Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Okostelefon nélkül unatkoznak

Szeged - Egyre agresszívebbek a mai gyerekek – jól mutatják ezt az utóbbi hónapok történései. A villamoson rugdosó, kődobáló vagy ékszerboltot, pénzváltót kirabló fiatalok élete lehet, hogy már kisgyerekkorban félresiklott. A pszichiáter szerint a mobilok és tabletek korában nem fejlődnek a gyermekek készségei, érzelmei.
Egy 7 és egy 9 éves fiatal kővel dobálta a helyi járatos buszokat – több százezer forintos kárt okoztak. Egy 24 éves férfi összeverte egyik utastársát a villamoson, mert az kivette a kezéből, és elnyomta égő cigarettáját. Szintén 24 éves férfi rabolt ki fényes nappal előbb egy szegedi, majd egy kecskeméti ékszerboltot. Egy 19 éves fiatalember pedig fegyverrel rabolt ki egy pénzváltót, és ütötte le az egyik alkalmazottat. Csongrád megyei hírek az elmúlt két hónapból, ahol a bűnelkövetők mind 25 éven aluliak voltak. Mi történt az új generációval? – kérdeztük a szakembert. A válasz nem megnyugtató.

– Az agresszió nagyon gyakori a fiatalok között. A fiúk eszköze gyakrabban a tettlegesség, a lányoké inkább a verbalitás – mondta el Havasi Mónika gyermekpszichiáter. – Sokszor ez egy sérelemre adott reakció, de sajnos nagyon terjed az agressziónak az a fajtája, amely csupán a bántalmazás kedvéért történik. A társadalom értékvesztését ez utóbbi mutatja igazán.

A szakember szerint a fogyasztói szemléletből adódóan a fiatalok ma olyan világban élnek, ahol minden kell, ráadásul azonnal, így nehezebben tanulják a visszautasítást és a türelmet.

– Sok gyereknek már 3 éves kortól a kezébe adják az okostelefont, tabletet. Ezekkel azonban máshogy foglalják el magukat, mint egy szerepjátékkal vagy egy legóval. Nem tanulják meg például használni a képzeletüket, és a készségeik sem úgy fejlődnek, mint ideális lenne. Sok páciensemtől hallom, hogy ha ilyesmi nincs a kezükben, unatkoznak. A készségek gyengesége aztán könnyen szorongóvá vagy agresszívvé teszi őket frusztrációs helyzetben.

Havasi Mónika szerint a szülőnek nagy felelőssége van abban, hogy minél több közös kreatív időt töltsön gyermekével. Az aktív elfoglaltság is védi a fiatalokat, legyen az akár sport, akár másfajta hobbi. Véleménye szerint azonban az iskolára is legalább ekkora felelősség hárul ebben a témában.

– Az iskolai közösségformálásnak általános iskola első osztályától kezdve fontos szerepe van, hiszen a gyerek értékrendszerét ebben az életkorban nagymértékben a közösség szabja meg. A problémákat pedig minél korábban kell felismerni és kezelni. Kérdés, hol van az a pont, amikor érdemes szakember segítségét kérni. A pszichiáter szerint az természetes, hogy a gyerek feszegeti a határait, és időnként átlépi azokat
– hiszen onnan tudja, meddig mehet el. – Rá kell azonban vezetni, hogyan tudja tettlegesség helyett szavakkal kifejezni érzelmeit, testi energiáit sportban és egyéb, szociálisan megfelelő módon levezetni. Ha mégsem sikerül, és a problémák tartósan fennállnak, vagy tünetváltásként más, akár testi tüneteket kezd produkálni a gyermek, mindenképpen érdemes szakembertől segítséget kérni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalagavatóval ünnepelte új iskoláját a Wesley

Két hónapja vette át a Wesley János iskola igazgatója a volt Dugonics-iskola kulcsait. Tovább olvasom