Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Megvan Szeged költségvetése

Szeged – Elfogadták a költségvetést. Az LMP és a Jobbik ellene voksolt, Mihálffy Béla (Fidesz) pedig nem szavazott, de nem mondta meg, hogy miért.

Nem mondta meg

10.19: A nem szavazó képviselő, Mihálffy Béla nem akarta a sajtó számára megindokolni, hogy miért nem voksolt a költségvetéről.

Rendkívüli közgyűlésen fogadták el Szeged 2012-es költségvetését. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Most rossz, de jövőre még rosszabb lesz

10.12: - A költségvetésnek egy jó tulajdonsága van, hogy van - mondta Botka László a közgyűlés után. A polgármester sajtótájékoztatón hozzátette: ha nem lenne költségvetés, akkor az államkincstár mérlegelés nélkül felfüggesztette volna a város finanszírozásást.
- Ettől függetlenül az a véleményem, hogy a költségvetés rossz, igazságtalan, a városnak kárt okoz - fogalmazott, és kifejtette: a kormányzati döntések 1,3 milliárdos plusz terhet jelentenek, a tavaly elfogadott költségvetéshez képest pedig 700 millió forintot "pumpált a Fidesz-KDNP a városi cégekbe".

Rendkívüli közgyűlésen fogadták el Szeged 2012-es költségvetését. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Botka elmondta, a 2012-es büdzséről két ponton tört ki a vita: a Fidesz-KDNP 540 millió forintot hagyott volna 3 önkormányzati cégnél, "de ez a pénz a város pénze, és nem az elmúlt egy évben képződött".  Végül megállapodtak, hogy az 540 milliót a cégek befizetik a város kasszájába.
A másik vitapont a hivatal volt.

- Folyamatos volt a létszámleépítés az elmúlt években, most 18 személy leépítéséről döntött a közgyűlés. Téves az a megközelítés, hogy ez az én udvartartásom, ők a szegediek ügyeit intézik. Így is kifeszítve működik a polgármesteri hivatal, ez rossz, de végrehajtható döntés - fogalmazott a polgármester, aki szerint politikailag az volt a Fidesz célja, hogy a kormányzati elvonásokat a polgármester felelősségévé tegyék. "A mostani a 10 éves polgármesterségem legrosszabb költsévetése, de végrehajtható és törvényes" - mondta.  

Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP frakció vezetője azt mondta, a következő évben még nehezebb lesz - vetette fel egy újságíró, mire Botka megerősítette: 2013-ban a 20 milliárdot sem fogja meghaladni a főösszeg (most 50,5). Az állam januártól átveszi a közoktatást és a hivatal feladatainak nagy részét, ezért ő a következő közgyűlésen javasolni fogja, hogy hozzanak létre a kormányzati és parlamenti intézkedéseket elősegítő ideiglenes bizottságot, amelyben Kalmár és Bohács parlamenti képviselők is vegyenek részt.

Rendkívüli közgyűlésen fogadták el Szeged 2012-es költségvetését. Fotó: Frank Yvette (galéria)
- Ez volt az utolsó év, mikor Szeged felelős önkormányzatként dönthetett - tette hozzá.

Nem volt vicces

9.36: Már vége is a közgyűlésnek. A mai ülésnek alacsony volt a szórakoztató faktora - jegyzi meg egy kolléga.

Megszavazzák a költségvetést és a menetrend módosítását

9.32:
Mihálffy Béla (Fidesz) nem szavazott, az LMNP és a Jobbik ellene voksolt. A többiek igent mondtak. Megvan a költségvetés.
A buszok menetrendjének módosítását is megszavazták.

Rendkívüli közgyűlésen fogadták el Szeged 2012-es költségvetését. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Zárt üléssel folytatják.

Szentistványi kérdez

9.29:
Szentistványi István (LMP) arra kíváncsi, hogy mennyibe került a városnak tavaly az egyetem szociológiai tanszéke által készített felmérése, és fizetett-e a város azért, hogy erről a Szegedi Tükörben hirdetés jelent meg. Nem fizetett - mondja Botka.

Rendkívüli közgyűlésen fogadták el Szeged 2012-es költségvetését. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Szünet

9.18:
Mindneki mindenben egyetért - kivéve abban, hogy tegyenek-e büntetőfeljelentést piac ügyben. A Fidesz frakció szünetet kér. Így legalább tovább fog tartani a közgyűlés 20 percnél.

Rendkívüli közgyűlésen fogadták el Szeged 2012-es költségvetését. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Visszafizeti a tagi kölcsönt a Vásár és Piac

9.16: 24 millió forintos éves részletekben a teljes tagi kölcsönt visszafizeti a Vásár és Piac, így módosította Kalmár Ferenc az előterjesztését. Solymos László alpolgármester megerősíti: ez konszenzusos döntés. Viszont hozzáteszi: 160 milliót azért mégsem fizetett be az elmúlt évben a cég, pedig erre kötelezettsége lett volna, ezért a közgyűlés tegyen büntetőfeljelentést!

Eddig sima

9.11: Napirend előtt senki nem kíván hozzászólni, a napirendet is egyhangúlag fogadják el. A költségvetésről - ahogy az várható - nincs vita.

Rendkívüli közgyűlésen fogadták el Szeged 2012-es költségvetését. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Ma újra nekifut a költségvetésnek a szegedi közgyűlés. A képviselők múlt héten hiába egyeztek meg, nem tudták elfogadni az idei büdzsét, mert a vitában már nem módosíthatták azt.

Jelképesen, kézfeltartással a szándékot azért kifejezték: ma igent mondanak a 2012-es, egyébként mindenki által rossznak és kényszermegoldásnak tartott költségvetésre.

A mai napirenden szerepel még a Kalmár Ferenc (KDNP) által beterjesztett buszmenetrend módosítás a takarékosság jegyében, valamint a Szegedi Vásár és Piac Kft. tagi kölcsön szerződéseinek módosítása - ez is Kalmár előterjesztése.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Nimrod66 2012. március 03. 21:43
  „Felháborítónak tartom, hogy a város közalkalmazottai főiskolai vagy egyetemi végzettséggel /pedagógusok/ évek óta nem kapnak jutalmat, bérmaradványt, étkezési hozzájárulást és az elvileg törvényesen járó kártyapénzt, addig a spórolás az önkormányzatnál azt jelenti, hogy be kell zárni a "Széchenyi" -t, a többi iskolából el kell bocsájtani dolgozókat vagy részmunkaidőben kell foglalkoztatni. Az önkormányzatnál dolgozó köztisztviselők többnyire középiskolai végzettségűek. /A múltkor volt nálunk egy ilyen ellenőrizni, aki a saját szakmájához sem értett. Többek között az bosszantotta, hogy az őszi szünetben nem volt tanár a tanáriban... Ha gyerek nincs.../. Az önkormányzatnál több mint 500 emberből elküldenek 18 - at, valamint megvonják tőlük a 64500 - Ft - os ruhapénzt, amit a pedagógusok legalább 10 éve nem kapnak.”
 • 26. Francois 2012. március 03. 15:48
  „No akkor ez a jól hízott napközis, meg a többi, nem mond lé valamelyik posztról.....érdékölne nagyon hogy smint van eeeeee?! :D”
 • 25. nemecsekerno_007 2012. március 02. 19:34
  „Na!!! Hát hol volt?!

  Szánalmas bohózat : ( Nem sok bevétele van a városnak, nem tudom mire tervezen költségvetést. Max. a hitelek átütemezését lehet tervezni : (
  Több versenyképes cég kéne Szegednek, de azok nem fán teremnek és főleg nem egy ciklus alatt :)”
 • 24. baba60 2012. március 02. 18:41
  „A szegedi fideszes képviselők mind önkorm. mind országgyűlési képviselőknek remélem a képükről leég a bőr, amit a városba és amit országba műveltek. Honnan fogják a megélhetésükhöz a pénzt felvenni, ha nem lesz miből. Ja persze Bohács képviselőnek a 3 millából csak lesz miből megélni. Undorító ahogy a város pénzével gazdálkodnak, ahogy síbolják kifele. A piacigazgatóságnál igenis feljelentéssel kell élni, mind a vezetés mind a felügyelő bizottság ellen, hűtlen kezelés okán. Hogyan akar a szőregi képviselő a választói szemébe nézni, akkor amikor csak aludni jár be a városházára, na meg a juttatásainak a felvételére, ja meg a piacigazgatóságra az illetménye bekasszírozására, nehogy éhen halljon.Számukra most is azt volt a legfontosabb, hogy az ő vezetésük alatt álló önkorm, cégeknél jó sok pénz maradjon amit még a hátralevő időben el lehet költeni saját célra. Hányadék az egész. Csak az a fontos, hogy a Polgármesteren fogást találjanak. Olyan emberek döntenek sorsokról, ügyekről, melyekhez nem értenek és soha nem is fognak érteni. Mi van ebben az országban, hova jutottunk?”
 • 23. lukrecia 2012. március 02. 18:28
  „A "nagykoalíció " elfogadta természetesen a létük jogalapját biztosító költségvetést. Ilyen -olyan de van.
  Ha nem lenne költségvetés, akkor feloszlathatnák önmagukat is. Még kiderülne , hogy nélkülük is működne a város.:)) Külső vállalkozásnak is ki lehetne adni az egész város működtetését tized ekkora pénzért. A hivatalok ugyanis működnek továbbra is. ami a torony alatt történik, az látszólagos, és nem a valóságos igényeket teljesíti.”
 • 22. Francois 2012. március 02. 16:18
  „No embörök, azért én halottam olyan képviselőről is aki provident rt játszik " uzsorakamat" :D Az is hoz a konyhára bőségesen.....”
 • 21. saturnus 2012. március 02. 15:48
  „19.DobóI/ Egyről nem teszel említést Fidesz-KDNP-LEMP_Jobik és cégei a város pénzeli és abból él zsírossan”
 • 20. Francois 2012. március 02. 15:43
  „No embörök, arról mög még nem olvastam ki melyik fölöslegös második tisztségérűl mond lé! Hát így segítsön nektek az embör a a hatályos jogszabályokról! :D”
 • 19. DobóI 2012. március 02. 14:49
  „Hurrá, a Botka tartás belefért?”
 • 18. Attis2 2012. március 02. 14:27
  „v.imre

  Nagyon szívesen,örülök,hogy segithettem! :-)

  A mai közgyűlésen 2 féle inditvány volt a tömegközlekedéssel kapcsolatban: A Tóth féle volt amit belinkeltem,a Kalmár féle csak annyi volt,hogy véglegesitették a mostani 13-as útvonalát!”
 • 17. v.imre 2012. március 02. 14:00
  „14.Attis2 2012.03.02. 12:55

  Természetesen az áprilistól bevezetőre gondoltam, ami kiegészítő Kalmár-féle módosítást a járatrövidítésről most fogadtak el részletező hír nélkül. Köszi az ajánlott linket.”
 • 16. acidrain 2012. március 02. 14:00
  „És 12:

  "A törvények és a központi költségvetés ennyit engedtek. "

  valamint nem kérünk vissza abszolút jogosan FÉL MILLIÁRDOT, aminek visszakérését a törvények megengednék, a központi költségvetés örülne is neki, de a város most ezt nem kéri vissza inkább.

  Sőt teljesen rendben van ez így.”
 • 15. acidrain 2012. március 02. 13:57
  „12.: szoktam olvasni.
  Ott van írva, hogy valaki kölcsönkért pénzt és határidőre nem kíváncsi visszafizetni, sőt az előtti lévőt sem fizette ki, hát most ez 3%-os 16 éves hitellé alakul, valószínűleg a 16 év alatt pedig még több pénzt kap a cég, hiszen városi...

  Azaz nyom nélkül eltűnik majd félmilliárd forint, miközben az iskoláknak ki kell venniük Szeged hiányából a részüket,
  az oktatás színvonala süllyed, egyik napról a másikra vesztik el tanárok a munkájukat.

  A problémám az, hogy ha ekkora a mínusz, akkor miért engedjük meg, hogy a hiány nagy részét fedező tartozást az adós 16 év alatt apró részletekben fizesse ki, miközben már a tavalyi tartozást SEM fizette meg, pedig köti a szerződés???????

  Pláne, hogy a gyermekeink oktatásától vonnak el forrásokat inkább!

  13.: És hogy azért szavaznak a rossz megoldásra, mert nincs jobb?? Lehet akkor addig kéne ott ülni, amíg nincs MEGOLDÁS, ők a VÁLASZTOTT képviselők az isten szerelmére!
  Ha a rossz megoldás elfogadható, akkor mi motiválná őket a JÓ MEGOLDÁS létrehozására? Miért titkos az SZVP ügye?”
 • 14. Attis2 2012. március 02. 12:55
  „v.imre

  A mostani változásokra gondolsz,ami áprilistól lesz,vagy amit a Tóth mondott még a jövőre nézve?

  A jövőről még semmi hír,de a mostanit belinkelem:

  https://eservices.szeged.eu/eku/eloterjesztes.php?eloterjesztesID=1523

  A pdf formátumra ezután rákattintasz,és ott van minden,ami várható idén.”
 • 13. NP1 2012. március 02. 12:16
  „acidrain

  "Miért szavaznak rossz megoldásokra?" - mert nincs jobb!”
 • 12. nanemaaa 2012. március 02. 12:09
  „11. acidrain
  Azé, meee sz@rból nem lehet várat építeni. És ezt mind a két oldalon tudják. A törvények és a központi költségvetés ennyit engedtek. Hiába rúgnák ki a hivatal másik felét is, vagy rúgnák seggbe a szódás lovát, abból még több pénzt nem lehetne szülni. Te olvasni nem szoktál csak írni?”
 • 11. acidrain 2012. március 02. 11:24
  „"Ma igent mondanak a 2012-es, egyébként mindenki által rossznak és kényszermegoldásnak tartott költségvetésre."

  Ha rossz és kényszeres, akkor miért egyébként?

  Akik előkészítették, azok akkor folytathatják tovább a munkát? Nem kellene őket azonnali hatállyal kirúgni?
  Akkor következő évi majd jó lesz?

  Miért szavaznak rossz megoldásokra?”
 • 10. jozko 2012. március 02. 11:12
  „Szerintem frakciónként 4-5 ember dolgozott ezen a költségvetésen - és általában ennyiről képzelem el, hogy érdemi munkát végez- a többi üres, haszontalan protokoll!

  Úgy gondolom, teljesen felesleges még ekkora képviselő testület is a városban.
  Szakmai téren a témához értő, pártsemleges, a konkrét feladat megoldásához / megfizetett /szakembereket
  foglalkoztatva olcsóbb lehetne a buli.
  Álságos dolog így ez az "önkormányzatiság" - a központi költségvetéstől gúzsbakötve!

  Más lenne a helyzet, ha olyan summás forrásai /adók, saját tulajdon működtetéséből származó bevételek /
  lennének a városnak, amelyek sokkal nagyobb önállóságot biztosíthatnának!
  Ez az utóbbi 10- /20/ évben el lett hanyagolva -most lógunk a nagy állami csöcsön...
  Ha pedig még rosszabb lesz /ahogyan Bohács és Botka egybehangzóan állítja/ csak a bikáé jut majd nekünk!”
 • 9. v.imre 2012. március 02. 10:47
  „6.Attis2 2012.03.02. 10:39

  Az anyag, a változás elérhető valahol a neten?”
 • 8. v.imre 2012. március 02. 10:44
  „4.papika56 2012.03.02. 10:30

  :-) Ne legyél ennyire erős paprika! Botka javasolja a bizottságot. Nem a narancsosok.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megyei települések a budapesti Utazás Kiállításon

A szegedi szabadtérit, az újszegedi Napfényfürdő Aquapolist és a vadasparkot is reklámozzák a város standján a budapesti Utazás Kiállításon. Tovább olvasom