Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Ópusztaszert is viszi az állam

Csongrád megye - Új műsorhoz új főjegyző kell – mondta tegnap Kovalcsik Andrea, amikor bejelentette lemondását a januártól jelentősen átalakuló megyei önkormányzat főjegyzői tisztségéről. Az ülésen a költségvetés-módosítás tárgyalásakor nyilvánvalóvá vált: az államé lesz az ópusztaszeri emlékpark is.
Szokás szerint zárt ülésen, de ezúttal nagyon röviden tárgyalta a megyei közgyűlés tegnap reggel, mi újság a kötvényeivel. Miután kinyílt az ajtó, Kovalcsik Andrea főjegyző lemondását kellett tudomásul venniük a képviselőknek. A megyei hivatal feje 3 éve dolgozik a poszton. Egyértelműen megmondta, miért távozik: egy intézményeket fenntartó önkormányzathoz jött hivatalt vezetni, törvényességi felügyeletet gyakorolni, ám januártól a megye gyökeresen átalakul, ő pedig nem szeretne abban a felállásban dolgozni tovább. Hasonlata szerint eddig bádogosként dolgozott, és úgy érzi, januártól nem tud nőgyógyászként funkcionálni. Később tudtuk meg tőle: egyelőre nincs állásajánlata. Piri József (MSZP) korrekt, segítőkész, őszinte munkatársként beszélt a hivatal vezetőjéről, akinek döntését sajnálja, de megérti Simicz József (MSZP) is. Dobák Lászlóné és Gémes László frakcióvezető (Fidesz) is szeretettel köszönt el Kovalcsik Andreától, aki a két ünnep között még egy ülésen jelen lesz. Az MSZP-frakció javaslatát, hogy ne 2,5, hanem 6 havi jutalommal engedjék útjára, csak feltételesen szavazhatta meg a közgyűlés, mert – mint kiderült – a megyei kormányhivatallal most már ezt is egyeztetni kell. A jogi feladatokat ellátó aljegyző, Villányi-Kis Ildikó pedig január elsejétől várhatóan a Megyei Intézményfenntartó Központban dolgozik tovább.

Búcsúzott a főjegyző a megyétől. Fotó:MTI (galéria)

Szirbik Imre (MSZP) azt javasolta, a megye ne csoportosítson át a szentesi kórháznál 135 millió forintnyi, megspórolt személyi kiadást a dologi kiadások közé, hanem adja oda jutalomként a dolgozóknak, megérdemelnék. Ezzel Magyar Anna elnök is egyetértett. Várkonyi Katalin főigazgató azt mondta, legszívesebben ő is odaadná ezt a pénzt a dolgozóknak, de a kórház lejárt szállítói tartozásának összege 554 millió forint, ebben jelentős összeg egy gyógyszercégé, amely követelését érvényesítve bármikor bedöntheti az intézményt. A közgyűlés többsége úgy határozott, nem csoportosítja át a pénzt, de ez még nem azt jelenti, hogy ebből jutalmat fizetnek.

Búcsúzott a főjegyző a megyétől. Fotó:MTI (galéria)

DK: kit vitt magával Magyar Anna?

Hosszú idő után tegnap, a megyei közgyűlés után át tudta adni a kérdéseit tartalmazó iratot Szabó Bálint, a Demokratikus Koalíció szegedi szervezője Magyar Anna megyei elnöknek. Az államosítással kapcsolatban voltak kérdései a pártnak, ezekre a mai napig nem kaptak választ, és ez – mint a megyeháza aulájában tartott tájékoztatóján mondta – nem nekik, hanem az államosítás előtt álló megyei intézmények, kórházak dolgozói számára fontos. Szabó szerint Magyar Annának arról is számot kellene adnia, miért, miből ment az Azori-szigetekre, és kit vitt magával. „Senkit, egyedül ment" – mondta pár perc múlva, szintén az aulában a megyei sajtószolgálat munkatársa.

Ugyanebből a költségvetést módosító rendelettervezetből derült ki, hogy az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Nonprofit Kft. idén már nem tudja visszafizetni a 186 milliónyi tagi kölcsönt a megyei önkormányzatnak. Ezt a közgyűlés azzal vette tudomásul, hogy nem mond le róla, hanem rögzíti, hogy e kölcsönt 2012. december 31-éig kell visszafizetnie a cégnek. Ahogyan Magyar Anna elnök mondta, ennek az ügynek a rendezése január elsejétől az államra tartozik. Ebből egyértelműen kiderült: a megyének nem sikerült elérnie, hogy a park megmaradjon a fenntartásában. Januártól az államhoz tartozik, és információink szerint az újszegedi Rendezvényház is. Tóth Péter (Jobbik) ragaszkodott hozzá, hogy a kölcsönt még idén adja vissza a cég, vagy legalább készítsen kimutatást arról, mire fordította, mert „az elköltéshez nem kellett nagy tehetség". Szó szót követett, terítékre került a park működése, amelyet Tóth a Fidesz píárját szolgáló létesítménynek tart. Az sem tisztázott szerinte, milyen cég szervezi a park reklámját. Magyar Anna védelmébe vette a kft.-t, hangsúlyozva, hogy a látogatószám egy év alatt 32 ezerrel nőtt, miközben országszerte csökken a kiállítóhelyek forgalma. A fideszesek szerint a jobbikosok azért nem látogatják a park programjait, mert értékrendjükbe nem fér bele az állami ünnepek közös megünneplése, s a nemzeti összetartozás napja igenis szép volt a parkban. Tóth kijelentette: köp a nemzeti összetartozás napjára, az évforduló igenis gyásznap. Gémes László – miután szokásához híven lezáratta a vitát – azt mondta, mindenkinek alkotmányos joga a hülyeség, de vannak, akik ezzel a jogukkal visszaélnek. E vita közben Magyar Anna szétosztatta a képviselőknek az Azori-szigeteken elfogadott Összeurópai roma stratégiát, magyar és angol nyelven.

Búcsúzott a főjegyző a megyétől. Fotó:MTI (galéria)

A közgyűlés többsége nem fogadta el Piri József indítványát: nem adja át boldogan a DKMT NKft.-ben meglévő tulajdonrészét az államnak, hanem továbbra is igényt tart rá. De hogy nála maradhat-e – ezt Ádók János alelnöktől tudjuk –, még a kormányhivatallal folytatott egyeztetéseken dől el.

Olvasóink írták

  • 1. dondongó 2011. december 16. 10:15
    „Magyarán: hamarosan B. Nagy mint Viktor helytartója lesz a megye kézivezérelt Ura: amennyire csak lehet, leépül az önkormányzatiság. Állami kézivezérlés lesz a helyi társadalmakban, amire csak ráerősít a járások visszahozatala. Gondolom ezeket is a .rmányhivatal irányítja majd. Aki meg tud, menekül a sűllyedő hajóról. A .rmányhivatal és az Intézményfenntartó Izé mint újkeletű bürokratikus .... jó sok embert felszívnak majd. <moderálva..>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ettől még a ráncai is kisimulnak! Gőzölős vasalót nyerhet ma az Ajándékosztásban!

Ha december, akkor karácsonyi ajándékosztás a delmagyar.hu-n. Idén sincs ez másképp. Jöjjön, játsszon, nyerjen minden nap! Tovább olvasom