Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Megduplázódott a határsértők száma Csongrád megyében

Csongrád megye - Minden eddiginél több határsértőt kaptak el a rendőrök idén Csongrád megyében. A lefülelt migránsok száma már most meghaladja a 2000-et. Tavaly szeptember végén volt ennyi a számuk.
Megduplázódott az elfogott határsértők száma a tavalyi év hasonló időszakához képest Csongrád megyében: május végéig 1941 migráns került rendőrkézre, míg tavaly az év első 5 hónapjában 1028 határsértőt kaptak el. – Június első hetében eddig 69 határsértőt fogtunk, és mindehhez további 183, beutazási és tartózkodási tilalom miatt elfogott személy járult, akiket már korábban is elfogtunk, őket kiutasították az országból, de ennek ellenére újra próbálkoztak, és lebuktak – mondta Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő. 2010-ben szeptember végére érte el a 2100-at a lefülelt migránsok száma, idén már most ennyinél tartanak: rekordnak számít a március, amikor 653 embert tartóztattak fel a rendőrök.

Jacob Gábor munkája
Jacob Gábor munkája


Eljárások

Az elfogott határsértőkkel szemben alapesetben idegenrendészeti eljárást indítanak: beutazási és tartózkodási tilalom elrendelése mellett kiutasítják őket az országból. Ennek végrehajtásáig idegenrendészeti őrizetbe kerülnek, őrzött szálláson helyezik el őket. Amennyiben a határsértő menekültügyi kérelmet nyújt be, azt a menekültügyi hatóság bírálja el: a döntésig kiutasítása végrehajtását felfüggesztik. Ha a hatóság a kérelemnek helyt ad, menekültügyi eljárást folytatnak le. Amennyiben az elfogott határsértő nem először próbálkozik illegális határátlépéssel – amelyet beutazási és tartózkodási tilalom alatt követ el –, büntetőeljárást indítanak ellene.

Tavaly nem volt ritka a 20–30 fős csoportok lefülelése sem: szeptemberben a Szabadkai úton és Gyálaréten 3 járműből 53 török, líbiai, afgán és pakisztáni határsértő került elő, október elején egyszerre 23, a hónap végén 38 határsértőt fogtak. A nagyobb kompániák eltűntek, most kisebb csoportokban próbálnak a schengeni övezetbe jutni a migránsok. – Ez elsősorban az időjárás, a hőkamera és a bevezetett egyéb intézkedések eredménye. A nagyobb csoportokat valószínűleg túl kockázatosnak tartják – vélekedett Szenti százados. Megírtuk: március 8-a óta Röszke mellett már Tiszaszigeten is működik stabil hőkamera; a szerkezetek a két település közötti teljes határszakaszt figyelik. Ezen felül a készenléti rendőrség munkatársai és helikopter nehezíti a határsértők dolgát.

Szerbia a kitoloncolt határsértők problémáját még mindig nem tudta kellőképpen megoldani: tavaly szeptemberben jártunk a vajdasági város paneles külvárosában, ahol a Zentai úti temető és a szeméttelep között 150–200 pakisztáni, líbiai és afgán menekülttel találkoztunk, akik a jobb élet reményében, embercsempészek segítéségével érkeztek a magyar zöldhatárhoz, ám elfogták és kitoloncolták őket. Szerbiából az ottani törvények szerint 3 napon belül távozniuk kellene, de nincs hová, és a helyi hatóságok se nagyon tudnak mit kezdeni a helyzettel. Múlt hétvégén a hírek szerint menekültek támadtak egy állapotos kismamára a szabadkai temetőben. A fiatalasszony 1 éves kislányával a szüleihez igyekezett, amikor 4 menekült el akarta venni a táskáját. Az egyik támadót sikerült megütnie, de az hasba rúgta. Ugyanezt tette egy másik támadó, aki a babakocsit is felborította. A nő mobilon értesítette a rendőröket, akik lezárták a környéket.

* * *

Kell a tolmács

A határsértőknek joguk van tolmácshoz, és ha nem beszélnek világnyelveket, a rendőrségnek addig kell keresgélnie, amíg nem talál a nyelvükön beszélő embert. A határsértőnek egyértelműen nyilatkoznia kell arról, hogy anyanyelvén kívül másik nyelven is tud, és megérti az elmondottakat.

Olvasóink írták

 • 6. benq 2012. június 08. 22:40
  „az arab miért nem itt jelentette fel a yardot, miért nem itt tett panaszt, miért nem itt mondta el a tolmácsnak mi is történt valójában, miért nem itt adott interjút (sajtó tájékoztatót) Lékó úr társaságában az újságoknak? sok a miért? bizton állítom valami nem volt kóser, az úri ember, emberek körül. írom ezt azoknak akik a határrendészeket (rendőröket) ócsárolják, úgy hogy fogalmuk sincs a valódi történetről.
  Remélem a vizsgálok pártatlanok lesznek.”
 • 5. történész 2012. június 08. 11:32
  „. Horthyszobor

  És ha valamelyik nagy politikus emberei? Jó pénzért ? nem lázálom...gondolj az olaj bizniszre báróink ott szedték meg magukat”
 • 4. Horthyszobor 2012. június 08. 10:17
  „A határrendészek a legnagyszerűbb rendőrök, le a kalappal előttük. Gondolom a sajtószóvivőjuk olvassa a hsz-t. Szólnék 10 fős budapesti csapat költözött a Roszkei határátkelő közvetlen közelébe, gyaníthatóan embercsempész feladatokat szeretnének végezni, nemi gazdálkodásának álcázva. Szeretnem jelezni hétfőn költöztek le, információk szerint nehéz fiúk... Jó lesz figyelni, mert nagy pénz vonzza a speciálisan elő személyeket! Csak nehogy későn legyen!!!”
 • 3. akyra 2012. június 08. 09:48
  „Sajnálatos, hogy ez a cikk most jelent meg. Talán ha két héttel hamarabb kerül elénk, dicséretre méltó elismerésként könyvelhetnénk el a határrendészek munkáját. De így, hogy most még a csapból is ők folynak, és egyenlőre negatív előjellel, talán mintha ez most egy kontra cikk lenne. És ez lehangoló. Senki nem kételkedik a munkájukban, hisz nem 3-an dolgoznak ott. Elég kemény apparátussal, éjjeli őrjáratokkal, zord időjárásban fogdossák össze a határsértőket. De ahogy mindig vannak mindenhol renitensek, ők most keményen lehuzzák az ázsiójukat a határrendészeknek. És ez a szégyen. Saját hatáskörükben járnak el egyesek, nem gondolva arra, hogy tettükkel az egész egységet leminősítik.”
 • 2. történész 2012. június 08. 08:57
  „Szegény kismama, már ezóta biztosan börtönbe van, mert hát bántalmazás vétségét követte el...ott nem volt térfigyelő stb..stb..de a rendőrök azok igen azoknak el kell fogni a sok bevándorlót ,mert ha nem kapnak,ha véletlenül ""egy kivételezett barát "" kerül az útjukba akkor megy a mocskolódás,természetesen a rendőröknek fogalmuk sincs ki kinek a kicsodája.
  Igen szédületesen jönnek a bevándorlók át a zöld határon és valoljuk be sokan bűnözés útján szereznek maguknak élelmet,ruhát.Most akkor a szerencsétlen rendőr fordítsa el a fejét?”
 • 1. aquila0126 2012. június 08. 07:42
  „Ez a cikk nyilván arról szól, hogy javítsuk a rendőrségről alkotott képet. Nálam ez nem jött be. (Az összevert arab sakkozóra gondolok) Hiába, csak a fejek változnak, a módszerek nem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapaszkodnak a nyári színházak

Fesztiválkörkép: csökkenő kereslet, stagnáló jegyárak, színesedő kínálat. Tovább olvasom