Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Mit tesz az egészségéért?

Csongrád megye - Mozgás, egészséges életmód – ehhez teremt kedvet a május utolsó szerdájához kötődő Challenge Day, vagyis a kihívás napi mozgalom. E nap szembesít a kérdéssel: ön mit tesz az egészségéért?
– Az örömforrásokat meg kell találni minden napra, legyen az egy szép virág, egy finom étel, vagy egy kiadós séta – tanácsolja a fiatalos sudárságát és fittségét őrző Várkonyi Ágnes orvosprofesszor. Gasztroenterológusként kiemeli a naponta többszöri, de mértékletes és változatos, friss gyümölcsöket, zöldségeket mindenképpen tartalmazó étkezés fontosságát. Saját szokásairól elárulja, hogy korán kelő típus, így a gimnasztikázás, esetenként a szobabiciklizés is belefér a napba.

Az algyői fürdőben, vagy épp a sportuszodában gyakran tempózik Lukács János dandártábornok. A Csongrád megyei rendőrfőkapitány azt mondja: egészségéről 14 éves kora óta maga gondoskodott a versenysporttal. Amikor ezt a küzdőteret elhagyta, új megoldásokat keresett. – Tizenegy esztendő óta igyekszem minden reggelt az uszodában kezdeni. Miközben úszom, át tudom gondolni az előző napon történteket, és azt is, hogy aznap milyen feladatok várnak rám – érvel. – Azon vagyok, hogy személyes példamutatással is ösztönözzem fiatal munkatársaimat a rendszeres testmozgás bármely formájára. Örömmel mondhatom, hogy rendőreink is a rendszeres testmozgás hívei, sportteljesítményük alapján országos szinten a legjobbak között vannak. Ami az egészséges életmód további formáját illeti, több mint egy évtizede nem iszom kávét, azt a zöld teával váltottam ki. Amennyiben pedig a beosztásommal együtt járó protokoll megengedi, igyekszem odafigyelni az étkezéseimre is.

Fut kicsi és nagy. A mozgás egészséges. Fotó: Frank Yvette
Fut kicsi és nagy. A mozgás egészséges.
Fotó: Frank Yvette

Tornát szervez kolléganőinek. De hetente kétszer egy-egy órás futópados állóképesség-javító programon is részt vesz, s ha teheti, minden vízi sportot kipróbál, gyakran úszik Barnai Mária. Az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánja úgy véli, a rendszerességgel tehetünk legtöbbet az egészségünkért. A rendszeres mozgás, a helyes táplálkozás mellett fontosnak tartja a napi 7 óra alvással, hétvégi pihentető elfoglaltsággal megalapozható mentális egészség megőrzését is.

– A rendszeres sportot, az egészséges táplálkozást fontosnak tartjuk a családunkban. Az esetek 99 százalékában otthon főzünk, ügyelve az arányokra, illetve minimum heti 3 órát sportolunk – jelenti ki Réti Attila operaénekes, aki szinte városképi jelentőségű kerékpáros Szegeden, hiszen a színházi próbára, előadásra télen-nyáron biciklivel érkezik. Körkérdésünkre válaszolva elárulja: ő maga rendszeresen fut, és kajakozik is, a felesége és három lányuk pedig mozgásstúdióba jár: spinningelnek, kalóriaégető zenés kerékpáros aerobikon vesznek részt. – Kihívás számomra a kihívás napja: például négy éve a maratoni távot, vagyis a 42 kilométer 195 métert teljesítettem, önmagam rekordjaként – meséli. – Most szerdán kajakozom, nekem ez a Challenge Day.

15 perc aktivitás

A kihívás napja 1982-ben indult Kanadából: két szomszédos város vezetői elhatározták, hogy egy egész napos versenyen döntik el, melyikük városa a sportosabb. Ezért május utolsó szerdáján 0 órától este 9-ig folyamatosan számolták, hányan végeznek aktív testmozgást legalább 15 percen keresztül. Az ötletből mozgalom lett: a Challenge Day. Magyarországon 1991 óta rendezik meg a kihívás napját, néhány éve május utolsó előtti szerdáján. Idén Csongrád megye 60 települése közül 10 helyen mértek: Makón például 99 ezer 378 sportaktivitásig jutottak.

Olvasóink írták

 • 4. klj_54 2011. május 25. 18:01
  „Először is az államnak lenne komoly dolga!
  Én 3200 nettó EUR-t kaptam a Royal Wagenborgnál azért a melóért, amelyért a Wáberer Gyuri ad 5-900EUR-t!
  Majd ha a nyolc órai meló mellett telik a friss zöldségre és gyümölcsre, hegyvidéki kirándulásra, akkor lehet várni javulást.
  De (kormány színétől függetlenül) addig csak lózung, ami szépen hangzik de nincs realitása:(

  És még valami:
  Ne csak szövegeljenek az orvosok a megelőzésről, hanem ha odamegyek akkor tessék velem foglalkozni és ne a kávé kevergetésével!
  Tessék a beteggel (pácienssel) foglalkozni mert ezért kapják a fizetésüket!”
 • 3. jozko 2011. május 25. 14:41
  „Az én munkámmal járó protokoll - és bizonyos családi kötelezettségek...-nem engedik meg - sasjnos-
  hogy betartsam ezt a sok jó tanácsot.
  No meg a család költségvetése.

  Reprezentatívabb lett volna a felmérés, ha az "átlagemberek" közül is megszólaltattak volna néhányat!
  Lehet, hogy ők nem tudták volna ilyen szépen elmondani, mit is k e l l e n e csinálni.”
 • 2. seawasp 2011. május 25. 10:12
  „Ez jó kérdés, csak nem jó helyen! :-D

  A multik mit tesznek - aki tudja, árulja el! -, hogy mi mihamarabb feldobjuk a pacskert? :-D”
 • 1. ágimami 2011. május 25. 09:47
  „Elsődleges a mozgás! Elsődleges a táplálkozás! Táplálkozásunkhoz melyhez nélkülözhetetlen lenne a zöldség, gyümölcs napi szinten, egy négytagú családnak négyszer annyi bért kellene kaszírozni. Magyarországon már luxus az egészséges táplálkozás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ruzsáért kapott díjat Ábrahám Vince

Ruzsa - Ruzsáért díjat vett át a falunapon Ábrahám Vince, aki 1974-től 1992-ig állt a helyi téesz… Tovább olvasom