Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Októbertől visszatér a köztéri alkoholtilalom

Szeged - Akár 150 ezer forintos büntetést is kaphat, aki október elseje után nagyot kortyol a söréből Szegeden egy kapualjban, lépcsőházban vagy villamoson. Erdőben, strandon, valamint az év utolsó és első napján viszont továbbra is lehet alkoholt inni közterületen.
Tavaly december óta semmit sem tehetnek Szegeden az utcán alkoholt fogyasztók ellen a közterület-felügyelők és a rendőrök, mert jelenleg nincs olyan jogszabály, amely tiltja a köztéri italozást. A tavaly áprilisban életbe lépett új szabálysértési törvényben ugyanis ezt nem szabályozták. Ezzel egyidejűleg hatályát vesztette Szegeden a közterületi alkoholfogyasztást korlátozó önkormányzati rendelet is, amelyet még 1992-ben hozott a városi közgyűlés. Ugyanakkor megalkotta a képviselő-testület a tiltott, közösségellenes magatartások szabályozásáról szóló rendeletét, amely többek között a közterületen történő szeszesital-fogyasztás tilalmának szabályait is tartalmazta. Az Alkotmánybíróság azonban novemberben alaptörvény-ellenesnek minősítette az önkormányzatok által hozott rendeleteket a tiltott, közösségellenes magatartások szabályozásáról. Szegeden decemberben helyezték hatályon kívül a pár hónappal korábban megalkotott, a köztéri alkoholfogyasztást is korlátozó helyi rendeletet.

Melléktermékek a rakparton. A régi-új szabályozással talán ezek is eltűnnek az utcáról. Illusztráció: Segesvári Csaba
Melléktermékek a rakparton. A régi-új szabályozással talán ezek is eltűnnek az utcáról. Illusztráció: Segesvári Csaba

Mi számít szeszes italnak?

A rendelet meghatározza, mi számít szeszes italnak: minden olyan alkoholtartalmú ital szeszes ital, amely emberi fogyasztásra készült, különleges érzékszervi tulajdonságokkal rendelkezik, és amelynek 2 százaléknál több az alkoholtartalma.

Azóta – kis túlzással – mindenki ott ihat alkoholt Szegeden, ahol csak akar. Ezért nem bünteti meg a rendőr. Ez azonban csak október elsejéig lesz így, ha a városi közgyűlés is úgy akarja, amely pénteken újra önkormányzati rendeletben szabályozhatja a szeszes ital közterületen történő fogyasztásának tilalmát. A sürgősséggel beterjesztett indítvány szerint „a lényegében már követhetetlen központi jogszabályváltozások komoly nehézséget okoztak a helyi szabályozó szervek jogalkotó munkájában". Az előterjesztés szerint a jogalkotás a közterületi rend fenntartása és a normasértések hatékony szankcionálása érdekében szükséges. A szabályozástól a közterületek, a lakókörnyezet tisztábbá, rendezettebbé válása és a rongálások megelőzése is várható. A szabályozás hozzájárulhat a közterületen történő italozással több esetben együtt járó szabálysértések, bűncselekmények (köztisztaság, közerkölcs megsértése, rongálás, csendháborítás) megelőzéséhez – olvasható az indítványban.

Ha a városi közgyűlés pénteken elfogadja a közterület-használat rendjéről szóló rendeletét, október elsejétől tilos lesz szeszes italt fogyasztani Szeged közterületein, a közforgalmú járműveken (minden helyi járatú autóbuszon, villamoson és trolibuszon), a lakóépületek kapualjaiban, lépcsőházaiban, valamint a beépítetlen, bárki által megközelíthető ingatlanokon. A tilalom nem terjed ki az üdülőkre és az erdőkre, a mezőgazdasági rendeltetésű területekre, a strandfürdőkre, a közterület-használati engedéllyel rendelkező vendéglátóegységek teraszaira, kitelepüléseire nyitvatartási időben, valamint a közterületen engedélyezett ünnepi és alkalmi rendezvényekre, továbbá az év utolsó és első napjára.

A tiltott helyen italozóra 5000-től 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki a közterület-felügyelő és a rendőr, vagy szabálysértési feljelentést tehet, amely során a bírság mértéke akár 150 ezer forint is lehet. A szabálysértési eljárást a megyei kormányhivatal járási hivatala folytatja le.

Olvasóink írták

67 hozzászólás
 • 67. queenmargareth1 2013. szeptember 22. 18:04
  „hogy melyik tengeren túl azt nem írtad, de, hogy isznak Amerikában az utcán, tuti, vagy minden film hazudik?:)Tudjuk Anglia tökéletes, de talán ott nincs a kocsmákban bagótilalom.szóval melyik tengeren túl?:)”
 • 66. agytröszt 2013. szeptember 22. 16:29
  „Végre!”
 • 65. szatyi 2013. szeptember 22. 16:12
  „"64. kontrapista 2013.09.22. 14:50 "
  "Hét határon túlról, az óceán másik oldaláról."

  Akkor meg, mivel olvasni sem tudsz, -pláne coki!”
 • 64. kontrapista 2013. szeptember 22. 14:50
  „63.szatyol
  Kioktatás a gyöngébbek kedvéért :
  Hét határon túlról, az óceán másik oldaláról.”
 • 63. szatyi 2013. szeptember 22. 12:52
  „"61. kontrapista 2013.09.22. 07:20"

  Csak elárultad, hogy a határon túlról osztod az észt az itthoniaknak!?
  Hiteltelenné vált minden hozzászólásod!”
 • 62. vorpal 2013. szeptember 22. 09:08
  „Mi a tengeren innen vagyunk. Ott meg minden félhülyénél lehet shotgun. De az alkohol rossz, érteeem?:-)”
 • 61. kontrapista 2013. szeptember 22. 07:20
  „Mi ez a nagy népi rinyálás ??
  Itt a tengeren túl alkoholos italt csak külön üzletekben lehet venni, hasonlóan, mint otthon a dohányárút.
  A vásárolt alkoholt csak is az autó csomagtartójában lehet hazavinni, különben ellenőrzéskor jön a bünti.
  Azt még a legnagyobb alkoholista is tudja, hogy utcán, köztéren vedelni nem lehet, mert a rendőrőrsön találja magát.
  Vedelők, erre tegyetek pontot !!!”
 • 60. IVY 2013. szeptember 21. 14:40
  „Korlátok és következmények nélküli társadalom.”
 • 59. vorpal 2013. szeptember 21. 12:36
  „58. Tina80 2013.09.21. 09:22

  Ha úgy gondolja SZMJV Önkormányzata, hogy korlátozást vezethet be a közterületes rendeletével a magántulajdonban/társasházi közös (magán!)tulajdonban lévő lépcsőházakban, akkor szálljon be a rezsibe és a közös költségbe is!:-)”
 • 58. Tina80 2013. szeptember 21. 09:22
  „akkor a kocsmából kieső hulla részegeket is büntessék meg akik kötekednek az utcán meg a villamosokon!!! Megbüntetnek ha a saját lépcsőházamban iszok???”
 • 57. X_Y 2013. szeptember 21. 03:45
  „Köztéri italozás elég széles skálán mozog. Még a 80-as évek közepén (vagyis még bőven az "átkosban") egy nyugat-dunántúli város főterén leült a padra egy úriember egy palack borral, meg egy borospohárral (nem műanyag, rendes kristálypohár") dugóhúzóval kinyitotta az üveget, megtöltötte a poharát és a tér forgalmát nézve iszogatott...

  Abban az országban, ahol ezt nem lehet legálisan megtenni - de legálisan lehet közvécét játszani a Kossuth téren - ott valami nagyon nincs rendben.”
 • 56. mfos 2013. szeptember 20. 23:04
  „a röhejes az volt, amikor ismerősöméket 2 éve, a borfesztről elindulva, az Anna-kúttal szemközt bűntették meg sörrel a kezükben. Illetve előttük egy borozó párt... Jó, így utólag gondolom a templom közelsége miatt, de hát ... baromság. Amúgy meg péntek, szombat esténként kellene szétnézni a Széchenyi-téren, ahol a 14-1x évesek isszák kormosra magukat... ennek az ellenőrzésnek szerintem nagyobb értelme lenne, mint városszerte megtíltani az italozást.”
 • 55. szatyi 2013. szeptember 20. 21:46
  „Mivel a mai közgyűlés még a napirendet sem tudta elfogadni, ezért kár mindenkinek az ajkait tépkedni a rendelet miatt!
  Hogy mindenki megértse: Nem volt közgyűlés, -ergo- nincs rendelet! Lehet tovább piálni!”
 • 54. +36 2013. szeptember 20. 21:34
  „49. Kirking 2013.09.20. 19:26

  "Máig nem értem ...."

  a válasz sokszor, mindenki számára ismert, nem is túl bonyolult:
  1. pl. okoskodó, nemtörődöm, hozzá nem értő és ezek rokonértelmű alakja.
  2. a hülyeség és rosszindulat
  3. ezek keveréke.”
 • 53. rettegettivan 2013. szeptember 20. 21:30
  „50. nie 2013.09.20. 20:08
  Munkát meg kenyeret kell adni az embereknek, hogy éljenek, kb ennyi. És nem fognak de 10-kor részegen lófrálni. Néha egy kis szórakozás, de azt meg akkor kordában lehet tartani. Ezt már 2000 éve felismerték, itt nem megy. Legyen az adó 115%! Megszavazzuk!<moderálva>”
 • 52. SP 2013. szeptember 20. 21:07
  „Néhány gondolat és eljutunk a hajléktalan témához.”
 • 51. villamosjegy6 2013. szeptember 20. 20:14
  „Egyáltalán, miért kell ennyi kocsma? Sajnos a mi utcánkban is van. Miért nem ellenőrzik azt is, hogy miből isznak a törzsvendégek, akik képesek reggeltől estig, meg még azon is túl a kocsma előtt az utcán inni és dohányozni, na meg hangoskodni.Mikor dolgoznak? Ilyen sok segélyt kapnak, hogy ennyi italra futja?
  Nagyon bízom benne, hogy szigorral lépnek föl az utcán italozókkal szemben, beleértve a kocsma üzemeltetőjét is.A szabályok be nem tartása esetén javasolom a kocsma bezárását.”
 • 50. nie 2013. szeptember 20. 20:08
  „Kicsit komolyabban kellene venni az emberi "mivoltot" s határok ismeretét. Dülöngélő emberek, cigizők az intézmények és boltok előtt, a téren csikkeket találó gyerekek, a homokozóban minden oda nem való szemét- sajnos ez a magyarok egy része. Az alkoholistákat, erős dohányzókat még az egészségügy is "támogatja"- elvégre magukat tették olykor akarattal beteggé ezek az emberek, de tökéletes ellátást kapnak, mert segíteni kell rajtuk és nem akkor, amikor elindultak a züllés útján. A strandokon akkor megszűnik a sör árusítása? Egylángos után ,egy pohár sör pedig jól esik. Az utcán ivó és dohányhozó emberek látványa nem szép, de szegény fiatalok, se otthon, se az iskolában, se a köztereken? Mi lesz velük, a végén még egészségesebben élnének- a szegények.”
 • 49. Kirking 2013. szeptember 20. 19:26
  „Egy kicsit visszatérve a dohányzásra.

  Ha már azt sikeresen kitalálta a kormány, hogy 2.000 emberenként lehet trafikot nyitni, akkor ugyanezen elv alapján lehessen dohányzó kocsmát is, és akkor nem az utcán fognak inni és cigizni, majd ennek folyományaként szétdobálni a csikket.

  Máig nem értem a dohányosok kocsmából történő teljes kitiltását, hiszen a tulajnak addig is jogában állt eldönteni, hogy dohányzó, vagy nem az egység.

  Most bezzeg az a baj, hogy az utcán cigiznek meg isznak.

  Csak egyszer üllnénk már a lovon függőlegesen, fejjel felfelé a nyeregben, de mi ezt soha nem tudjuk eltalálni.”
 • 48. Zséj 2013. szeptember 20. 19:05
  „Facebookon már szerveződik a tiltakozócsoport, ajánlom mindenki figyelmébe. Természetesen a rongálás és hőzöngés az büntetendő, vagy legalább figyelmeztessék az embereket, de az ivás puszta tényéért, amennyiben nem árt az illető senkinek, ne kelljen már büntetést fizetnie!
  https://www.facebook.com/igyunkszabadon”
67 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hívom a húszast!

Ezen a hétvégén tarokkozhatnékja van az időjárásnak, péntekre, szombatra és vasárnapra is húszast hívott – hőmérsékletnek. Tovább olvasom