Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Nincs előrelépés az M43-as autópálya ügyében

Nem született megállapodás az M43-as autópálya második ütemét kivitelező konzorciumot vezető Sedesa S. A. és a Szeviép Zrt. csődje miatt pénzükre váró alvállalkozó között – tájékoztatta Temesvári Zoltán, az alvállalkozókat képviselő ügyvéd pénteken az MTI-t.
Ügyfelei nevében elfogadhatatlannak tartja a Sedesa S. A. ajánlatát, amely csupán az alvállalkozói követelések 14 százalékát egyenlítené ki belátható időn belül, a fennmaradó részre pedig semmilyen garanciát nem biztosít.

Az építőipari cég opciós vételi jogot szerezne az alvállalkozók Szeviép Zrt.-vel szemben fennálló követeléseire, ezért 14 százalékos díjat fizet, s hat hónap alatt dönthetne arról, meg kívánja-e vásárolni a tartozást – közölte az ügyvéd.

Temesvári Zoltán közölte, a helyzet rendezése érdekében tovább folytatják a tárgyalásokat a Sedesa S. A.-val, s ezzel párhuzamosan eldöntik, milyen további lépéseket tesznek.

A ki nem fizetett alvállalkozók május 6-án kezdtek demonstrálni az épülő M43-as autópálya és a 47-es út csomópontjának közelében, s május 13-án elkezdték bontani az út töltését a 10-es kilométerszelvénynél, Szeged határában.

Az alvállalkozók azért kezdték el tiltakozó akciójukat, mert az autópálya kivitelezésében résztvevő, április 26-án csődvédelmet kért Szeviép Zrt. mintegy 3 milliárd forinttal maradt adósa a cégeknek úgy, hogy a teljesítést elismerte, a számláikat befogadta.

Az autópálya beruházója a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) május 13-án kilátásba helyezte a kivitelezői szerződés felbontását a második szakasz kivitelezőjével, a Tisza M-43 Konzorciummal, mivel az a megállapodás több pontját is megsértette.

A NIF Zrt. pénteken az autópálya első ütemét építő M43 Szeged-Makó Konzorcium esetében is elkezdte a szerződéstől való elállás előkészítését, mivel a szabálytalan alvállalkozói megállapodások miatt néhány, a kivitelezésben résztvevő cég ezen a szakaszon sem jut hozzá igazolt teljesítéseinek ellenértékéhez.

Olvasóink írták

 • 8. Parttalan 2010. június 05. 12:34
  „7. valakiiii 2010.06.05. 09:25

  "ÉS HOL Az EDDIGI KIFIZETETT PÉNZ???????"

  Én is erre vagyok kíváncsi.

  Ismételten:

  Állami, Közösségi pénz elvileg nyomtalanul nem tűnik el.

  Nagyon fontos kérdések:

  1.Tűnt-e el az alvállalkozóiknak tartozó cégeken keresztük a beruházásra folyósított pénzekből?
  2. Ha nem, mért nem fizetnek szerződés szerint?
  3. Akarják-e az első kérdésre megtalálni a választ az arra felhatalmazott és súlyos adóforintjainkból fenntartott hatóságok, úgy mint: Rendőrség, Ügyészség, APEH, ÁSZ?
  4. Ha az előbbi szervek vizsgálatot folytatnak, annak eredménye publikus lesz-e, netán titkosítják 80 évre?
  5. Ha ilyen irányú vizsgálatok nem indulnának, marad-e kétsége bárkinek a pénzek eltűnése, a gazemberek büntetlelnsége és a hatóságok tétlensége közötti összefüggéseket illetően?”
 • 7. valakiiii 2010. június 05. 09:25
  „ÉS HOL Az EDDIGI KIFIZETETT PÉNZ???????”
 • 6. szilléri 2010. június 05. 08:14
  „10-én első forduló az IH-ban.

  Szeviép támogatja még a sportot ?
  Baranyi Szentesei beruházási akciója ? 250-250 milla támogatás ?
  Pistruj Szegeden tartózkodik ?

  A Sedesa egy kamusi cég ! Egyetlen dolgozót és egyetlen gépet sem láttam tőlük !

  Felvetődik a NIF ZRT. felelőssége is !”
 • 5. joy 2010. június 05. 07:05
  „Alvállalkozók sorozata, mire a munkabérekre kerülne sor, elfogy a pénz, csak képzetlen, rabszolgamunkások tíblábolnak, sz.r minőséget produkálnak -le is omlik magától, bontani sem kell.”
 • 4. Lugas6 2010. június 04. 23:35
  „Mint olvastuk : "Ügyfelei nevében elfogadhatatlannak tartja a Sedesa S. A. ajánlatát, amely csupán az alvállalkozói követelések 14 százalékát egyenlítené ki belátható időn belül, a fennmaradó részre pedig semmilyen garanciát nem biztosít." Egyesek hetet havat összehordanak, aláígérnek, hogy aztán versenyképes ajánlatukkal első befutók legyenek a nagyberuházásokban. A pénz nagyját felszippantják, aztán a munkát a hetedik alvállalkozó bérrabszolgáival végeztetik el. Az átvágásnak vannak szocialista-, és gyarmatosító gyökerei. Azért a spanyolokat még szerethetjük ettől.”
 • 3. E! 2010. június 04. 17:50
  „Be kell zárni az összes tisztelt illetékest egy szobába és addig nem jöhetnek ki, amíg nincs megállapodás.”
 • 2. csakegyalampolgar 2010. június 04. 17:00
  „Szar a minőség, miért fizetnének??????????????,”
 • 1. maci52 2010. június 04. 16:23
  „Fiúk,verjétek már meg valamelyik milliárdost,azok röhögnek a markukba,Ti meg éhen haltok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Top 10-es listán szerepelt a Szegeden elfogott férfi

Szeged - A Csongrád megyei Top 10-es listán szerepelt az a férfi, akit péntek délelőtt fogtak el a… Tovább olvasom