Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Nincs hely az irgalomnak a megyei intézményekben

Csongrád megye - Hazánk minden nagyvárosában van már fekvő hospice osztály, de Szegeden csak küzdenek érte az ügy elkötelezettjei. Csongrád megyében nincs a végstádiumú rákos betegeknek kialakított intézmény, egyedül Makón működik hospice ambulancia.
Segíteni a haldoklónak és hozzátartozóinak, hogy könnyebben elviseljék, ami rájuk vár – ez a hospice mozgalom célja. A végstádiumú rákos betegek számára sokat jelent, hogy az utolsó időket méltóságban, lehetőleg fájdalom nélkül élhessék meg. A hospice szolgálat olyan ingyenes ellátást kínál, amely különleges bánásmódban részesíti a beteget otthonában vagy a speciális fekvőbeteg-osztályon.

Hazánkban évente 34 ezer ember hal meg rákban. A már nem gyógyítható, de gyakran hosszú ideig szenvedők ellátására a hazai egészségügy nem alakított ki hatékony rendszert: a már csak tüneti terápiára szoruló páciensek sokáig a költséges, gyógyító kórházi osztályok beteglétszámát növelték. Ezt váltotta ki az 1991-ben megalakult Magyar Hospice Alapítvány. Az önkéntesek által elindított otthoni ápolási mozgalom mára rengeteget fejlődött: a legtöbb nagyvárosban hospice osztályokat hoztak létre.

– Olyan betegeknek és családtagjaiknak nyújtanak segítséget, akiknél a hosszan elhúzódó szenvedést a haldokló környezete már nem bírja, és egy kis időre vagy akár véglegesen intézménybe szeretnék vinni szerettüket, illetve ahol a beteg állapota miatt olyan feltételek szükségesek, amelyek otthon már nem biztosíthatók – mondta el Mari Albertné, a Szegedi Hospice Alapítvány kuratóriumi elnöke. Évek óta küzd, hogy Szegeden is legyen hospice osztály vagy ház. De azt mondja: kezd lemondani erről. – Három éve, egy konferenciánkon részt vett az egyetem több vezető tisztségviselője. Mindenki elismerte, hogy nagy szükség lenne ilyenre Szegeden is, mégsem történt azóta semmi. Pedig egy éve pályázni is lehetett volna a létrehozására, nagy támogatást kapott volna a város.

Egész Csongrád megyében nincs fekvő beteg hospice ellátás. Egyedül Makón működik egy mobil csapat, amely a kórházi osztályok bármelyikére hívható. Ez sem pótolja azonban a speciális osztályt, amely legközelebb Gyulán érhető el. – Tény, hogy ez költséges ellátási forma – tette hozzá Mari Albertné. – Az átlagosnál több nővérre, valamint gyógytornászra és lelki vezetőre is szükség van a családias, intim osztályokon, ahol minden és mindenki a betegért van. A működtetéshez segítség kell: néhol alapítvány, másutt irgalmas rend tartja fenn. A társadalombiztosító ugyanis csak az otthoni ellátást finanszírozza – azt is meglehetősen szűkösen.

– Betegenként egy napra 3800 forintot kapunk. Ez az orvos és a nővér vizitdíjára sem elegendő – mondta el a Szegedi Hospice Alapítvány kuratóriumi elnöke. – Ezért együttműködünk az egyik otthoni szakellátó szolgálattal, amely saját keretére vállalja el a számunkra már nem finanszírozott látogatásokat. Így is csak havi 8–10 beteget tudunk ellátni. Az otthoni szolgáltatásra az igény ennél jóval nagyobb, de a fekvő betegeknek egy 20–30 ágyas osztály elég lenne.

Olvasóink írták

  • 1. TMA 2011. december 13. 10:53
    „Talán ha nagyjaink nem az Azori szigeteken konferenciázgatnának, lenne erre is fedezet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rossini Kis ünnepi miséje a Szegedi Nemzeti Színház karácsonyi koncertjén

Szeged - Rossini remekműve, a Kis ünnepi mise Pál Tamás dirigálásával a Szegedi Nemzeti Színház… Tovább olvasom