Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

Országszerte egyre több az elzárás

Szeged - Adminisztrációs többletteher és jelentős pénzügyi kiadás – a Csongrád Megyei Bíróságon erre számítanak a 3 hete életbe lépett szabálysértési törvénymódosítás után.
Három hete lépett hatályba az Országgyűlés által július végén elfogadott szabálysértési törvénymódosítás, amely szerint elzárást is kaphatnak azok – köztük a 14–18 év közöttiek –, akik 20 ezer forintot meg nem haladó értékű lopást, csalást vagy szándékos rongálást követnek el. A közbiztonság javítását célzó törvénycsomag szerint az ügyekben a bírósági titkárok járnak el, akik 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal, illetve legfeljebb 60 nap – fiatalkorúak esetében 30 nap – elzárással büntethetnek.

Csongrád megyében eddig egy olyan eset történt, amikor egy férfit a rendőrök egy áruházban elkövetett kis értékű lopás gyanúja miatt vittek a bíróság elé – bizonyítottság hiányában megszüntették ellene az eljárást.

– Az elmúlt hetekben a Csongrád megyei bíróságokon még nem volt érzékelhető a jogszabály-módosítás hatása. Ez azonban nem irányadó, hiszen általános tapasztalat, hogy egy jogszabály-módosítás hatálybalépése után az új ügyekkel először a nyomozóhatóságok találkoznak. A bíróságokra csak némi időeltolódással érkeznek – mondta Cseh Attila. A Csongrád Megyei Bíróság elnökhelyettese ugyanakkor megjegyezte: egy kisebb városi bíróságon évente több száz, míg a Szegedi Városi Bíróságon akár több ezer új üggyel számolnak a jogszabály-módosítás miatt.

A 20 ezer forint alatt elkövetett szabálysértésekben, például a bolti lopások esetében hamar lesújt a törvény ökle. Illusztráció: Frank Yvette
A 20 ezer forint alatt elkövetett szabálysértésekben, például a bolti lopások esetében hamar lesújt a törvény ökle.
Illusztráció: Frank Yvette

– Mivel az ügyeket az eddigi feladatokon felül kell ellátni, a Csongrád megyében működő városi bíróságokon a jelenlegi bírósági titkári létszám valószínűleg nem lesz elegendő. Az elzárással is sújtható szabálysértési ügyekben ugyanis tettenérés esetén az illető sorsáról őrizetbe vétele mellett 72 órán belül kell dönteni. Az ügyek adminisztrációs többletterhet is jelentenek: mivel az ügyintézés papíralapú, szükség lenne további leírói létszámemelésre is – mondta a sajtószóvivő. További problémát jelent, hogy az őrizetbe vett személyeknél a gyorsított szabálysértési eljárásokban kötelező a védelem, ami jelentős védői díjjal jár.

– Ezt a bíróságnak kell kifizetnie, ám minderre nincs meg a költségvetési fedezet – magyarázta Cseh Attila.

Kávé-, ékszer- és fűszerpaprika-lopás miatt ültek. Budapesten, Salgótarjánban és Debrecenben már történtek elzárások. A fővárosban ékszerlopás miatt három 15 éves lány közül kettőt börtönbe zártak, míg harmadik társuk a pszichiátrián kötött ki; annyira megviselte a leleplezés és az azután történtek, hogy mentővel kellett átszállítani az intézménybe. Egy salgótarjáni bevásárlóközpontban egy 42 éves nő próbált ellopni egy 1500 forint értékű kávét, de a biztonsági őr tetten érte: gyorsított eljárásban három nap elzárásra ítélték. Debrecenben egy középkorú férfi került 10 napra rács mögé, miután egy élelmiszerboltból 3158 forint értékben lopott bort és fűszerpaprikát.

20 ezer felett

A 20 ezer forint alatt elkövetett szabálysértésekben hamar lecsap a törvény ökle, ha azonban első lopását 20 ezer forint feletti értékben követi el valaki, és tetten érik, az nem kerül gyorsított eljárásban a bíróság elé. A rendőrség csak meghallgatja az illetőt, majd hazaengedi: csak egy későbbi időpontban, a tárgyalásán kell majd megjelennie a törvény előtt. Amennyiben többször követett el az illető nagy értékű lopást, akkor nincs menekvés: a rendőrség őrizetbe veszi, és kezdeményezi előzetes letartóztatását.

Olvasóink írták

 • 14. Tömeg 2010. szeptember 14. 13:23
  „Az átkosban kíméletlenül becsukták a "közveszélyes" munkakerülőket.
  Szaladt is mindenki munkát keresni,mert nem akart még harminc napot sem
  ülni. (Bizony még a roma polgártársaink is vették a fáradtságot munkahelyet keresni,és dolgozni járni)
  Nagyon utáltam azt a rendszert, de ez a része hatásos volt,és szerintem ezen a területen is működni fog,mert becsukás mégis rosszabb mint a bírságfizetés.”
 • 13. saturnus 2010. szeptember 13. 08:48
  „Az igazság mérlege legyen kiegyensúlyozott tehát aki lop azt zárják el,aki rabol azt csukják be rendesen arra rohadjon rá a lakat,aki gyílkol azt akasszák fel.De a mérleg másik oldala legyen kiegyensúlyozva legyen munkája mindenkinek,hogy legyen jövedelme értékteremtő munkából és nem élősködésből és ügyeskedésből más szóval csalás bűntette.Legyen rendes élethelyzete ,hogy ne bűnözzön!”
 • 12. maug 2010. szeptember 12. 20:18
  „Én történésszel értek egyet!

  Túl sok a bürokrácia! Többe kerül az eljárás mint a lehetséges haszon (még hosszú távon is).

  A Csongrád Megyei rendőrök ennyire nincsenek képben? Még csak egy embert bírtak bíróság elé vinni? És azt is elrontották? Vagy a mi környékünk ennyire biztonságos, hogy nem találnak tolvajokat?”
 • 11. Rosmary53 2010. szeptember 12. 14:01
  „Egy bíró foglalkozzon ezekkel...elkapják a tolvajt, be a bíróságra, és onnan a dutyiba. Ott lehet majd gondolkodni, hogy lesz-e legközelebb lopás... visszaesőkét dupla büntetés, mert ugye az előzőből nem tanult...”
 • 10. mezopeti 2010. szeptember 11. 20:54
  „végre”
 • 9. történész 2010. szeptember 11. 20:17
  „erre volna a rögtön ítélő bírói jogrend. Egy bíró elé vinni aki kiszabná a büntetést.. ezt lehetne a szabálysértési értékhatárig végezni..aztán rab ruha és irány dolgozni, villamossínt ásni utcát söpörni.”
 • 8. Naívolvasó 2010. szeptember 11. 14:56
  „Szörnyű sok munka szakadt a bíróságra! 1 db ügy és ki vannak akadva! Inkább dolgozni kellene, mint minden normális munkahelyen. Nyáron bezárunk, télen meg panaszkodunk. Az ügyek meg soha véget nem érnek....”
 • 7. Naívolvasó 2010. szeptember 11. 14:53
  „Szörnyű sok munka szakadt a bíróságra! 1 db ügy és ki vannak akadva! Inkább dolgozni kellene, mint minden normális munkahelyen. Nyáron bezárunk, télen meg panaszkodunk. Az ügyek mweg swoha véget nem érnek....”
 • 6. spiler 2010. szeptember 11. 14:47
  „sok jogot végzett aki nem tud elhelyezkedni és máshova papa nem tudta betenni dolgozni szerződéssel adott határidőig kell felvenni a bíróságokra,ők csinálnák nem a titkárok VAGY A BOLTOS HA MEGFOGJA,RAKTÁRBA VISZI JOBB-BAL KÉZ VÁLASZTHAT,ASZTALRA A KÉZ FA HUSÁNGAL RÁVÁG,HOGY RECCSENJEN,na majd akkor leszokik a lopásról........”
 • 5. becsei.sandor 2010. szeptember 11. 13:25
  „Valóban ezek az idézet példák mutatják,így lehet a kis falvak,tanyák lakossága részére vagyon
  biztonságot teremteni. A pláza ékszertolvaja 5 napig nem fog Somogybabodon tyúkot lopni,vagy
  ha igen akkor nem fog lebukni,mert se rendőr,se biztonsági őr,se kamerával őrzés. Fog ez men-
  ni. A növekvő adminisztrációs terhekről jut eszembe. Az egészségügyi intézményekben 2007-
  ben,a vizitdíj,korházi napidíj bevezetésekor,még az elektromos kapcsoló szekrény ajtajára is
  kiragasztották a következő feliratot. Kedves betegeink. A megnövekedett adminisztrációs ter-
  hek miatt szives türelmüket kérjük.Nem kellett sok idő a díjak és adminisztráció eltörlésére.
  A feliratok eltávolítására 2 év nem volt elegendő.”
 • 4. KolompárRómeó 2010. szeptember 11. 13:16
  „A költségeket a segílyből, akárhonnan levonni. Kész.

  Igen, sokba kerül mindez, kár erre költeni a pénzt. De az sem volt már állapot, hogy 19.999 Ft-os lopás és 18 év alatti kor esetén szemberöhögték a rendőrt ezek a görények. Most legalább egy kicsit szenvednek, kínlódnak.

  A megélhetési színes kultúrán nem segít ez sem, de talán lesznek olyanok, akik egy alkalom után többet nem akarnak oda kerülni.”
 • 3. tommt 2010. szeptember 11. 12:46
  „A cím alapján azt hittem, hogy már több százat zártak be. Szokásos hülye címek.”
 • 2. deszkás 2010. szeptember 11. 12:04
  „Az elszabadult kocsit nehéz visszafogni. Aki kitalálta az állja a számlát.”
 • 1. dodó 2010. szeptember 11. 11:35
  „Mer a jó cigánt mindönki csak báncsa!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki Rembrandtot néz, 10 százalékkal olcsóbban vehet szabadtéri jegyet

Akár 10 százalékkal olcsóbban vásárolhat szabadtéri belépőjegyet abban az esetben, ha meglátogatja a REÖK-ben rendezett kiállításokat, és gyűjti a bónuszpontokat. Tovább olvasom