5-ös autópálya, a csatornázás, a Szent István tér felújítása, az M43-as elkerülő út megépítése szerepelt.

Lippai Pál: Ügyvédként, politikusként egyaránt sok meglepő dolgot hallottam már.
Fotó: Karnok Csaba

Lippai Pál ugyan tizennégy éve kiszállt az aktív politizálásból, de elmegy a városi rendezvényekre, és megvan a véleménye a dolgokról. Nem szól bele a politikába, viszont érezni, hogy szurkol Szegednek.

Legutóbb az egyetemi jótékonysági bálon találkoztak a polgármesterek, Botka akkor invitálta meg elődjét beszélgetésre. A kitüntetésről nem szólt neki, még akkor sem, amikor tegnap meghívta ebédelni. Ott viszont még a leves előtt bejelentette elképzelését.

– Nem mondom, hogy elállt a lélegzetem, mert ügyvédként és politikusként is hallottam már sok meglepő dolgot – idézte fel a találkozást Lippai Pál, akit a „meglepetés-ebéd" után, ügyvédi irodájában, munka közben értünk el. – Amikor az étteremben a polgármester elmondta javaslatát, végiggondoltam, kik voltak a rendszerváltás utáni elődeim. Nagyon neves művészekről és tudósokról van szó, ebben a sorban nem könnyű magamat elhelyezni. Azóta is ez jár a fejemben, hiszen egy művész vagy tudós könnyebben elnyeri a tevékenységével minden politikai oldal elismerését. Egy – volt – politikusnak sokkal nehezebb a dolga. Viszont jót ebédeltünk és jót beszélgettünk.

A frakciók a márciusi közgyűlésen szavaznak a díszpolgári címről, amelyet a májusi Szeged-napi ünnepségen ad át a polgármester.

Olvasóink írták

 • 5. diégo 2008. február 29. 03:13
  „intelmet és kiegészítést köszönöm Konrad dr. úr. 94-98 valahogy kimaradt.”
 • 4. Konrad 2008. február 28. 19:12
  „Diégo, te is tévedsz, úgyhogy inkább kicsit óvatosabban bírálj!

  A helyes sorrend:
  1990-94: Lippai Pál
  1994-98: Szalay István
  1998-02: Bartha László
  2002-2006: Botka László
  2006- : Botka László

  (mind dr., egyébként)”
 • 3. diégo 2008. február 28. 17:17
  „ugye a Bartha nem Botka ki -kit is követett, már megint a tömény hülyeség. A helyes sorrend : Lippai - Bartha - Botka és ha megszedte majd magát jön helyette más. Gondolkodjunk már emberek. De azért nincs most kassza, mert Bartha közbe volt.!!!”
 • 2. Konrad 2008. február 28. 10:30
  „Kivételesen jó ötlet Botkától :)”
 • 1. nagydiák 2008. február 28. 09:10
  „Lippai úr nem szerette a pedagógusokat, nyílt közgyűlésen lekezelően szólt róluk és feléjük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre többen adakoznak Varga Ádám javára

Szeged - Szerkesztőségünk és a Cora egy- és kétforintosokat gyűjt a szegedi Varga Ádám… Tovább olvasom