Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Mit nem szabad vasárnap a szavazókör 150 méteres körzetében?

Azt látja, hogy vasárnap a szavazókör előtt várakozik a kampányautó vagy agitálnak 150 méteren belül? Fotózzon, és küldje be!
Vasárnap nincs kampánycsend, de a szavazókör 150 méteres körzetében tilos kampányolni. Ha vasárnap, a választások alatt ilyen esetet, vagy bármilyen érdekes mozzanatot észlel, kérjük, fotózzon, és írja meg az online[kukac]delmagyar.hu címre vagy hívja a 30/218-1111-es ügyeleti mobilszámunkat!

A Nemzeti Választási Bizottság értelmezése szerint az is tilos, ha valaki a 150 méteres körzeten kívül úgy kampányol, hogy az a körzeten belül hallható, illetve látható. Szabad ugyan az állampolgárok közötti személyes kommunikáció a választásról, azonban önkéntesen sem lehet párt mellett agitálni. Szabályok:
     
  • A korábbról jogszerűen kint lévő plakátokat nem kell eltávolítani 150 méteren belül, de azokat igen, amelyek jogszerűtlenül kerültek ki. A szombaton kiragasztott plakátok is maradhatnak.
  • 150 méteres körzeten kívül sem szabad úgy kampányolni, hogy az a körzeten belül látható és hallható. Megafonban, kórusban, egyénileg kiabálni tilos.
  • Kampánylogós jármű áthaladhat a körzeten, de nem állhat meg még várakozni sem. Viszont rendszeresen visszatérhet. A buszokról, trolikról, villamosokról emiatt nem kell leszedni a plakátokat, mert azokra nem vonatkozik a korlátozás.
  • A választási szervek tagjai a szavazás napján 150 méteren belül, és főleg a szavazóhelységben nem hordhatnak ruhájukon olyan szimbólumokat, egyenruhát, ami pártokra, jelöltekre utal.

Az előző választásoktól eltérően, a választások előtt készült közvélemény-kutatások eredményét közzé lehet tenni, viszont az exit pool felmérések eredménye ezután is csak 19 óra után jelenhet meg. Az exit pool kutatásokat csakis a szavazókör épületéből kilépő, és nem a szavazóteremből kilépő választópolgárok körében lehet végezni.

A választási irodáktól származó első részeredmények akkor fognak megjelenni, amikor a szavazás valamennyi szavazókörben lezárult.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizniszlakosok Újszentivánon?

2000 fölé ugrott Újszentiván lélekszáma, 4 év alatt 274-gyel lettek többen. Tovább olvasom