Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Orvossorsok egy kötetben - Ki fog itt gyógyítani?

Szeged. Látlelet a magyar egészségügy helyzetéről, orvosi sorsokon keresztül – így foglalható össze Szekszárdi Miklós Mi is emberek vagyunk című könyve, amely a Medicina Kiadó gondozásában jelent meg.
A tizenhat éve egészségügyi újságíróként, a Diagnózis című televíziós magazin szerkesztőjeként dolgozó szerző húsz szegedi orvost szólaltat meg a kötetben, különböző szakterületek képviselőit, például gyermekpszichiátert, urológust, szülész-nőgyógyászt, kardiológust, gyermekgyógyászt, onkológust, belgyógyászt, idegsebészt.

Van, aki az egészségügy alulfinanszírozottságának az ötvenes évekre visszanyúló és máig ható okait, vagy éppen az orvos-beteg ellentét kialakulását boncolgatja, más az orvoshiány miatt kesereg. „A fiatalok mind elmennek; itt maradunk mi, öregek, amíg élünk, aztán ha mi is kidőlünk vagy meghalunk, akkor ki fogja ezt a nemzetet gyógyítani?" – teszi fel a kérdést Pajor László, az urológiai klinika vezetője. S persze beszélnek a mindennapi küzdelmekről, sikerekről és kudarcokról, arról, hogy ők is emberből vannak. A szerző mintegy válaszként írta meg könyvét Kende Péter műhibákról szóló, nagy vihart kavart, Mik vagytok ti, istenek? című munkájára.


„Kende Péter könyve mintegy félszáz orvosi műhibával végződő esetet dolgozott fel, amelyek öt év alatt fordultak elő. Írásából erősen hiányoltam például az arányok bemutatását: öt év alatt összesen hány orvos-beteg találkozás történt, amelyből ez az ötven balszerencsésen végződött? Ugyanakkor hány embert gyógyítottak meg sikeresen ennyi idő alatt? Tisztában vagyok vele, akivel vagy akinek a hozzátartozójával történik egy műhiba, annak az az egy is sok. De nem mindegy, hogy egy gombostűt egy marék szénában vagy egy szénakazalban találunk" – fejti ki véleményét az előszóban. Úgy is mint „gyakorlott" páciens, aki 1986 óta szenved gyógyíthatatlan, krónikus betegségben, az ezerarcú kórként is emlegetett sclerosis multiplexben, és aki két éven át nézte tehetetlenül nővére kilátástalan viaskodását a rákkal. Bizonyára ezért is tudja ez a könyv hozzánk, laikusokhoz közelebb hozni az orvosok zárt világát, és megmutatni: ők is emberek.

Az orvosoknak és betegeknek is sok tanulsággal szolgáló könyvet ma 18 órakor mutatja be a szerző az érdeklődőknek a szegedi egyetem orvoskarának dékáni hivatalában (Tisza Lajos krt. 109., I. emelet).

Olvasóink írták

 • 6. tol 2012. október 17. 20:27
  „kedves klj-54! <moderálva> meg az orvosok egy szálig ! További szép napot.”
 • 5. ikszy 2012. október 17. 09:42
  „Úgy tűnik az urológus professzornak az fáj, hogy nem lesz elég fiatal csicskása.”
 • 4. Hammada_Fleet 2012. október 16. 18:11
  „" ,,A fiatalok mind elmennek; itt maradunk mi, öregek, amíg élünk, aztán ha mi is kidőlünk vagy meghalunk, akkor ki fogja ezt a nemzetet gyógyítani?" - teszi fel a kérdést Pajor László, az urológiai klinika vezetője."

  Talán akkor kellett volna feltenni ezt a kérdést, Professzor Úr, amikor élvezettel herélték ki (ha már az urológiánál tartunk...) a Gyurcsány-féle egészségügyi reformot, az utolsó olyan próbálkozást, ami hosszú távú, komplex rendezést szándékozott bevezetni. Talán még teccik emlékezni Éger főorvos úr híres ígéretére ("Ott fogunk keresztbe tenni, ahol tudunk"- megcsinálták!). Akkor vajon miért nem akadtak orvosok, akik tiltakozni mertek volna, a józan ész nevében, egy fenntarthatatlan rendszer fenntartása ellen?
  Megnyugtatom, hogy amíg az orvostársadalom által hosszú ideig véresre nyalt Orbán-rezsim életben van, esélye sincs az orvosoknak a helyzetük javítására. Utána sem ők leszek az elsők, ennek ellenére részt kell venniük az Orbán-rezsim elleni mozgalmakban, esetleg mint tábori sebészorvosok is...”
 • 3. klj-54 2012. október 16. 12:09
  „@ 3ikutas:
  Keresztlányom a lelkükön szárad! Mozgáskoordináció nélküli, beszédképtelen gyereket hoztak ki sógoromék a szegedi gyermekklinikáról, zárójelentés nélkül!
  Szüleimet orvosok ölték meg.
  Miért szeressem őket?
  Adj rá adekvát választ.
  Tudom elég egyoldalúan látom a dolgot, de ha én így vezettem volna buszt, kamiont akkor egy temető lenne tele az általam gyártott hullákkal!”
 • 2. 3ikutas 2012. október 16. 11:26
  „1. klj-54 2012.10.16. 10:43

  "sEmberek?
  Biztos van olyan is közöttük,d e sajnos az utóbbi kettő évben csak pénzéhes hiénákkal hozott össze a sor"
  Talán ha tudhatnánk, hogy mi a munkád és azt hol gyakorlod, lehet még sommásabb kritikával tudnánk illetni mint ahogy te teszed az Orvosokkal és ráadásul általánosan.
  Vagy lehet, hogy sose fizettél járulékot csak követelőzöl, mert ma azok a hang adók, ha így van legjobb ha csendben maradsz, ha nem akkor is.Egyébként Ember vagy te?”
 • 1. klj-54 2012. október 16. 10:43
  „Emberek?
  Biztos van olyan is közöttük,d e sajnos az utóbbi kettő évben csak pénzéhes hiénákkal hozott össze a sors :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyi pénz lesz a baktói és a petőfitelepi utakra?

Baktóban és a baktói kiskertekben sok utca vár burkolatra. Az idei pénz elfogyott, és nem tudni, jövőre mennyi jut javításra. Tovább olvasom