Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Mesefigurák köszöntötték a könyvkirálylányt

Szeged - A legtöbbet olvasó gyerekeket köszöntötte tegnap délután a Somogyi-könyvtár. Idén a könyvkirály Simon Zsófi lett, aki 111 kötetet olvasott ki.
Simon Zsófiát, a dorozsmai Jerney János iskola ötödikesét koronázta pénteken könyvkirálylánnyá a városi betűbirodalom legfőbb őrzője, a Somogyi-könyvtár, annak is az igazgatója, Palánkainé Sebők Zsuzsanna. A városháza dísztermében összeszámláltuk, az egy évre megválasztott uralkodó még saját magánál is sokkal magasabb könyvkupacon rágta át magát egy év alatt: 197 centis könyvtornyot birkózott le, amely több mint 35 kilót nyomott. Ez a kincstárosok ajánlatából 111 olvasnivalót jelentett.

Ilyen temérdek mese és regény még egy felnőttnek is feladná a leckét! Hát ha még azt is hozzátesszük, hogy Zsófinak összesen 18 ezer 854 oldalt kellett végigolvasnia. Nem csodálkoztunk a remek teljesítményen, hiszen tavaly a nagylány már főkönyvhercegnő volt.

Simon Zsófia (koronával), Szabados Lili (sárgában), Reising Hanna (zöldben), és Györffi Orsolya (kékben). Fotó: Frank Yvette
Simon Zsófia (koronával), Szabados Lili (sárgában), Reising Hanna (zöldben), és Györffi Orsolya (kékben).
Fotó: Frank Yvette

A könyvkirálylány oldalán 97 kötettel Szabados Lili, a Ságvári hetedikes diákja, 63,5 könyvvel Györffi Orsolya, a Radnóti nyolcadikosa és 63 olvasmánnyal Reising Hanna, a Tisza-parti iskola negyedikese lett a főkönyvhercegnő. A könyvbirodalom ajtaján kopogtatók közül hatan könyvherceggé léptek elő a ceremónián, huszonnyolcan birodalmi tagokként válogathatnak a polcokról a következő esztendőben. Arany és ezüst térdszalaggal jutalmazták azokat, akik több éve lakói a betűbirodalomnak.

Újdonságként idén először a Reök-palota előtti könyves városban meglepetés várta a betűbirodalom új uralkodóját és népes udvartartását. Mesefigurák köszöntötték őket. A szereplők próbára tették az ifjú uraságok emlékezőtehetségét: ki kellett találniuk, melyik könyvben laknak. Egy hajlott hátú, pipa- és mocsárszagú öreg csőszről, aki elmondta magáról, hogy két legénykét vár a nádasba a nyári szünetben, hogy megtanítsa őket horgászni és sok hasznos dologra, Györffi Orsolya gyorsan megmondta: Fekete István Tüskevár című regényéből lépett elő. A botra támaszkodó anyókát, aki csak annyit árult el magáról, hogy unokaöccseit Cidnek és Tomnak hívják, Reising Hanna ismerte fel, ő volt Polly néni Mark Twain Tom Sawyer kalandjai regényéből.

Olvasóink írták

  • 1. norad 2012. június 08. 21:10
    „Jó könyvmolyhoz méltóan mindannyian szemüvegben. :-) Gratulálok a lányoknak!
    Szívesen láttam volna galériát... :-(
    Inkább erről, mint az aktuális balesetről...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virág-saga: ítéletre várva

Kétórás tárgyalás után berekesztette a Fővárosi Ítélőtábla a Virág cukrászda ügyében folyó ráépítési pert, és elnapolta az ítélethirdetést. Tovább olvasom