Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Mit dudálsz öcsém? Itt zebra van!

Szeged – Már sokszor foglalkoztunk vele, de mégsem elégszer. Kerékpárral a "zebrán". Új helyzet állt elő a Rókusi körúton: a Kisteleki utcai lámpa megszüntetésével a kijelölt gyalogos-átkelőhely is eltűnt. A gyalogosok meg nem tudnak róla.
Régi panasza az autósoknak: a kerékpárosok a zebrán áttekernek. A kerékpárosok pedig azt mondják: elsőbbségük van, miért ne? A gyalogos szerint pedig mind az autós, mind a bicajos útban van. Szép kis magyar történet. Komolyabbra fordítva a szót, tekerhet-e a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a kerékpáros? A minap a Rókusi körúton motoroztam hazafelé, a Kisteleki utcánál, az új, körgeometriás csomópontot elhagyva a Kisteleki utcánál rádudáltam egy kerékpárosra – látszólag nem vette észre, hogy közeledem.
Nincs zebra, mégis arra járnak a gyalogosok - A Rókusi körút Kisteleki utca kereszteződése. Fotó: Segesvári Csaba

Zebra

A zebrák a lófélék családjába (Equidae) tartozó emlősök, amelyek Közép- és Dél-Afrikában őshonosak. Legjellegzetesebb ismertetőjegyük a fekete-fehér csíkos mintázat. A zebra fekete alapon fehér csíkos. A kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket a fekete-fehér csíkozás miatt nevezik zebrának. (wikipedia)

 
A felbőszült biciklis, aki a korábbi „zebrán" tekert, csak annyit kérdetett: – Mit dudálsz öcsém? Itt zebra van!
Lehet, hogy igaza van a kerékpárosnak és figyelmen kívül hagytam a kijelölt gyalogos-átkelőhelyre figyelmeztető táblát? Esetleg a kerékpáros nem vette tudomásul, hogy megváltozott a forgalmi rend? Sőt, az is lehet, hogy elfelejtettek a változásra figyelmeztető táblát kirakni.

A fentiekre kerestük a választ. Újra ellátogattunk a Rókusi körút Kisteleki utca kereszteződésébe, hogy alaposan megnézzük, van-e zebra az úton? A korábbi táblákat eltávolították, a felfestés is alaposan megkopott. A Kossuth Lajos sugárút felől érkezve egyáltalán nem látható az egykori felfestés, a Szatymazi utca irányából közlekedőknek még maradtak foszlányok. Kijelölt gyalogos-átkelőhelyet jelző táblát viszont a Rókusi és a Kisteleki kereszteződésében nem találtunk.

Nincs zebra, mégis arra járnak a gyalogosok - A Rókusi körút Kisteleki utca kereszteződése. Fotó: Segesvári Csaba

„Zebra"

A kijelölt gyalogaltkelőhely hétköznapi neve. A KRESZ szerint:
(5) A gyalogos az úttesten a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, ha pedig a közelben kijelölt gyalogos-átkelőhely nincs,
a) lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél (a járda meghosszabbított vonalában), valamint a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között (a járdasziget teljes hosszában),
b) egyéb helyen bárhol,
a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át. 

– A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen csak akkor van elsőbbsége a kerékpárosnak, ha tolja a biciklijét az átkelőn. Áttekerni nem lehet, ugyanis az autós sem készül arra, hogy gyors kerékpárossal találkozik, így könnyen baleset lehet a szabálytalanság vége – tudtuk meg Szenti Szabolcstól, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság főhadnagyától. A sajtószóvivő azt is elmondta, hogy a gyalogós-átkelőhely akkor gyalogos-átkelőhely, ha azt a felfestés mellett tábla is jelzi.

Ha nincs tábla, nincs zebra. Ráadásul, ha lekopott az útburkolati jel az még inkább azt erősíti, hogy megszűnt a kijelölt gyalogos-átkelőhely. Jó hír, azoknak, akik mégis a közelben szeretnének a 4 sávos úton átkelni: az új, épülő 2-es villamos megállójánál jelölték ki a zebrát. Mindössze 80 méterre a korábbitól.

A 2-es villamos kivitelezéséért felelős Szeged Pólus Nonprofit Kft-t. is megkérdeztük, akik az alábbiakat közölték: "A 2-es villamos építési munkái miatt, ideiglenesen megszüntettük a Rókusi körút - Kisteleki utcai gyalogátkelőhely - közölte a delmagyar.hu-val Csanádi Zoltán a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. projektigazgatója. Csanádi még hozzátette: a villamospálya elkészültéig az eredeti zebrától 80 méterre található, jelzőlámpával biztosított átkelőt használhatják a gyalogosok vagy a Szatymazi utcánál lévőt, amely szintén jelzőlámpával biztosított."

Azt is megtudtuk, hogy a projekt befejeztével visszaállítják az eredeti állapotot, azaz jelzőlámpával biztosított gyalogátkelőhely lesz a Kisteleki utca sarkán.

Nyitókép innen.

Olvasóink írták

80 hozzászólás
 • 80. daveedbrown 2010. július 19. 13:54
  „78, azért mert ott azt a részt hamarosan felbontják a 2-es villamos építése miatt. Szerintem még azért is szüntették meg, hogy szoktassák azt, hogy amott lesz a zebra. Látod, az emberek hozzászoktak hogy ott van/volt zebra.”
 • 79. vuk 2010. július 19. 11:12
  „Mondjuk egyszer jo lenne inrni arrol is, hogy az EGYERTELMU helyzetekben mi van...
  Ahol VAN zebra, jol latszik, es az autosok megis szetnezes es lassitas nelkul 70-nel zuznak at rajta, a gyalog meg gyokeret ereszt az acsorgasban.
  Ilyenek pl. Jozsef Attila sgt-n, Csongradin, Kossuthon, stb... Minden nagyobb forgalmu uton ahol nincs lampa a zebrahoz.”
 • 78. vuk 2010. július 19. 10:53
  „Megszuntetni gyalogatkelot ugy, hogy a felfestes megmarad?
  Okos. A gyalog velt biztonsaga mellett probal atkelni (mashol is kopott a zebra, ez eddig sem volt a megszunes jele). Miert fajt annyira ott az a zebra vajon?
  (mondjuk nem mintha zebran amugy biztonsagban lenne a gyalog Magyarorszagon)”
 • 77. giy 2010. július 19. 08:48
  „hmgergő....hát az biztos...egyébként se tudnék kifizetni szabálysértést!!!!”
 • 76. unknown 2010. július 19. 08:09
  „74. ica377
  Zárójelesen csak megjegyzésem egy más vidékről a kerékpárút vége táblákkal kapcsolatban. Az újszegedi temetőtől Szőreg felé a szervizút-kerékpárút kombinációs vonalon vannak ilyen ismétlődő előfordulások, mint a népi táncban: egyet jobbra-egyet balra. Azon túl, hogy járművezetők és kerékpárosok tudják, milyen zilált a helyzet, azért a nagy többség ésszel, óvatosan, előzékenyen használja az utat... Amúgy már magam is átgyalogoltam a Kisteleki utcánál csak megszokásból. Az ott lévő autóbusz megállóból automatice jöttem vissza a megszokott átkelőhöz. Tényleg elkelne egy határozottabb zárás, jelzés az átkelő megszünése jelzésére. Különösen azért, mert a gyalogosok agyában élénken él az a Kresz emlék, hogy utcasarkon, ahol a közelben nincs kijelölt gyalogátkelő át lehet slisszanni a tulsó sarokra.”
 • 75. szöszi 2010. július 19. 07:29
  „Addig talán nem ártana valami korlátot odabiggyeszteni a régi zebra helyére az úton középen, ami lezárja az áthaladást, és egyértelmű tenni esetleg a gyengébbek kedvéért egy táblával.....”
 • 74. ica377 2010. július 18. 23:50
  „nem kell messzire meni csak a csillag térig ott minden irányból ki van téve a kerékpárút vége tábla még is fittyet hánynakrá a kerékpárosk”
 • 73. antikos 2010. július 18. 21:29
  „Hajtási engedélyhez kötném a közúti kerékpározást!!! Legalább lenne egy kis bevétele ebből is a kormánynak:)”
 • 72. hmgergo 2010. július 18. 18:25
  „71. giy

  Biztos vagyok benne,hogy a kisfiadból rendes bringás lesz :)”
 • 71. giy 2010. július 18. 17:27
  „Az elmúlt héten a gyerekemet tanítottam átkelni a járdán biciklivel. Kisfiam, amikor a zebrához érsz, leszállsz... ott gyalogos vagy... és amikor átértél megint felszállhatsz és tekerhetsz...ez így szabályos... gyerek: ÉS A BÁCSI MIÉRT NEM SZÁLL LE? Ő FELNŐTT ÉS AZÉRT ÉN MEG GYEREK VAGYOK, AZÉRT? ....NEM KISFIAM, A BÁCSI BUTA...(DE JÓ LENNE IDE EGY RENDŐR.).. MEG A BÁCSI BE IS VAN RÚGVA...MÁR NEM SZOMJAS BIZTOS....”
 • 70. tarkan 2010. július 18. 17:24
  „Nekem nagyon tetszik ez az időnkénti"boszorkányüldözés"hol az autósok,hol a kerékpárosok,netán néha a rokkantkártyások,és a pofátlanul parkolók "ellen"Most a gyalogosok a pellengérre,hazánkfiai,miattuk szar a közlekedésmorál.és az a gyanúm hogy a Tisza is miattuk húzódott vissza a medrébe::))<moderálva>”
 • 69. daveedbrown 2010. július 18. 17:22
  „66. hozzászólás tótkomlósi

  Először is: Nem általánosítunk! Én is nekiállhatnék és puffoghatnék hogy az idegbeteg b**f**sz autós blablabla

  Másodszor: Ha tényleg ott van az EAK-tábla, és elütsz egy kerékpárost, akkor is ilyen nagy a szád?”
 • 68. la-za 2010. július 18. 16:10
  „tótkomlósi!

  Alaphelyzetben nem mehetnek a kerékpárosok egyirányú utcában szembe a forgalommal....az más kérdés hogy megteszik :)”
 • 67. hmgergo 2010. július 18. 15:21
  „Szerbusztok!
  Azzal kezdeném,hogy miért ír ilyen abszolút érdekes dolgot a DM a "Hozzászólok a cikkhez" c. rovat alá,hogy-:"Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!"(természetessen IP ímmel együtt)-,hogy ha ők uszítják a cikkeivel az embereket???????????sosem fogjuk megtudni.
  Nagyon jó érzés bringásoktól ellenpéldákat olvasni és bizony jó,hogy az autós(pl. tótkomlósi) ilyen egyszerű ember és természetesen dühös,mert mondjuk nem osztrák!
  Már nem egy autóst elengedtem a József Attila sgt. kereszteződéseibe,mert egyébként hülye autós társai inkább (az 50-es táblánál 80-nal)elhajtanak előtte,hogy ne kelljen újra egyesbe tenni a sebváltót!!!!!!!!
  Gondoltam inkább megállok,hogy szerencsétlen be tudjon fordulni.Az autósok annyira meglepődtek,hogy meg sem tudták köszönni,hanem csak bólogattak.

  Kedves tótkomlósi!
  Ha már szidod a bicikliseket akkor lapozz egy kicsit a helyesírási szabályzatban a délmagyar helyett!!!

  egy bringás Szegdről”
 • 66. tótkomlósi 2010. július 18. 14:58
  „moderálva”
 • 65. Lacusch69 2010. július 18. 14:46
  „De ismerem. Sőt fizetem is, meglehetősen bőségesen.

  Csak sajnos engem eléggé a segílyke osztásra emlékeztet...”
 • 64. meska 2010. július 18. 13:52
  „Kedves Belaba, jelzöm- ahogy ezt már 118 db "ugrasszuk öszze az autóst-gyalogost-keróst" műbalhéban jeleztem,én mindég megállok a zebránál és integetve engedem át az autóst. Nem türelemből. Hanem az életemért küzdve. Kis ország vagyunk, egyféle közlekedési morállal. És ha a Délmagyar ez ellen szeretne tenni, akkor befejezi az uszítást egymás ellen. Tényleg , a címlapon akkor már inkább kétszer a Gábor Zsazsa”
 • 63. atomboy 2010. július 18. 11:31
  „59. Lacusch69
  Tehat nem ismered. Akkor ne irj hulyesegeket.”
 • 62. sóska66 2010. július 18. 10:59
  „Ha végig gondolom csak egy nyomorult táblát kellett volna kitenni , hogy gyalogos közlekedés megszünt - vagy átmenetileg szünetel ( kinek mi) . Úgy mint amikor kiteszik hogy gyalogos közlekedés a túloldalon .”
 • 61. belaba 2010. július 18. 10:51
  „Asszem mégsem érti drága meska.
  Azért próbálja meg a kedvemért, ha egyedül érkezik gyalogosan a zebrához, és éppen nem siet sehová, mondjon le a folyamatos haladás páratlan élményéről pár másodpercre...ennyit kérek csak.
  Természetesen a több gyalogos-kevesebb autós viszonylatban már nincs ilyen kérés.
  Ha nem működik, semmi gond, még akkor is lehet anyázni ha úgy esik jól.”
80 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forrongnak a közalkalmazottak

A kétmillió forintot meghaladó végkielégítések 98 százalékos megadóztatását írná elő az a törvénymódosítás, amely augusztus elsejétől mind a 680 ezer közalkalmazottat érintené. Tovább olvasom